Paddla kanot på Svartälven i Bergslagen
Att paddla kanot på Svartälven är ett fint sätt att komma nära vildmarkslik natur. Svartälven rinner genom Bergslagen, där de stora skogarna och slingrande älvarna får städers sus och dus att kännas ljusår bort. Jag upplevde kanotturen som relativt enkel, trots att jag inte är någon erfaren paddlare. Och när det är enkelt blir det mer tid och energi till att bara njuta, ju! Vi hyrde kanot Hällefors vandrarhem, där skjuts till iläggningsplats och all utrustning ingick. Summa summarum, var det en riktigt fin tur som jag verkligen rekommenderar. Fortsätt läs, så berättar jag mer om att paddla på Svartälven och vilka tips du inte får missa.
30 kilometer paddling på Svartälven
Daggen ligger som stora, blöta fräknar på bilens huv. Luften är krispig och trädens gröna färg har blivit mätt. Det är augusti med besked och sommaren drar sin sista suck. Min bror och jag packar bilen med tält, mat och annat inför helgens utflykt i Bergslagens skogar och vatten. Snart susar sensommarskogar förbi på andra sidan bilrutan. Sommaren är nästan till ända, men vi har vårt lilla äventyr kvar.
När vi kommer fram till Hällefors vandrarhem är det mycket liv och rörelse på uppfarten. Kanoter, flytvästar och paddlar lämnas och hämtas. Människor likaså - de ser antingen pigga och förväntansfulla eller trötta och glada ut. Vi verkar med andra ord komma precis i “avbytartid” mellan kanotister som ska ut och kommer tillbaka. Trots att personalen har mycket att stå i, tar de tid att ge oss en grundlig genomgång av karta och utrustning. Sen hoppar vi in i skjutsen som ska ta oss till Älvsjöhyttan, 30 kilometer norr om Hällefors.
Paddlingen börjar lugnt och vi har vinden i ryggen. Vi kan paddla lite lojt med bara en paddel och äta frukost samtidigt. Kanoten skär tyst fram genom vattnet och på vardera sida av älven har vi höga, barriga skogsväggar. Bättre frukostvy kan jag inte tänka mig! Efter några kilometer blir älven lite bredare och vinden får spelrum. Det blir lite tuffare med vinden mot oss, men solen skiner och det finns mycket att titta på längs strandkanterna.
Gott om fina rastplatser längs Svartälven
Det finns mångarastplatser längs älven men majoriteten av dem är redan upptagna. Trots att vi gav oss iväg tidigt, verkar det som att andra var ute ännu tidigare. Svartälven är en populär sträcka att paddla - och det är dessutom helg och fint väder... Vi paddlar vidare och skannar älvkanterna efter en bra plats för kvällens tältning. Plan mark, nära vatten, gärna rätt läge för solnedgången. Kraven är höga och vi låter många tältvänliga platser glida förbi.
Vi vet ju inte vad som finns framför oss… Tänk om drömmarnas tältplats ligger precis bakom nästa krön, så har vi nöjt oss med en nästan lika bra plats? Vi vet vad vi har, men inte vad vi får. Frågan går från att bara handla om var vi ska tälta i natt, till att bli smått filosofisk. Var går gränsen mellan att vara nöjd och vilja ha något mer och bättre?
Turens finaste paddling - avstickaren Tvärälven
I hopp om att komma bort från Svartälvens allfarväg, svänger vi in på den mindre Tvärälven. Det visade sig bli den finaste sträckan på hela turen! Den smala och slingriga lilla älven leder oss igenom regnskogslik natur. Vi duckar för tungt hängande träd och får sick-sacka oss fram mellan grunda vikar och stora stenar. Tvärälven var den absolut finaste delen av hela kanotturen. Den var lite svår att hitta, men håll utkik efter en öppning i vassen på höger sida av Svartälven när du har passerat vindskyddet Vintersjön. Tvärälven förbinder Svartälven med sjön Mögreven.
Tillbaka på Svartälven fortsätter vi jakten på någonstans att tälta. Nu har älven har blivit så pass bred att den rymmer flera öar. Och där, på den minsta ö jag någonsin sett, hittar vi våra drömmarnas rastplats! Ön är inte större än att jag kan ta tre stora kliv tvärsöver den, men har perfekt läge för sol och bad. Just när himlen färgas rosaröd, står tältet uppställt och linsgrytan puttrar på stormköket.
—> Vill du ha tips på friluftsmat? Läs mitt inlägg om vilka maträtter som funkar allra bäst på stormkök!
I grevens tid hittade vi alltså en lägerplats! Hur var det nu med att nöja sig vs sträva efter mer? Ibland ska man nog nöja sig, men andra gånger ska man definitivt orka paddla lite till… Dagen efter är vi uppe tidigt, som det lätt blir när man sover med naturen så nära inpå. Vi har inte många kilometer kvar till Hällefors där vi ska lämna tillbaka kanoten. Även denna morgon är luften augustikrispig och träden ser ut att vilja slå ut i rödgula färger närsomhelst. Sommarens är snart slut, men med en sådan har utflykt i minnesbanken känns det helt okej ändå. Hösten får komma nu.
Tips: paddla kanot på Svartälven
Om du vill paddla lite längre kan du lägga i kanoten vid Älvsjön.
Svartälven är uppdelad i två kanotområden: norra och södra. Vi paddlade i det norra området.
Det ingår några lyft på land, där man drar kanoten på en vagn. Vid Örlingsdamm var det ett längre lyft, men det är varken tungt eller krångligt att dra kanoten.
Fler upplevelser i närheten av Hällefors
Åk till naturreservatet Björkskogsnäs, där den kända orkidén guckusko blommar i juni. Fint ställe för picknickutflykt!
Besök matmeckat Grythyttan och checka in på fina Gästgivargården, ät lunch på Cornelis och avsluta med glass och pralin från Neerings. Du kommer inte vara hungrig när du åker därifrån!
Gå på föreställning på Opera på Skäret -en av världens främsta operascener sommartid. Ligger i ett före detta virkesmagasin, mitt ute i skogen!
Sväng förbi bageriet och rosteriet Hjulsjö 103 i byn Hjulsjö. Makalöst gott bröd och bullar.
Hälsa på hos Bredsjö ostkafé, där de gör de goda fårostarna Blå och Hård.
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.