Tågvandra i Sverige - smidig vandring utan bil
Om du gillar tåg och vandring, har jag några tips till dig! Att åka tåg till vandringens start och slut är både smart och skönt. Det går smidigt att vandra längre sträckor från A till B (och inte bli låst till rundslingor och försöka lösa returen till bilen). Det är också skönt att bara sätta sig på tåget och kunna pusta ut efter vandringen. Jag har vandrat olika sträckor i Sverige som gick lätt att nå med tåg. Här tipsar jag om 4 favoriter - och ett bonustips!
Tåg till Ställdalen och vandra till Romboleden
Förra sommaren gjorde mamma och jag en tvådagars vandringstur i Bergslagen. Vi möttes i Ställdalen, dit vi hade tagit tåg (jag åkte från Örebro vilket tog en och en halv timme). Direkt från den blygsamma perrongen i Ställdalen började vår vandring. Vi hoppade på en anslutningsled till Romboleden och följde ledmarkeringarna, upp på skogens höjder och genom söta små byar. Romboleden är en pilgrimsled som går hela väden till Trondheim - men vi nöjde oss med Grängesberg den här gången. Vi hade bokat rum på vandrarhemmet Disponentparken i Grängesberg, ungefär 20 kilometers vandring bort.
Anslutningsleden till Romboleden söderifrån är uppdelad i två etapper: Kopparberg-Hörken och Hörken-Ludvika. Etappmålet Hörken är fin, gammal en kyrka utanför Grängesberg. Vi gick från Ställdalen till Grängesberg första dagen och från Grängesberg till Ludvika den andra dagen. Vi hade kunnat starta vandringen vid tågstationen i Kopparberg också, men valde alltså att börja vandringen lite längre norrut. Första dagens etapp hade annars blivit väldigt lång.
Från Ställdalen till Grängesberg gick vi mestadels på stig i skogar. Vyerna växlade mellan de bulliga bergen vid dalagränsen, sömniga småbyar och böljande åkrar. Vandringen från Grängesberg till Ludvika gick nästan enbart på asfalt. Vi passerade många kulturminnen i form av gamla tågstationer och banvaktarstugor. Här fanns även fina badplatser att svalka sig vid! I Ludvika startar Romboleden “på riktigt”, med vandringsleder både söderut och norrut.
Tåg till Avesta/Krylbo och vandra Bruksleden
Bruksleden slingrar sig igenom Västmanland, från Mälarens stränder i Västerås till Bergslagsskogarna i Avesta. Nytt för i år är att leden går ända fram till tågstationen i Avesta/Krylbo, vilket gör vandringen så mycket tågvänligare! Från stationen i Avesta/Krylbo är det ungefär 40 kilometer till Fagersta, så räkna med 2-3 vandringsdagar beroende på vilka tåg du tar. Däremellan kan du göra ett stopp i Norberg, efter 27 kilometer, och fika på Elsa Anderssons berömda konditori. Beställ den klassiska tangotårtan så går vandringen som en dans!
På Bruksledens webbplats finns en karta med info över alla leder, var det finns vindskydd, rastplats och så vidare.
Tåg till Hässleholm och vandra i Hovdala
Säg Hässleholm och jag tror många tänker på just tåg. Staden är en knutpunkt för järnvägen, vilket är toppen för tågvandring! I Hässleholm finns ett vandringsområde som heter Hovdala, med ett slott med samma namn och fantastiska landskap runt omkring. Det finns flera vandringsleder som startar direkt vid tågstationen och leder in i vandringsområdet. Vill du hellre starta vid slottet, kan du ta en buss dit från stationen. Därifrån finns fler leder att välja mellan. Men om jag vore du, skulle jag satsa på att vandra allihopa! De är helt olika och väldigt fina, så lägg gärna en extra dag här och bara njut av fin vandring!
Om du inte vill tälta, kan du bo i de arkitektritade, lite lyxigare vindskydden Ronja eller Birk. Föredrar du att sova i en säng tipsar jag om Byskolans B&B, ett mysigt och personligt vandrarhem.
Vill du läsa mer om när jag vandrade i Hovdala?
Vandra i Hovdala - för heldagar och helgturer
Fler upplevelser i Hovdala - tips på andra saker än vandring
Lokala smaker i Hovdala - tips på gårdsbutik, kafé och restauranger
Bo bra nära vandringen - hotell och vandrarhem
Tåg till Kristianstad och vandra Skåneleden
Nästa tips kommer inom samma sydliga landskap, Skåne. Skåneleden Vattenriket (SL6) slingrar sig genom nordöstra Skåne. Ett vandringsförslag som passar bra med tåg och buss är etapperna mellan Kristianstad, Åhus och Nyehusen. Till Kristianstad tar du dig enkelt med tåg och kan börja vandra direkt från stan till Ekenabben. Därifrån fortsätter du på samma led till Åhus. När du kommer till de fina stränderna i Åhus, kan du avsluta etappen med ett dopp i det blå.
Bonustips: Bo bekvämt längs Skåneleden
Ett stenkast från stranden ligger Gästgivaregården, ett riktigt fint boende med anor från 1700-talet. Här kan du äta god middag och sova i sköna sängar under de rustika takbjälkarna. Antingen tar du bussen tillbaka till Kristianstad eller så fortsätter du vandra på Skåneleden Vattenriket till Nyehusen. Det är nätta 16 kilometer så du har gott om tid att bada, sola och njuta av stranden längs den berömda Ålakusten.
Även från etappmålet Nyehusen kan du ta dig tillbaka till Kristianstad med regionalbuss. Men du, gör inte det! Inte riktigt än iallafall. Checka istället in på Kastanjelunds värdshus i Yngsjö. Det är en fantastisk upplevelse att bo och äta här. Värdshuset är litet och charmigt, men servicen, känslan, maten och drycken är storslagna upplevelser. Wow-känslan satt kvar i kroppen långt efter att vi hade checkat ut!
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.