Natur och vandring
Fler inlägg om naturupplevelser och vandringar
En av de finaste etapperna av Bergslagsleden är, i mitt tycke, den fjärde. Den sträcker sig mellan Nyberget och Uskavi och är 23 kilometer lång. Jag gick den etappen en solig septemberdag med bästa tänkbara vandringsällskap - Idun i magen.
Ett par trettioåttor, ett annat par trettiosju. Fyra tassar och två par människofötter i fyrtionågonting. Och så två små fötter i storlek 17 på premiärvandring. En sensommardag kom hela familjen till Örebro för en helg med tema vandring. Vi åkte till Garphyttans nationalpark, vilket visade sig vara ett smart val.
En utflykt som inte alls blev som jag hade tänkt. Eller ens dit jag hade tänkt. Men det blev bra ändå, ja faktiskt riktigt bra! Vi hamnade i hällristningarnas högborg, Enköping, och sedan på Salnecke slottskafé. Toppendag!
Hösten är en perfekt årstid för kortare resor! Kanske en dagstur eller en längre helg, inom landet eller en sväng utomlands. Här kommer några tips på resor och utflykter som jag tycker passar på hösten.
Det var en fin sensommardag, en sådan där dag när hösten ligger och lurar i luften. Sol som värmer och vindar som svalkar. Perfekt för att vandra! Jag tåg ett tidigt tåg från Örebro till Laxå med målet att vandra Bergslagsledens etapp 4.
Djupa raviner, trolska dalar och mytomspunna skogar. Verklighetens Narnia och sagoböckernas landskap - finns i Tjeckien! Området är en nationalpark som går under namnet Bohemian Switzerland på engelska.
De tre naturreservaten Lövbrickan, Vargkitteln och Trolldalen ligger nästan på rad i Kilsbergen. Här kan du gå en fin tur på ett par timmar tack vare vandringsleden som slingrar sig igenom de tre reservaten.
Grövelsjön i norra Dalarna är väldigt populärt bland vandrare och det är lätt att förstå varför. Det är smidigt att ta sig hit och finns många vandringsleder, både korta och långa. Här är mina bästa tips på vandringar i Grövelsjön, allt från 9 till 45 kilometer.
I somras vandrade vi Bergslagsledens etapp 17 mellan Stenkällegården och Tivedstorp. Det är ledens sista etapp, där den bland annat går genom Tivedens nationalpark. Här tipsar jag om vandringen, sevärdheter och dessutom ett mattips!
Säsongen när de blåa bären fyller skogarna är här - och inte bara fyller, utan fullkomligt överöser dem. Det blev vi varse om, när en vanlig skogspromenad i Dalarna blev en vandring i rena rama blåbärspajen.
Om du gillar tåg och vandring, har jag några tips till dig! Jag har vandrat olika sträckor i Sverige som går lätt och smidigt att nå med tåg. Här tipsar jag om 4 favoriter - och ett bonustips!
På hösten är det alltid något väder att tala om. Antingen är det en varma vindar, krispiga morgnar eller iskalla kvällar. Det är antingen regnrusk, solsken eller till och med snöstänk. Vädret är märkvärdigt på ett sätt som sommaren aldrig är, till exempel. Höstväder gör sig inte till. Det bara är - och vi får vackert finna oss i det.
När vi väl står högst upp i utsiktstornet på Kindlahöjden är vi hela 425 meter över havet. Det låter konstigt med “över havet”, när allt jag ser är skog. Så långt ögat når vräker träden ut sig, över berg och dalar. Det är ett hav av skog.
Jag trodde aldrig jag skulle bli så glad att se Grängesbergs gamla gruvbyggnader. Men när vi skymtade de grågula tornen mellan grantopparna, visste jag att det inte var långt kvar till nattens boende. Efter tre halv-vilsna vandringsmil i regn, längtade jag verkligen efter en varm dusch och skön säng. Som tur är hade vi bokat rum på Disponentparken i Grängesberg - som visade sig vara det perfekta vandringsvänliga boendet.
