Bästa tipsen för frukost i det fria + fantasiord som felar med flit
När senast var du en dagvarlig, nufiken stundägare? Ja, det är lika felstavat med flit som det är fullt av fantasi. Att vara nyfiken på nuet, varsam om dagen och ägare av stunden, är inte konstigare än vad det låter - men när var du det senast, om du egentligen tänker efter?
Vardagen rusar på i full fart och jag anar att du har känt samma sak ibland: att måndag till fredag flyter ihop och blir skyndade dagar med måsten och borden - medan lördag och söndag ger tid för det andra, som varken är krav eller förväntan - bara vilja och längtan.
Förra helgen hade vi vackraste vädret i mannaminne och dessutom var det spegelblank is på Hemfjärden. Eftersom vi numera bor nära skogen, har vi ett fint naturreservat bakom husknuten. Redan på morgonen packade jag med kaffe, kamera och ingen klocka och gav mig ut - i ljuset och lugnet. Försökte vara så mycket dagvarlig, nufiken stundägare jag bara kunde. Nyfiken på stunden, ägare av dagen, varsam om nuet... eller var det ägare av stunden, nyfiken på nuet och varsam om dagen? Hursom, jag carpade hela dagen lång och förevigade ett och annat ögonblick också.
(De finurligt vridna orden är skapade av Örebrofödda konstnären Magnus Lönn som har ställt ut dem i UNDRIEN – EN FANTASTIKUTSTÄLLNING.)
Förutom fiffiga fantasiord med felstavningar är ju frukost utomhus rätt fint också.
Mina bästa tips för en lyckad ute-i-naturen-frukost:
Stoppa tidningspapper i skorna
"Är du varm och fötterna och huvudet, är du också varm om allt däremellan" har jag hört sen jag var liten. Varma, torra fötter får du av att stoppa tidningspapper i skorna och då kommer skogsturen bli både längre och skönare.
Tanka termosen med varmvatten
Innan du fyller termosen med kaffe, choklad eller annat gott ska du värma upp den med kokhett vatten en stund. Häll sedan ut vattnet och häll i din dryck så håller den sig varm mycket längre.
Packa extra fin frukost
Den här morgonen hade jag bara kaffe med mig ut, men nästa gång ser jag framför mig hur vi grillar bananer med choklad, steker tunnbröd med smör och salt eller gör mackor i klämma med getost och honung. Läs här om fler (söta) frukosttips till skogsturen.
Plocka direkt från naturen
Den här årstiden finns det inte så mycket ätbart att plocka i naturen, men håll ut! I väntan på svamp och lingon på hösten kan du snart hitta nässlor till soppa och granskott till sirap. Läs gärna först om vad du får plocka och inte.
Alla bilder förutom den på Gunnar är tagna vid naturreservatet Oset och Rynningeviken i Örebro.
Vilka är dina bästa utflyktstips? Vad gör du helst utomhus? Har du något favoritrecept för skogsturen att dela med dig av? Kommentera gärna!