Disponentparken i Grängesberg
Jag trodde aldrig jag skulle bli så glad att se Grängesbergs gamla gruvbyggnader. Men när vi skymtade de grågula tornen mellan grantopparna, visste jag att det inte var långt kvar till nattens boende. Efter tre halv-vilsna vandringsmil i regn, längtade jag verkligen efter en varm dusch och skön säng. Som tur är hade vi bokat rum på Disponentparken i Grängesberg - som visade sig vara det perfekta vandringsvänliga boendet.
B&B, kafé och mycket mer i Disponentvillan
Disponentparken är en kulturpark med fin trädgård och växthus. Här ligger också Disponentvillan, med bed & breakfast på övervåningen och kafé med fika och lättare luncher på entréplan. Villan ligger på en höjd i Grängesberg och blickar ut över järnvägen och det gamla maskinhuset. Strax bortanför ligger Spendrups lokaler och de gamla gruvbyggnaderna. Sen kommer skogarna och sjöarna, så långt ögat kan nå.
Det var ur gruvorna som Grängesberg föddes - och växte. Vid skiftet mellan 1800- och 1900-talet var Grängesbergsbolaget Sveriges mest lönsamma företag. Här bröt man malm och järnmalmsflottan var på sin tid världens största. Gruvbolaget var stort och högste chefen, disponenten, var därför väldigt mäktig.
Gruvchefen skulle såklart bo flott för att visa hur betydande gruvan och orten var. 1896 stod Grängesbergs Gruvors pampiga Disponentbostad klart för inflytt, ungefär samtidigt som den nylagda parken runt villan blomstrade i all sin prakt. Under följande år kom en rad internationella affärsmän, politiker och kungligheter på besök till Disponentparkens villa och strödde glans över gruvbolaget i Grängesberg.
Vandringsvänligt boende i Bergslagen
När vi kommer in i Dispontentparken i våra dyngsura kläder är det lätt att föreställa sig villans fornstora dar’. Med sina stora fönster, den välkomnande trappen och salongerna med högt i tak, är det en byggnad som andas elegans. Trädgården, med sin lindallé, rhododendrondal och rosarium, sprakar av färg och doft i sensommarsolen.
Jag känner mig dock långt ifrån mina fornstora dar’. Med lera upp till knäna och så regnblöt att det droppar om mig, har vandringsdagen verkligen lämnat sina spår. Efter den efterlängtade varma duschen och torra kläder, ser vi oss omkring i den fina villan. Här finns fyra rum för uthyrning, varav två av dem har kakelugnar. Gästerna delar på badrum och ett stort kök med matsal.
Kantareller och kvällssol
Kvällssolen tittar fram precis när vi dukar upp för middag på balkongen. Kantarellerna som vi plockat längs vandringen fräser i stekpannan. Dagens strapatser i skogen får sjunka in, samtidigt som vi tar ett glas vin och låter fötterna vila på varsin stol. Imorgon fortsätter vi vandra. Det är en ny dag, nya mil och ny utmaningar. Men ikväll är det bara vila och en lång, skön sömn i den fina Disponentvillan.
Tips på vandring
Vi vandrade delar av Romboleden, som är Sveriges längsta pilgrimsled. Dag 1 började vi i Ställdalen och gick till Grängesberg (via Hörken kyrka) och dag 2 fortsatte vi till Ludvika. I både Ställdalen och Ludvika finns bra tåg- och bussförbindelser med Örebro och Dalarna. Romboleden är inte markerad på stigar och träd som andra leder, utan finns enbart digitalt. Följ markeringen på naturkartan.se om du vill vandra den här leden. Här finns många vandringsförslag längs hela den 75 mil långa vandringsleden.
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.