Ludvika stadshotell

Vissa städer har du säkert en relation till, fast du inte riktigt varit där. En plats du hört mycket om, en stad som är sammanflätad med släkten. Ett ställe som finns där i periferin. Så är Ludvika för mig.

Jag bor ju i Örebro men har mitt barndomshem (och familjen kvar) i Borlänge, så jag har åkt mellan städerna många gånger. Då passerar man alltid Ludvika, småstaden som ligger inbäddad mellan sjön Väsman och skogarna i Bergslagen.

Min morfar växte upp i Ludvika så någorlunda koll på staden hade jag. Hammarbacken med Våffelbruket. Bergslagskonditoriet, BK’s, anno 1934. Lyvikens kyrkogård, med Dan Anderssons gravplats. Och så stadshotellet, som har huserat gäster ända sedan 1800-talet. Det var tack vare en övernattning på just Ludvika stadshotell som jag lärde känna staden bättre - och dessutom blev sugen på att checka in igen för att upptäcka mer av Ludvikabygden. Fortsätt läs så får du veta lite mer om hotellet!

Stadshotellet ligger på gångstråk mitt i Ludvika.

Upplevelsepaket med gruva, bastu och hotell

Vi bodde på Ludvika stadshotell efter att vi hade varit i Äventyrsgruvan i Tuna Hästberg. Ludvika ligger bara en halvtimme med bil från gruvan, så det var smidigt att checka in här efter bastu och gruvguidning. Njuta av ett fint hotellrum, god frukost och lyxen att “komma bort för en stund”.

Tips! Hotellet har färdiga upplevelsepaket med Gruvfruns basturitual, guidning i gruvan och två hotellnätter inklusive frukost.

Läget

Hotellet ligger mitt i lilla Ludvika och det förstås gångavstånd till det mesta i staden härifrån. Parkering finns nära och resecentrum med tåg och bussar ligger en kort promenad bort.

Rummet

Vi bodde i ett dubbelrum med eget badrum och stora utrymmen med fåtöljer, skrivbord och TV. Det var ett fint, bekvämt och tyst rum som dessutom hade utrustats med spjälsäng för vår lilla dotter.

Lounger

Hotellets andra rum var rena rama ögongodiset. Alla dessa detaljer! Överallt något fint, annorlunda och roligt att vila ögonen på. Glammiga klackskor, extravaganta snapsglas och tofsprydda gardinsnören som skulle göra självaste Maria Montazami avundsjuk. Hotellets inredning liknar inget annat, utan här sticker de kaxigt ut ur mängden.

Frukosten

Jag älskar ju hotellfrukostar. Gärna de med knaprig granola, många toppingar till yoghurten och gott kaffe. Ludvika stadshotells frukost levererade på den fronten, särskilt då granolan kändes hemgjord och kaffet ropade på mig efter både påtår och tretår. Även min bacon- och korvätande sambo tyckte frukosten höll hög kvalitet, särskilt på den varma delen av buffén. När han dessutom upptäckte saltgurkan var han hemma!

Stämningen

Ludvika Stadshotell beskriver sig själva som ett personligt och hemtrevligt hotell. Magnus och Sofie, som driver hotellet sedan 2019, har verkligen lyckats hitta den stämningen. Från receptionistens första “hej och välkomna” till att vi checkar ut känns det som att vi gästar en härlig moster av det äldre slaget. En sådan där som har bokhyllorna fulla med souvenirer och anekdoter från ett långt, galet liv. Och henne vill man ju hälsa på ofta, eller hur?