Vi åker i många timmar längs mörka, täta granväggar. Mullrande regnmoln hänger bakom oss och fukten får mina fjun i nacken att locka sig. Plötsligt öppnar sig landskapet. Skogarna i detta innersta av Småland luckras upp och bokskogens limegröna löv får naturen att ljusna. Vi är framme i Åsnens nationalpark.
Tidigare i våras skrev jag om allt jag längtade till. Det var många olika saker, men ett särskilt näräventyr såg jag extra mycket fram emot: att paddla och vandra två dagar i Sörmland! Det blev en härlig och varierad helg som gjorde kroppen trött, huvudet klart och själen glad. Dessutom har jag aldrig sovit så gott i tält som då.
När jag planerar en resa vill jag gärna att den ska ha en röd tråd. En tematiserad tanke bakom valet av resmål och upplevelser, helt enkelt. Det kanske låter överdrivet och komplicerat men det är egentligen tvärtom. Resans röda tråd håller ihop helhetsupplevelsen och gör det enklare att välja - och välja bort. Kanske ska du planera sommarens resa utefter ett särskilt tema? Här får du tre tips på temaresor!
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.
I påskas var vi i Nora och lunchade på Bonnatösens burgare. Bergslagens bästa? Ja, bland de jag har ätit - absolut!
Jag gillar ju visserligen att upptäcka något annorlunda på resor och att försöka se bortom det typiskt turistiga. Men klassiska sevärdheter är ju ändå klassiska av en anledning. Så är det inte lite kul ändå att kunna checka av dem?
Tack och hej till 2023! Ett annorlunda år då jag varit hemma mer än någonsin - vilket delvis har märkts på resebloggen. Färre inlägg om resor, samtidigt som jag gjort andra “resor” som tagit både tid, energi och pengar.
Resevärlden är full av begrepp som speglar trender och behov i omvärlden. Jag tycker ofta att begreppen säger mer om tiden vi lever i, än vad de faktiskt betyder. Nyorden i resevärlden bidrar också till att skapa nya reseanledningar och engelska ord som slutar på -cation verkar vara särskilt gångbara.
Mitt i Småland breder Store Mosse ut sig. Nationalparken med sina väldiga vidder och mjukaste mossa. Det liknar Serengeti, den afrikanska savannen, fast utan gnuer och zebror förstås. Här är det istället fladdermöss, fåglar och en och annan älg som rör sig i naturen. Och så vi då.
En av de finaste etapperna av Bergslagsleden är, i mitt tycke, den fjärde. Den sträcker sig mellan Nyberget och Uskavi och är 23 kilometer lång. Jag gick den etappen en solig septemberdag med bästa tänkbara vandringsällskap - Idun i magen.
Den stora frågan när det kommer till resor lyder… upptäcka eller upprepa?
Antal timmar som jag har surfat på reserelaterade webbsidor är… miljontals. Dels är ju resor mitt största intresse, dels kräver resor (tycker jag) en hel del research om de lokala guldkornen. På de här webbsidorna slinker jag ofta in för att boka (eller bara få inspiration till resor och upplevelser).
Det är en annan del av Spanien som ligger framför mina fötter – eller framför mina pjäxor, snarare. Det är bländande vitt och de branta bergen är täcka av pudersnö -inget jag tidigare förknippat med Spanien. Det skulle kunna vara svenska fjällen eller ett skidparadis i Schweiz – men vi bara knappa två timmar från den spanska solkusten.
Mitt i Småland breder Store Mosse ut sig. Nationalparken med sina väldiga vidder och mjukaste mossa. Det liknar Serengeti, den afrikanska savannen, fast utan gnuer och zebror förstås. Här är det istället fladdermöss, fåglar och en och annan älg som rör sig i naturen. Och så vi då.