Om hotell och andra boenden på resor
Boenden på resorna som får dig att förtjusas och förundras, som är värda en omväg på resan - eller kanske till och med är själva anledningen till resan. Här kan du läsa om hotell i slott och koja, kloster, herrgårdar och andra boenden från mina resor.
På väg till Stockholm? Om du vill bo i lugna kvarter med grönt runt knuten (och ändå nära till stans sevärdheter) är Clarion Collection Hotel Tapto mitt bästa tips. Jag bodde där tre nätter i juni och fick se ett Stockholm jag tidigare inte sett. Lugnare, lummigare och med perfekt läge.
Att spana på nyheter, nya trender och koncept i hotellvärlden är lite av ett guilty pleasure hos mig. Det har flera skäl, varav en är rätt självklar och en annan är lite mer filosofisk.
Juldagarna är som gjorda för att krypa upp i soffan och slå på en bra TV-serie. För min del får de såklart gärna handla om resor, eller varför inte sevärdheter eller annorlunda hotell? På temat “hotell” rullar just nu flera bra serier som går att se på kanalernas play-sajter (gratis).
Jösses vilken god hotellfrukost! Scandic Örebro Centrals frukost är mer åt det brunchiga hållet, så mitt tips är att komma hungrig och ha gott om tid på dig. Dessutom överraskade granolan mig med en oväntad ingrediens, som jag redan har anammat i min müsli hemma…
Mitt första intryck av Sävenfors lodge är lugnet som råder. Det andra är tystnaden, som är så kompakt att det nästan ilar i mina stadsbrusiga öron. Det tredje är det varma välkomnandet som kommer så fort vi kliver över tröskeln - både av hotellets ägare och husdjur.
Karstorp säteri ligger knappt tio minuters bilresa från Skövde. “På gränsen mellan stad och natur” skriver de själva på sin webbsida och det tycker jag stämmer väldigt väl. Karstorp säteri ligger inbäddad i lummig grönska och har Karstorpasjön så nära att morgondopp känns fullt rimligt.
Nu kryllar våren av röda dagar och andra dagar som kommer i kläm. Tur är väl det, för hur skulle vi annars hinna fira allt fint som finns just nu? Tiden mellan hägg och syren är min allra bästa. Jag älskar att naturen är gnistrande grön och att häggens doft är helt bedövande. Så när ännu en klämdag var på intåg, ville jag fira den på ett av mina favoritsätt: med att äta hotellfrukost.
Om du åker till Tunisien och vill uppleva de gamla, myllrande kvarteren, ska du leta efter ett “dar”. Det betyder guest house i Tunisien och husen ligger ofta i hjärtat av staden, där doften av myntate ligger tung och gränderna är trånga. Att bo i en bar är ett roligt och fint sätt att komma den tunisiska kulturen riktigt nära.
Häromdagen gjorde jag en skogsgrön sammetssoffa på Scandic Grand Örebro till min arbetsplats för en dag. Med lyxig hotellfrukost, kaffe hela dagen och skönt folkliv i lobbyn, blev det en effektiv jobbdag med extra många idéer.
I mitten av december åkte vi till Uskavigården och tjuvstartade julfirandet med min sambos stora släkt. Uskavigården ligger utanför Nora, med skogen och sjön Usken precis inpå knuten. Här kan man bo på vandrarhem, i strandstugor och i kolstuga. De olika boendena har namn som Masmästaren, Gruvfogden och Hyttdrängen som skvallrar var vi är någonstans - mitt i Bergslagen.
Vad har nordafrikanska köpmän och deras kameler att göra med historiska boutiquehotell? En hel del, faktiskt, och svaret är fondouk.
Jag är på kickoff med jobbet och vi ska just checka in på Lilla Hotellet. På innergårdens väggar klättrar gröna växter och hösthärdiga blommor sätter färg på rabatterna. Vi har knastrande klivit in i en liten oas, mitt i Nora. En historisk oas, med över hundra år på nacken. Redan 1912 öppnade hotellet för gäster. Då hette det Hotell Blå Bandet och rekommenderades för sina “hemtrefvliga resanderum till moderata priser.”
