Thelassoterapi i Tunisien
Havsvattnets sälta svider i sprickorna på mina knogar. Snart två år av envist tvättande och spritande av händerna har gjort dem torra och fnasiga. Jag glider ner i den ljumma saltvattenpoolen och flyter direkt upp till ytan som en kork, samtidigt som axlarna flyttar ner några centimeter. Vi är på thelassoterapi, ett slags tunisiskt spa, och det dröjer inte länge förrän jag märker att det händer något i kroppen.
Thelassoterapi är dunderkuren från havet
Att gå på thelassoterapi i Tunisien är både ett sätt att uppleva den lokala kulturen och sätta guldkant på resan. Att det dessutom läker och lindrar vintriga åkommor är en riktig bonus för oss nordeuropeiska gäster. Thelasso kommer från det grekiska ordet för hav och terapi betyder ursprungligen ”att bota”. Thelassoterapi är med andra ord ett samlingsnamn för olika hälsokurer med inslag från havet. Alger, sand, havsvatten och stenar används till exempel vid massage, skrubb och avslappning, både för att bota sjukdomar och för att unna sig en stunds njutning.
Kartagos palats för havsbad
Tunisien har en lång historia av thelassoterapi. Här har människor nyttjat och njutit av havets välgörande egenskaper i århundranden. När romarna tog över området som idag är Tunisien byggde de stora palats med pooler, ångbad och avslappningsrum. Ett av dessa palats låg i Kartago, som idag är ett välbesökt världsarv. Numera finns bara ruiner kvar av palatsets salar med korintiska pelare och marmorgolv, men de är imponerande stora och visar hur viktigt havsvattnet var – redan för tusentals år sedan.
Kartago är en oasliknande plats, där palmerna ger svalkande skugga och den tunga trafiken på motorvägarna känns långt borta. Jag anar att fenicierna, romarna, berberna - och alla andra folkslag som har erövrat och återerövrat den här platsen - har mått gott här. Medelhavets blå slöja och de mäktiga Atlasbergens toppar är en vacker kuliss som gärna stannar kvar på näthinnan.
Thalassoterapi på hotell
Under veckan i Tunisien testar jag två olika varianter av thalassoterapi. Den första är på vårt hotell The Residence i Tunis. Thalassot ligger intill hotellet så jag kan kila dit i bara morgonrock och tofflor. Under har jag baddräkt, för behandlingen börjar i ett stort badkar som bubblar, lyser och fräser. Jag kryper ner i karet, som liknar ett kokande rymdskepp. Då och då kommer en spaterapeut in och justerar vattenstrålarna. Däremellan ligger jag bara stilla och tittar upp i taket. Det är konstigt nog väldigt rogivande, trots att det brusar och mullrar omkring mig. När jag väl kliver ur karet, känner jag mig mjuk som gelé.
Efter uppmjukningen i badkaret får jag gå raka vägen till massagebritsen. Där knådar de mig från topp till tå, med ordentliga tag och starka nypor. Det är ingen massage som får mig att slumra till, utan snarare att jag biter hårt i kudden ibland. Om kroppen var gelé efter badet, är den nu som den mjukaste mousse.
Den andra thalassobehandlingen är på Athénée Thalasso & Spa på hotellet Radisson Blu Palace Resort. Det ligger på ön Djerba, som är en palmvajande paradisö i Medelhavet. Eftersom Tunisien var ett franskt protektorat under många år, är de franska avtrycken fortfarande stora. Många välbeställda fransmän har semesterhus på Djerba och åker regelbundet dit för att få sin thalassoterapi.
Thalassot känns elegant och sobert, ja franskt, in i minsta detalj. Radisson Blu Palaces thalasso ligger precis intill den elfenbensvita stranden och havet är så nära att jag nästan hör vågorna klucka. Det märks inte, men det pågår febril aktivitet i alla behandlingsrum: kurer med alger, punktmassage med saltvattensstrålar, peeling med finkorning sand. Tystnaden ligger som bomull över hela thalassot. Det enda som vågar bryta tystnaden är havet - själva uppkomsten till thalassoterapins konst.
Mer om thalassoterapi
En massage på ett finare hotell (4-5 stjärnor) kostar runt 450 kronor.
Lerinpackningar och omslag av alger kostar runt 300 kronor.
Kom i god tid till behandlingen, gärna en halvtimme innan. Tanken är att du ska ha god tid att varva ner och dricka myntate, om du vill.
På vissa thalassos har man badkläder på sig, men på de flesta får man underkläder i papper att använda under behandlingen.
I alla pooler och gemensamma utrymmen används badkläder, morgonrock och tofflor.
Stäng av mobilen och fota inte andra människor när du är på thalassot.
Vissa thalassos har åldersgräns för barn, ibland är de välkomna under särskilda dagar och tider.
Karstorp säteri ligger knappt tio minuters bilresa från Skövde. “På gränsen mellan stad och natur” skriver de själva på sin webbsida och det tycker jag stämmer väldigt väl. Karstorp säteri ligger inbäddad i lummig grönska och har Karstorpasjön så nära att morgondopp känns fullt rimligt.