Baskien: San Sebastian och Bilbao - 2 städer, 1 resa

Det ser ut som bergens vida kjolar doppar tårna i gråa Atlanten. Vinden river friskt från havet och de lummiga kullarna skyddar land från blåst och vågor. Här ligger Baskien, en väldigt ospansk del av Spanien. Följ med på en resa till syskonstäderna San Sebastián och Bilbao.

baskien-resa.jpg

Från Barcelona till San Sebastián

Solen har knappt vaknat när vi tidigt i ottan vinglar av nattbussen med våra tunga ryggsäckar. I nattens mörker lämnade vi Barcelona för att åtta timmar senare möta San Sebastián i ett rosaskimrande morgondis. Vi är backpackar ett par veckor längs norra Spaniens kust och har precis inlett vårt äventyr.

Baskien ligger vid Biscayabukten, där Atlantens kalla vågor och salta vindar binder samman Spanien och Frankrike. Med sin distinkta kultur, säregna språk och blodiga förflutna, är det en konstig upplevelse att befinna sig i Spanien – men med känslan av att vara någon helt annanstans.

Baskien är för många synonymt med mat i toppklass, kultur på hög nivå och fantastisk surf. Med andra ord, på en väldigt liten yta finns mycket att se, göra och uppleva för resenärer med olika smaker. Det var därför vi med höga förväntningar ramlade ur den där nattbussen den tidiga morgonen i juli.

Torghandel med baljväxter och grönsaker.

Torghandel med baljväxter och grönsaker.

Pintxos och txacolí - tapas och vin på baskiska

San Sebastián tar emot oss med strålande sol och klarblå himmel. Vi styr stegen snabbt mot strändernas strand, Europas Copacabana, bikinibrudarnas röda matta: La Concha. Den perfekt hästskoformade stranden omfamnar den lilla ön Santa Clara i mitten av bukten, vilket gör att vågorna håller sig utanför. En ledig söndag som denna, är det rena rama E4:an i vattenbrynet. Det hejas och hälsas på förbipasserande, och håller man sig inte i rätt fil så blir det frontalkrock med små bastanta spanska tanter i solhattar.

San Sebastián, eller Donostia som staden heter på baskiska, är vida berömt för fina många stjärnkrogar. Men vi är inte ute efter stärkta linnedukar och silverbestick, utan låter lukt –och smaksinnena leda oss rätt när barerna vaknar till liv frampå kvällen.

Pintxos (och öl, fångade inte txacolín på bild…)

Pintxos (och öl, fångade inte txacolín på bild…)

Gamla stan i San Sebastían

Det är en del av vår kultur, som äkta bask är jag lärd sedan barnsben!
— Servitören som häller upp txacolí

I den gamla stadsdelen, Parte Vieja, ligger matställen och barer som ett pärlband längs kullerstensgatorna. Här går man ut för pintxos, som är Baskiens svar på tapas. Traditionellt sett, ska de serveras på en brödbit med ett litet greppvänligt ”spett” i. Den typiska drycken för regionen är txacolí, ett torrt vitt vin med bubblor i.

Vi hittar en liten bar på den lilla bakgatan Enbeltran och slår oss ner på de skrangliga träpallarna. Här ligger spetten på rad, och gubben är inte sen med att hälla upp txacolín precis som traditionen kräver. Såklart träffar han mitt i prick och får applåder av bargästerna.

-Det är en del av vår kultur, som äkta bask är jag lärd sedan barnsben! säger han stolt och syftar på sina flinka fingrar bland flaskorna.

Väder för museum - Museo de San Telmo

baskien-resa-5.jpg

I San Sebastián solar, badar och äter vi gott. Vi vandrar också uppför toppen till Monte Urgull och utforskar arbetarstadsdelen Gros. Här finns Museo San Telmo, som har hamnat lite i skymundan av “storebror” Guggenheim i Bilbao. Det dröjer dock inte länge förrän solen ersätts av regn, men då passar ett halvdagsbesök på museet perfekt. Efteråt sitter vi länge på ett kafé som lika gärna är en bar eller en bokhandel, allt efter våra önskemål och smaker. Med regnet smattrande mot fönsterrutan, gör vi kvällen till en lång kavalkad av kaffesörplande och bokläsning, djupt nedsjunkna bland kuddar och rissäckar.

Bilbao - Museo Guggeheim och hipstriga industrikvarter

Vi lämnar San Sebastián efter några dagar, med sikte på syskonstaden Bilbao. Två timmar med skumpande lokaltåg senare, rullar vi in i staden vid floden Nervion. Bilbao är en av Spaniens viktigaste industristäder, och har länge inte varit mer än just det. Men bieffekterna av Guggenheimmuseet, har gjort att staden börjat rucka på sin gråa och tunga fasad. Kulturen spirar sakta men säkert, som envisa maskrosor skjuter de upp ur den hårda asfalten.