Det är något visst med stuglivet. Att krypa upp i fåtöljen efter en utedag och göra eld i öppna spisen. Värma fötterna vid brasan, dricka vin och låta tystnaden balsamera öronen. Kanske titta på någon brittisk deckare på TV, läsa en tummad pocket eller bara titta ut och se skymningen falla.
Borgen, eller Clarion Collection Hotel Borgen som det egentligen heter, är Örebros egen riddarborg. Här hade vi en höstig workation!
Jag trodde aldrig jag skulle bli så glad att se Grängesbergs gamla gruvbyggnader. Men när vi skymtade de grågula tornen mellan grantopparna, visste jag att det inte var långt kvar till nattens boende. Efter tre halv-vilsna vandringsmil i regn, längtade jag verkligen efter en varm dusch och skön säng. Som tur är hade vi bokat rum på Disponentparken i Grängesberg - som visade sig vara det perfekta vandringsvänliga boendet.
Om jag säger Bergslagen tänker du säkert på stora skogar, djupa sjöar och bastanta berg. Eller på sömniga gruvorter och fina bergsmansgårdar. Bergslagen är allt det - och mycket mer. Jag sitter på bryggan med skogen och bergen omkring mig.. Ja, visst är vi i Bergslagen - närmare bestämt på Sikfors herrgård.
Det är maj och den svenska sommaren är alldeles i startgroparna. Vi åker genom Dalarna och de röda husen, gröna fälten och Siljans blåa spegel är så fint att jag vill rama in hela landskapet. Efter en slingrig väg uppför berget checkar vi in på Bruntegården, ett pensionat och restaurang på Lerdalshöjden i Rättvik.
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.
I påskas var vi i Nora och lunchade på Bonnatösens burgare. Bergslagens bästa? Ja, bland de jag har ätit - absolut!
Jag gillar ju visserligen att upptäcka något annorlunda på resor och att försöka se bortom det typiskt turistiga. Men klassiska sevärdheter är ju ändå klassiska av en anledning. Så är det inte lite kul ändå att kunna checka av dem?
Tack och hej till 2023! Ett annorlunda år då jag varit hemma mer än någonsin - vilket delvis har märkts på resebloggen. Färre inlägg om resor, samtidigt som jag gjort andra “resor” som tagit både tid, energi och pengar.
Resevärlden är full av begrepp som speglar trender och behov i omvärlden. Jag tycker ofta att begreppen säger mer om tiden vi lever i, än vad de faktiskt betyder. Nyorden i resevärlden bidrar också till att skapa nya reseanledningar och engelska ord som slutar på -cation verkar vara särskilt gångbara.
Mitt i Småland breder Store Mosse ut sig. Nationalparken med sina väldiga vidder och mjukaste mossa. Det liknar Serengeti, den afrikanska savannen, fast utan gnuer och zebror förstås. Här är det istället fladdermöss, fåglar och en och annan älg som rör sig i naturen. Och så vi då.
En av de finaste etapperna av Bergslagsleden är, i mitt tycke, den fjärde. Den sträcker sig mellan Nyberget och Uskavi och är 23 kilometer lång. Jag gick den etappen en solig septemberdag med bästa tänkbara vandringsällskap - Idun i magen.
Den stora frågan när det kommer till resor lyder… upptäcka eller upprepa?
Antal timmar som jag har surfat på reserelaterade webbsidor är… miljontals. Dels är ju resor mitt största intresse, dels kräver resor (tycker jag) en hel del research om de lokala guldkornen. På de här webbsidorna slinker jag ofta in för att boka (eller bara få inspiration till resor och upplevelser).
Det är en annan del av Spanien som ligger framför mina fötter – eller framför mina pjäxor, snarare. Det är bländande vitt och de branta bergen är täcka av pudersnö -inget jag tidigare förknippat med Spanien. Det skulle kunna vara svenska fjällen eller ett skidparadis i Schweiz – men vi bara knappa två timmar från den spanska solkusten.
Från receptionistens första “hej och välkomna” till att vi checkar ut känns det som att vi gästar en härlig moster av det äldre slaget. En sådan där som har bokhyllorna fulla med souvenirer och anekdoter från ett långt, galet liv. Och henne vill man ju hälsa på ofta, eller hur?