3 mysiga B&B och mindre hotell i Skåne
Tips på mysiga och personliga B&B och hotell i Skåne
Skåne och jag har börjat finna varandra på riktigt. Från att ha varit mer eller mindre en vit fläck på min mentala karta, har platser, smaker, människor, utsikter och upplevelser etsat sig fast i minnet. Jag har dessutom upptäckt att det går snabbt och smidigt att åka till Skåne från Örebro - och tågresan kräver ofta bara ett byte.
Ju mer jag upplever i Skåne, desto mer vill jag ha! I väntan på nästa Skåneresa, vill jag tipsa om två bed & breakfast och ett personligt hotell som har bidragit till några av de där vill-ha-mer-av-Skåne-minnena.
Små äpplen bed & breakfast på Österlen
Små äpplen ligger i Degeberga på Österlen och är en traditionell skånelänga som gått i arv i flera generationer. Här, i Sveriges äppelmecka, doftar det varma äpplen ända ut på gårdsplanen. Linda, som driver Små äpplen, bakar sitt egenskapade äppelbröd som vi njuter av i kvällssolen på gården. I de två, ljusa rummen står äpplen på rad som dekoration och utanför fönstret vajar långa rader av äppelträd. Små äpplen gör verkligen skäl för sitt namn!
Bysmedjans B&B i Brönnestad
Bysmedjans B&B ligger i Brönnestad, strax utanför Hässleholm. I hundra år var byggnaden en byskola och fina detaljer från skoltiden finns kvar i huset. Familjen som driver boendet har också ett vandrarhem i närheten och även stall med islandshästar där de ordnar turridningar. Bysmedjans B&B är ett lugnt och skönt ställe att vila på efter en vandringsdag eller två på Hovdala naturområde. Här kan man också hyra bastu och spapool utomhus - perfekt för trötta vandringsfötter!
Annas Hotell i Kristianstad
Annas Hotell i Kristianstad ligger i en gul villa strax utanför stan. Det är nära till både centrum, tågstation och naturen, t.ex. Lingenäsets naturreservat. Anna, som både driver och har gett namn till hotellet, har filosofin är att “det ska vara enkelt att vara gäst” hos henne. Det är inte bara enkelt - det är ljuvligt!
Rummen är personligt inredda och jag sov som en prinsessa i det gula rummet en trappa upp. Till rummet hör en balkong, där jag satt och skrev i lugn och ro medan dagen vaknade till liv. Frukosten dukades upp som en Nobelmiddag och jag åt den bästa och längsta frukosten i mannaminne.
Jag har tidigare skrivit om Hovdalas vandringsleder, boenden och restauranger som passar perfekt på en vandringshelg här. Här tipsar jag tipsa om fler upplevelser som finns på Hovdala vandringscentrum - bland annat det här coola, arkitektritade vindskyddet!
Den första dagen bjuder på 15 kilometer ren och skär upptäckarlust. Att inte veta hur det ser ut bakom nästa krök - och ständigt bli överraskad - kittlar min nyfikna hjärna. Jag vandrar på Hovdala naturområde i Hässleholm en långhelg, men den ständigt skiftande naturen får mig att vilja stanna mycket längre.
Maten är oftast de upplevelser som gör störst intryck på mig. Så även här! Så, vi lämnar vandringskängorna för ett tag och sätter oss till bords. Nu blir det en smakresa med kryddor från Mellanöstern, lokala ostar från glada getter och tårta med historia från slottet. Här är tips på restauranger och kaféer med det lilla extra som ligger nära Hovdala vandringscentrum
Bilden av Hässleholm som enbart en järnvägsknut kommer den här helgen att ändra på – och när jag åker härifrån, kommer det vara med känslan av att vilja stanna kvar lite till och komma tillbaka.
En vän frågade mig vad jag tyckte om “bo bättre-vandring”. Naturliv i all ära, men jag tycker det är skönt att sova i säng och ta en dusch efter en lång dag utomhus. Plus att man bara bär en liten dagsryggsäck när man vandrar mellan boenden. Så, vad tror du jag svarade på hennes fråga? Rätt enkelt svar. Därför är det extra kul att tipsa om tre boenden som ligger nära Skåneleden - perfekt för bo bättre-vandringar med andra ord!
Att vandra. Vad handlar det om egentligen? Vad är grejen med att gå och gå och gå? Någonstans mellan bryggorna och sanddynerna vid Åhus började jag fundera på det. Och någonstans mellan ålabodarna och fiskenäten vid Yngsjö började jag närma mig ett svar.
Om ängar vore hav, skulle det se ut såhär. Böljande och svallande fält breder ut sig framför oss, där vi står i fågeltornet. Vi vandrar en del av Skåneleden, SL6 Vattenriket, från Norra Lingenäset till centrala Kristianstad. Följ med på en vandring bland rapsfält, ramslök och raw food-fika!
En resa behöver ju inte gå till fjärran länder eller vara dyra långsemestrar. Ibland är det ju inte själva resan som är vitsen med resan, eller hur? Snarare behovet av att bara byta plats för en stund. Få nya utsikter som ger andra insikter.
Den skånska flaggan vajar i vinden och välkomnar oss till Blåherremölla, en liten idyllisk gård utanför Maglehem. Ingmar Melin möter oss på grusvägen i rutig arbetsskjorta och hängslen. “Ni ska veta att när jag väl börjar prata, slutar jag inte” varnar han skämtsamt och börjar berätta om platsen och personerna. Idag driver familjen det som ett kafé, galleri och museum.
Ju mer jag upplever i Skåne, desto mer vill jag ha! I väntan på nästa Skåneresa, vill jag tipsa om två bed & breakfast och ett personligt hotell som har bidragit till några av de där vill-ha-mer-av-Skåne-minnena.