Museet invigdes 1997 och samlar modern konst från hela världen. Bara byggnaden, ritad av Frank Gehry, är ett konstverk i sig. Som en böljande titanfisk simmar den motströms uppför Nervions bruna vatten. Innan vi tar oss an fiskens insida, går vi runt och gapar över skulpturerna utanför: en jättelik hundvalp av blommor och neonfärgade tulpaner i en slokande bukett, får mig att fundera på den eviga frågan – vad är konst egentligen?

Vi bor på vandrarhemmat Akelarre i La Ribera, ett industriområde där graffitti och skateboardramper skvallrar om att området är hippt, ungt och den spanska motsvarigheten till ”hipstertätt”.

Industrihippt i Bilbao.

Industrihippt i Bilbao.

”Världens godaste tortilla” i Bilbao

-Här, precis här, får ni tortilla som är så god att ni dööör!
— María

Industrityngden till trots, har också Bilbao en gammal stadskärna. Sju gator går parallellt och bildar ett rutmönster av kullersten och charmigt slitna stenhus. Men här myllrar det av turister och priserna är därefter, så när solen går ner och gatuljusen börjar tändas, drar vi oss till de lokala kvarteren. Vi pratar med María, en uppklädd kvinna på väg ut i natten:

-Här, precis här, får ni tortilla som är så god att ni dööör! säger hon, och gestikulerar förstås vilt på spanskt manér. María lägger till att den inte bara är dödsgod, utan också har vunnit första pris i tortillatävling.

Tortilla española, pan con tomate och oliver - och spansk öl såklart!

Tortilla española, pan con tomate och oliver - och spansk öl såklart!

Det är inte bara spanska potatisomeletter som kammar hem gastronomiska vinster, i Bilbao finns många Michelinstjärnor samlade i en och samma stad. Men om man vill äta god och typisk baskisk mat, finns det alternativ utan extra nollor på notan. Gatan Poza Licenciado med avkrokar är ett sådant. Vid gatans slut byggs det för fullt, stadens fotbollslag ska få en ny fotbollsplan och åter ta sig till toppen i den spanska ligan. Men hamrandet och borrandet stör inte bilbaobornas kvällsvanor det minsta. De skålar och skrålar bara ännu lite högre för att överrösta bullret.

Syskonstäderna: vad skiljer dem åt och vad har de gemensamt?

San Sebastián och Bilbao är de två syskonstäderna som både fajtas och samsas i den gemensamma regionen Baskien. Den förstnämnda har stranden, badet och surfingen. Den andra är rik på kultur, både erkänt fin sådan och bubblande underground.

I San Sebastián speglas nattlivet i havet, och när den årliga filmfestivalen rullar ut röda mattan, fylls staden av glitter och glamour. Bilbao däremot, har gått från bolmande fabriker till kosmopolitiskt elegant, utan att tappa de råa industriernas själ på vägen.

Skillnaderna är många och spretiga, men likheterna binder dem samman. Språket och historien har de gemensamt, något som skapar ett ”vi” mot resten av Spanien. Att uppleva Baskien är inte att lära känna en del av Spanien, det är snarare att bekanta sig med något helt annorlunda.

baskien-resa-6.jpg

Tips till San Sebastián och Bilbao

  • Buss mellan San Sebastían och Bilbao tar ungefär 1 timme och kostar 15 euro.

  • Förutom de två städerna finns även regionens huvudstad, Vitoria-Gasteiz, i Baskien.

  • Pintxos och txacolí är baskernas sätt att äta och umgås ute. Ofta tar man en munsbit och ett glas på ett ställe och går sen vidare till nästa.

  • Om du vill äta och dricka gott bland lokalbefoklningen, gå till gatan Poza Licenciado i Bilbao och kvarteret Gros i San Sebastián.

  • Boka biljett till Museo Guggenheim online i förväg, det är både billigare och smidigare. Entré för en vuxen kostar då 10 euro.

Karta över vår resa i norra Spanien

Vi började och slutade i Barcelona och reste med buss och tåg längs Spaniens norra kust. Rutten var inte spikad från början, utan vi bokade biljetter allt eftersom. Ibland hade vi tur, andra gånger mer otur… Som när Bryan Adams hade spelning i Gijón just när vi kom dit och alla bäddar på alla hotell och hostel var upptagna! Då var det bara att åka vidare…

Jag har skrivit om ett annat stopp på resan, Santander, och kommer skriva mer om norra Spanien så småningom. Jag har så mycket att berätta och visa från den här “ospanska” delen av fantastiska Spanien!