Jag är på en kurs i Stockholm och äter spaghetti arrabiata till middag. Mitt sällskap är människor jag inte träffat tidigare. Kvällen innan var jag i Italien och fick, för första gången, mersmak av pasta. Det som jag tidigare bara förknippat med deg i form av långa trådar, blev under den resan makalöst goda, al dente-kokta spagettisymfonier. Snart skulle det även visa sig att pasta inte bara är gott, utan också bär på många berättelser.
Read MoreSmått frälst av min nya smakupplevelse av mozzarella, ville jag på nytt lära känna alla ostar som kom i min väg under resan i den italienska regionen Molise: parmesan, pecorino, ricotta, scamorza och burrata - och så traktens stolthet, caciocavallo. Fyra dagar i osthimlen och med en Italienexpert till hjälp - det här är vad jag tar med mig:
Read More"Michelino! Michelino, vivi?" ropar en kraftfull, klingande röst på italienska som plötsligt bryter lugnet och tystnaden i trädgården. I grannhuset har de just vaknat, av Michelina som varje morgon ställer samma fråga till den nästan 100-åriga Michelino, "lever du?".
Read MoreCaciocavallo och scamorza. Ricotta och pecorino. Biferno och tintilia. Orden låter så poetiska, tycker du inte?
"Ska vi ta ett glas vermut?" är inte en ovanlig fråga i Barcelona när veckan börja närma sig söndag och suget efter något sött i glaset och socialt i baren kommer smygande. Den hippaste drycken i Barcelona får du i små glas med klirrande isbitar.
Read MoreMitt Muminmaraton fortsätter och jag har nyss läst ut Pappan och Havet, som är den näst sista boken i Tova Janssons serie om Mumintrollen. I den är Muminpappan i fokus och hans känslor skriver storyn.
Read MoreFör ett år sen gjorde jag en resa i tiden, tillbaka till 50-talets Edinburgh. Där och då bodde min mormor och jobbade som au pair, ett av många kapitel i hennes äventyrliga liv som tog plats utomlands. Jag reste till Edinburgh för att gå i hennes fotspår och hitta likheter med mig själv. Fann jag dem då? Läs och få reda på svar - eller få fler frågor.
Read MoreOm en morgon som sätter snurr på skrivandet.
Read MoreAtt läsa är att resa - och resan i sig kan bli mer än bara en resa genom att läsa. När jag ska åka någonstans, vill jag hellre lära mig mer om resmålet genom skönlitterära böcker än guideböcker. Läser jag om en stad eller en plats som är skriven ur någon annans synvinkel, vet jag att mitt eget perspektiv kommer vara så mycket bredare när jag väl är där.
Read MoreEtt orientaliskt hörn av Europa, i skuggan av ekonomiska kriser och politiskt kaos, har Aten tagit plats i centrum på resenärernas trendkarta.
Read MoreMan kan tro att livet står på paus när bloggen inte uppdateras lika ofta som vanligt. Men det är snarare tvärsom, just nu pågår livet pågår som mest - fast utanför skärmens fyra sidor. Muminböckerna får mig att göra hundöron på var och varannan sida för att meningarna säger precis det som behövs om livet som det känns just nu.
Read MoreI början av året skrev jag: "2018 års ord är våga. Äventyra, djärvas, ha mod - synonymerna rimmar fint med mina småläskiga planer och storslagna mål". Därefter listade jag några av mina mål för året, i linje med vad jag ville våga. Såhär tre månader in på 2018, hur har det gått med målen?
Read MorePrecis efter att jag hade loggat ut från jobbet inför påskhelgen, checkade jag in på hotell för annat jobb. Varför ta långledigt när det finns så mycket roligt bloggjobb att pyssla med? tänkte både Linda/Resa Medvetet och jag när vi styrde upp en mini workation i Örebro i helgen. Vi dedikerade ett halvt dygn åt planer, utveckling och strategier för våra respektive bloggar - med pauser för mat, prat och springsightseeing i vårvädret.
Read MoreBrno har länge varit Tjeckiens ständiga tvåa och befunnit sig i skuggan av Prag när weekendresenärerna valt resmål. Fram till nu! Brno är numera en bubblande stad, som har odlat en kultur med både konstkvarter, kaffehak och historiska skatter.
Read MoreDet finns dagar för allt och de flesta temadagar passerar mig obemärkt förbi - men när den stora, orangea knölen som får mig att minnas både husmanskost i Anderna och fine dining i Alperna uppmärksammas - då ska det firas!
Read MoreI mitt vårstädarrus hittade jag en lista från sommaren 2011 med mina dåvarande drömresor. Jag var 20 år och sommarjobbade som receptionist på ett hotell i min lilla hemstad. Minns att dagarna bakom receptionsdisken var långa, tråkiga och jag längtade hela tiden ut i världen - men bakom längtan låg nog främst letande. Efterklokt skulle jag nog säga att jag letade efter mig själv därute, bortanför skyddande diskar och enformiga småstäder.
Read MoreNär senast var du en dagvarlig, nufiken stundägare? Ja, det är lika felstavat med flit som det är fullt av fantasi. Att vara nyfiken på nuet, varsam om dagen och ägare av stunden, är inte konstigare än vad det låter - men när var du det senast, om du egentligen tänker efter?
Read MoreVäxter vissnar alltså om de inte vattnas?! Vafalls, aldrig mer levande grönt innanför min tröskel, lovade jag mig själv och trodde växtägare och resenär var en oförenlig kombination. Men…
Read MoreFör ovanlighetens skull ska jag berätta om en typisk söndag hemma hos oss. I vårt kök står det och puttrar, pyser och poppar konstant - det är kefiren, kombuchan, surdegen och grynen som för liv och ljud omkring sig. Va va vadå? kanske du tänker, så låt mig förklara.
Read MoreVi klättrar bland broccoliberg, dyker i en champagnesjö och dansar i sockervaddsmoln. Det låter kanske som en kulinarisk fantasi, men är faktiskt några av många fantastiska naturupplevelser på Dominica.
Read More