Öluffa i Karibien: Naturparadiset Dominica
Vi klättrar bland broccoliberg, dyker i en champagnesjö och dansar i sockervaddsmoln. Det låter kanske som en kulinarisk fantasi, men är några av många fantastiska naturupplevelser på Dominica.
Och ja, det är Dominica, och inte Dominikanska Republiken, som jag syftar på. De snarlika namnen förvillar men när vi väl hade besökt Dominica, visste jag att jag varken skulle glömma namnet eller naturen. Dominica ligger mitt i pärlbandet av öar i Karibiska Havet och var först ut på vår öluff. Vi testade på både ett nytt sätt att resa, "island hopping” med flyg och båt, och en ny del av världen, Karibien.
"The Nature Island of the Caribbean"
På den lilla grönskande ön, som inte är större än halva Öland till ytan, tycks tiden ha stannat och inget går att skynda. Att kallas ”The Nature Island of the Caribbean” höjer minst sagt förväntningarna på naturupplevelser till skyarna. Vi har hört om öns ”naturliga under” - sjöar som kittlar med sina bubblor, kokande vattenhål, bulliga berg och spöklika dimslöjor - och kommer snart få besöka dem alla. Och vi blir inte besvikna.
Badar i skumpa i Champagnesjön
Till skillnad från de flesta andra öar i Karibien har Dominica inga stränder – men desto fler sjöar och underjordiska vattenbad. En av de sjöarna är Dominicas svar på skumpa, Champagne Reef, som verkligen lever upp till sitt namn som bubbelbad. Öns vulkaniska aktivitet har skapat sprickor i havsbotten, som i sin tur gör att luftbubblor strilar upp mot ytan. De tusentals bubblorna killar kroppens alla delar och med cyklopet på kan vi se hela bubblandet från botten. Dessvärre är det grumliga, underjordiska vattnets smak rätt långt ifrån champagne …
Kär i Dominica - och i den genuina kulturen
På Dominica möter vi Martín som är född och uppvuxen på ön. Han berättar att han tillhör karibindianerna, som har gett hela öriket dess namn och var de första som mötte Christofer Columbus när han ”upptäckte” Västindien på slutet av 1400-talet. Lokalborna skämtar om att ”ifall Christofer Columbus skulle återvända idag är Dominica den enda ön han skulle känna igen” och syftar på att de har, till skillnad från sina grannöar, bevarat sin genuina kultur.
Vandrar till den kokande skorpan Boiling Lake
Nästa naturupplevelse är vandringen till Boiling Lake. En svettig utmaning, visar det sig snabbt. Åtta kilometer låter inte mycket, men med konstant klättring uppför och sedan stupande branter nedför är det en krävande knapp mil. Sex timmar senare når vi dock den kokande sjön, som egentligen är en skorpa i jordkroppen och korrekt ska benämnas fumarol. Det osar svavel, är småkyligt och dimman ligger tät.
En ö bortom all tid och rum
När vi tar oss fram genom lummiga skogar och längs slingriga stigar, börjar resten av världen sakta tyna bort. Allt som finns och sker utanför den lilla plutten i Karibiska havet blir plötsligt oviktigt. Klockan saktar ner och slutar snart ticka – känns det som i alla fall. Vi inser att tiden inte spelar någon roll när solen och månen styr dygnsrytmen. Om något annat skulle bryta den lugna lunken, är det isåfall reggaetonerna från hamnbaren på lördagskvällarna. Då skruvas både romflaskorna och volymen upp.
Mama Daisys lördagskycklig med jerky kryddor
"Där står Mama Daisy med sin matvagn på sitt vanliga ställe, i hörnet", säger Martín och pekar mot den en ringlande lång kö framför en rullande kiosk. Med tanke på kön till hennes puttrande gryta är det tydligen här man äter bäst om kvällarna. När vi har tagit de första tuggorna av jerkkycklingen, friterade bröden och bönröran förstår vi varför. Smakerna är kryddiga, salta och söta på samma gång.
Även om kryddblandningen jerk är jamaicansk, används den flitigt i hela Karibien. Ingredienslistan är lång och säkerligen väldigt varierande beroende på vilken matmor man frågar, men vitlök, timjan, kryddnejlika, chili, honung och rom är en bra bas.
Dominica i framtiden
Lonely Planet korade Dominica till ett av de hetaste länderna att besöka under 2017. Med all rätt, här finns mycket att uppleva för naturälskarna och den spirande besöksnäringen satsar dessutom på ekoturism. Men det betyder också att den stressande tiden hittar till ön, naturens tystnad bryts och Mama Daisy ersätts av restaurangkedjor.
Med det i tankarna är det lite sorgligt att lämna Dominica när vi har satt oss på färjan till nästa ö och ser Dominicas gröna broccolisiluett bakom oss bli allt mindre. Framför oss ligger nästa ö med nya upplevelser, intryck och äventyr. Men det är en annan ö, en annan historia - och ett helt annat blogginlägg…
Tips för att resa till Dominica
Passar för: Naturälskare och äventyrssugna aktiva resenärer som vill uppleva ”ett annat” Karibien.
Missa inte: Champagnesjön och vandringen till Boiling Lake. Två naturupplevelser som både ger mjölksyra och minnen.
Kom ihåg: Hyra bil, det är det bästa sättet att uppleva ön i din egen takt. Men kom ihåg att fixa ett internationellt körkort!
Visste du att: Delar av Pirates of the Caribbean-filmen Död mans kista spelades in på Dominica?
Resa hit: Flyg med AirFrance via Paris till Pointe-a-Pitre på ön Guadeloupe, sedan färjan Iles des Express till Dominica. Båtresan tar cirka två timmar.
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.