Tips för en höstdag i Nora: se, göra och strosa
Se och göra i Nora - tips till en halvdag i Bergslagens mysiga trästad.
Vissa svenska städer blommar upp som små idyller om sommaren, med söta loppisar och lokala kaféer om vartannat som lockar både boende och besökare. Det är käckt och kul i juli, sen slumrar de in i Törnrosasömn och vaknar inte förrän nästa sommar. Men det finns städer som är lika fina året om, särskilt på hösten när kylan kryper på och lövens färger får staden att visa andra sidor. Trästaden Nora är en av dem - och jag tror bestämt jag gillar stan som bäst på höstkanten!
Gunnar och jag åkte till Nora för en halvdags strosande, alldeles lagom för att få miljöombyte och lite myskänsla. Hade vi haft bättre koll på öppettiderna hade vi tagit en fika, kanske på Da Capo eller Café Slottspigorna. Nu räckte det gott med att bara gå gata upp och gata ner och fota fina hus. Här är några tips om du vill besöka Nora utomhus i höst!
(Men, vill du hellre se ett somrigt Nora, läs här: Se, göra och äta i sommarstaden Nora)
Strosa i järnvägsstaden Nora
Nora blev en stad redan år 1643 och var en viktig plats för handelsresande och bergsmän. Gruvorna i Bergslagen var betydelsefulla och i staden möttes man och gjorde affärer. Nora är också en historisk järnvägsstad, här gick nämligen Sveriges första järnväg för persontrafik (på normalspår). Stationsområdet är därför historiskt värdefullt och dessutom väldigt fint. Här kan du gå in i det anrika stationshuset och kolla på gamla lok på bangården.
Tips: Veteranjärnvägen kör turer med både rälsbuss och ånglok vid särskilda tillfällen. Du kan åka med på en gammeldags tågresa mellan Nora och Järle och verkligen känna historiens vingslag på rälsen. Läs tidtabell och boka biljett i förväg hos Nora-Bergslags Veteran-Jernväg.
Tips igen: Vill du ha mer på tema tåg? Bo på vandrarhemmet Nora Tåghem där du sover i tågkupéer från 30-talet med utsikt över Norasjö.
Kreativt i kvarteret Bryggeriet
Ett stenkast från Noras centrum ligger kvarteret Bryggeriet, där lokala hantverkare och ateljéer samsas med delikatessbutik, restaurang och kafé. Och ett bryggeri förstås! Här finns Apex Brewing Company, ett mikrobryggeri med öl som beskrivs som “humlearomatisk”. Jag är inte tillräckligt insatt i ölvärlden för att känna igen den smaken, men i samma kvarter ligger Bryggerikrogen vars smaker jag minns och verkligen rekommenderar.
Noras kyrka
Oavsett från vilket väderstreck man närmar sig Nora, syns kyrktornet som ett spjut upp i skyn. Det 55 meter höga tornet är pricken över i:et på den fina kyrkan, tycker jag. Inuti känns byggnaden varm och välkomnande, sådär att man gärna sätter sig ner och bara tittar en stund. Vilket vi gjorde - det var fint!
Historiska kvarter i trästaden Nora
I Nora är flera gårdar och hus välbevarade från 1700- och 1800-talet, vilket gör att stan nästan känns som ett levande museum. Jag fastnade för den här affärens fina skylt - och vet du vad? Leon. Sandbergs affär grundades redan 1859 och var på sin tid en klassisk "bosättningsaffär", alltså en sån som säljer glas och porslin och annat till hemmet. Affären är fortfarande kvar i samma familj och drivs idag av fjärde och femte generationen!
Tips på fina gator i Nora
Nora är en liten stad så du hinner gå runt i hela stan på en halvdag. Vill du hellre ha tips på en snabb sightseeing så är Borgmästargatan, Storgatan och Rådhusgatan tre fotovänliga gator. Namnen på gatorna avslöjar lite om deras historiska betydelse så du anar nog varför de är både fina och välbevarade!
“Det här är verkligen inget lusthus, det är ju en kyrka!" sa Ernst när han renoverade lusthuset vid Björkskogsnäs gård i Bergslagen. Vi åkte hit på för en kort fikavandring och fick både svalka, skugga och en stor dos fina omgivningar.