Om städer
Stora, små, bubblande, sömniga, svenska och metropolitiska. Här kan du läsa om resor till städer i hela världen.
Att läsa och att resa är lite lika. Vissa böcker tar läsaren med på fantasiresor, så målande beskrivna att det känns som om man nästan varit på bokens platser. Boken Vindens skugga av Carlos Ruiz Zafón är en sådan.
De knallgula spårvagnarna, de branta kullerstensgatorna och den goda maten direkt från havet. Det avslappnade utelivet, den söta doften från konditorierna och det billiga, ”gröna” vinet. Det finns många skäl att åka till Lissabon. Här är tipsen för en weekend i Portugals huvudstad!
“Den vintertid nu kommer, med snö och vind från nord…” Och det med besked! Om snön stannar kvar eller bara fick gatorna att glittra en liten stund, återstår att se. Men oavsett så finns det många skäl att njuta av vinterdagarna utomhus!
En lördag i oktober tog jag bussen från Örebro till Nora. Solens strålar var som ljumna penseldrag mot kinderna och jag stannade till flera gånger bara för att tanka batteriet med D-vitamin. Kanske var det sista höstdagen med värme? Då gäller det att ta vara på varje stund med solens penslar.
Den tjeckiska staden Děčín är som taget ur en saga. Omfamnad av ett bländande slott och mäktiga berg, kantat av rosor och ringmur och bubblande av bryggerier och mysiga kullerstenstorg. I det här inlägget tipsar jag om saker att se och göra i Děčín.
Har du känt att du strosar runt i ett vykort någon gång? Att du går omkring i en kuliss i en svensk sommarfilm? En av verklighetens “vykortsstäder” är Askersund, skärgårdsfstaden vid Vätterns norra spets.
Våfflor eller pannkaka? Hade du frågat mig förut, hade jag självklart svarat pannkaka. Men efter en dag i Västerås i höstas, är jag beredd att tänka om - våfflor är bäst. Och det har jag Wåffelbaren att tacka för! Vi hade en heldag i Västerås där vi kollade in Vallbys friluftsmuseum, gick på Björnön och Mälarpromenaden - och åt godaste våfflorna.
För ett tag sen ställde jag en fråga på Instagram som fick väldigt många kommentarer. Det handlade såklart om fika! Vilken stad i Sverige är den bästa för fika? Och vilka kaféer får man absolut inte missa i de städerna? Jag fick många bra tips och idéer och vill gärna dela med dig av dem här.
Ett år har gått - och vilket år det har varit. Inte långresornas eller de stora äventyrens år, nej. Men det har varit de många upplevelsernas och nära upptäckternas år!
Gunnar och jag åkte till Nora för en halvdags strosande, alldeles lagom för att få miljöombyte och lite myskänsla. När höstens kyla kryper på och lövens färger får staden att visa andra sidor, då är Nora som finast tycker jag!
Klart jag ska leva som jag lär! I höstas lanserade vi på Örebrokompaniet konceptet och begreppet slowcation. Sen dess har jag jobbat för att fler besökare ska njuta av en helg i långsamhetens lov i Örebro. Nu var det äntligen dags för mig själv att ha en slowcation i min egen stad!
Det ser ut som bergens vida kjolar doppar tårna i gråa Atlanten. Vinden river friskt från havet och de lummiga kullarna skyddar land från blåst och vågor. Här ligger Baskien, en väldigt ospansk del av Spanien. Följ med på en resa till syskonstäderna San Sebastián och Bilbao.
En stor hype inom resor förra året var att åka till ”secondary cities”, alltså alternativa resmål till de klassiska storstäderna. Trenden verkar leva vidare även 2020, vilket såklart hänger ihop med hållbarhetsfrågan – men också ringar in vad som många resenärer faktiskt lockas av.
När det slaskregnar snö från en nattsvart himmel är det befriande att hitta ljusa, färgglada sommarminnen i bildarkivet. Som Finland i somras! Vi åkte till Helsingfors en helg och fick dessutom upptäcka den lilla, pittoreska staden Borgå (Porvoo).
På bara ett dygn hinner man uppleva en hel del, särskilt i en så lagom stor stad som Karlstad. Jag har samlat tips som passar olika typer - kanske är du alla typer och gillar allt? Toppen, då är det bara att åka till Karlstad och låta resefjärilarna fladdra.
Funderar du på att åka till Bratislava? Här är 11 tips till dig som vill upptäcka guldkorn i Slovakiens huvudstad.
Vad är det som “gör” staden och påverkar hur vi berättar om den? Inte är det gatorna, byggnaderna och monumenten. Nej, det är atmosfären i den och upplevelserna vi njuter av på plats. Läs mitt resonemang här och kika på 10 vykort från Bratislava.
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.
I påskas var vi i Nora och lunchade på Bonnatösens burgare. Bergslagens bästa? Ja, bland de jag har ätit - absolut!
Jag gillar ju visserligen att upptäcka något annorlunda på resor och att försöka se bortom det typiskt turistiga. Men klassiska sevärdheter är ju ändå klassiska av en anledning. Så är det inte lite kul ändå att kunna checka av dem?
Tack och hej till 2023! Ett annorlunda år då jag varit hemma mer än någonsin - vilket delvis har märkts på resebloggen. Färre inlägg om resor, samtidigt som jag gjort andra “resor” som tagit både tid, energi och pengar.
Resevärlden är full av begrepp som speglar trender och behov i omvärlden. Jag tycker ofta att begreppen säger mer om tiden vi lever i, än vad de faktiskt betyder. Nyorden i resevärlden bidrar också till att skapa nya reseanledningar och engelska ord som slutar på -cation verkar vara särskilt gångbara.
Mitt i Småland breder Store Mosse ut sig. Nationalparken med sina väldiga vidder och mjukaste mossa. Det liknar Serengeti, den afrikanska savannen, fast utan gnuer och zebror förstås. Här är det istället fladdermöss, fåglar och en och annan älg som rör sig i naturen. Och så vi då.
En av de finaste etapperna av Bergslagsleden är, i mitt tycke, den fjärde. Den sträcker sig mellan Nyberget och Uskavi och är 23 kilometer lång. Jag gick den etappen en solig septemberdag med bästa tänkbara vandringsällskap - Idun i magen.
Den stora frågan när det kommer till resor lyder… upptäcka eller upprepa?
Antal timmar som jag har surfat på reserelaterade webbsidor är… miljontals. Dels är ju resor mitt största intresse, dels kräver resor (tycker jag) en hel del research om de lokala guldkornen. På de här webbsidorna slinker jag ofta in för att boka (eller bara få inspiration till resor och upplevelser).
Det är en annan del av Spanien som ligger framför mina fötter – eller framför mina pjäxor, snarare. Det är bländande vitt och de branta bergen är täcka av pudersnö -inget jag tidigare förknippat med Spanien. Det skulle kunna vara svenska fjällen eller ett skidparadis i Schweiz – men vi bara knappa två timmar från den spanska solkusten.
Hösten är en perfekt årstid för kortare resor! Kanske en dagstur eller en längre helg, inom landet eller en sväng utomlands. Här kommer några tips på resor och utflykter som jag tycker passar på hösten.