Ormesta glasskafé

Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.

Glasskaféet ligger strax utanför centrala Örebro (5 min med bil, 15 på cykel) och är ett mysigt litet utflyktsmål. Kaféet ligger i en röd, timrad byggnad som bildar en fin gårdsplan med trädgårdskänsla under skuggande björkar. Den danska flaggan vajar i sommarvinden och skvallrar om varför en del av menyn hyllar vårt grannland i söder. Glasskaféet drivs nämligen av syskonen Agnes, Arvid och Gustav Lydell Melander, vars pappa (som har byggt kaféet) är från Danmark.

På övervåningen finns antika möbler till salu. Säkerligen jättefina - jag vågade knappt gå upp för att jag hade nog velat köpa alltihopa. Och gärna inredningen i kaféet också - så fint!

Dagens glass blev en klassisk mjukglass med drys. Och vad är då guf, drys och flødeboll egentligen? Jo, guf är en marshmallowaktig topping gjord på äggula och socker. Drys, som jag hade på min glass, är ett chokladpulver och flødeboll är en skumboll med chokladhölje som de liksom trycker rakt in i glassen. Konstigt? Ja, kanske lite väl - och säkert väldigt gott!