Vandra på Hovdala: tips för heldagar och helger
I betalt samarbete med Hässleholms kommun
Tips och inspiration för dig som vill vandra på Hovdala vandringscentrum i Hässleholm.
Den första dagen bjuder på 15 kilometer ren och skär upptäckarlust. Att inte veta hur det ser ut bakom nästa krök - och ständigt bli överraskad - kittlar min nyfikna hjärna. Jag vandrar på Hovdala naturområde i Hässleholm en långhelg, men den ständigt skiftande naturen får mig att vilja stanna mycket längre.
Jag går över våtmarker, genom trollskogar och uppför steniga kullar. Passerar bokskogar med limegröna bladverk och höjder med svassande gräs. De färgglada ledbrickorna är väl markerade på stolpar och träd och visar vägen genom denna lilla, men så väldigt varierande, del av Skåne.
Även kontrasten mellan stadens bekvämlighet och naturens enkelhet får den här vandringsresan att kännas speciell. Samma morgon har jag vaknat jag i en skön hotellsäng på Hotell Statt och ätit frukost med hallonsmoothie och lyxig müsli. Direkt utanför hotellets entré börjar vandringsleden – och en dryg mil senare sitter jag och pustar ut på ett slott.
Vandra i Posta-Nillas spår
Första vandringen, som slingrar sig från Hässleholms centrum till Hovdala slott, är en del av leden I Posta-Nillas spår. ”Nilla” var en legendarisk brevbärare på 1800-talet, som levererade post mellan Hovdala slott och Kristianstad i 50 års tid. Hon gick till fots, åtta mil fram och tillbaka, med en pistol i kjolen och förärades efter sitt arbetsliv med en medalj från staten.
Jag tänker på henne när jag går över Äspehöjden och kan skymta det vita, rustika slottet nere i dalen. Jag med mina ergonomiska skor och tryckavlastande ryggsäck med vadderade band. Nilla, för nästan 200 år sen, som kokade dryck på cikariarot när brevlasten var tung och milen var många. Med det i bakhuvudet känns den sista kilometern ner till slottet plötsligt väldigt lätt.
Vandringslederna på Hovdala - ur berättelser och fantasier
Likt Posta-Nillas led, är vandringslederna på Hovdala naturområde baserade på berättelser. Ibland skapade ur fantasin, andra gånger återupptäckta ur historien. I vilket fall får landskapet liv igen genom berättelserna som växer fram och gör vandringen till något mer än bara vackra naturupplevelser.
Jakten på Gullspira, vandringsleden som jag bland annat går följande dagar, är skapad efter en saga om en killing på rymmen. Den lilla geten Gullspira såg sin chans till det stora äventyret och gav sig gladeligen iväg från hagen. Du vet hur studsiga och snurriga små killingar är på grönbete? Så känns det att vandra den också! När jag går längs leden som slingrar och snurrar sig på de mest oväntade ställen, känner jag mig lite som Gullspira – lite vilsen i spenaten och ute på äventyr!
Höjdarnas Höjdarled är ytterligare en vandringsled som jag testar. Som namnet avslöjar, går den över åsryggarnas höjder och ger magnifika utsikter. Bjarne Örhling, som var projektledare och initiativtagare för Hovdala vandringscentrum, berättar för mig att namnet också blinkar lite till Hässleholms tid som regementsstad. Hovdala var då ett militärt övningsområde och högst uppe på kullarna stod cheferna för att ha överblick över ”fältet”. Höjdarna på höjderna.
Alslingan är en del av vandringsleden Finjasjön runt, där jag får en guidad tur i alsumpskogen av kommunekologen Lars-Erik Williams. ”Som ett svenskt Amazonas!” säger jag när vi går in i den dunkla, täta alsumpskogen. Skylten bekräftar min spontana känsla: Europas regnskog, visst är det så. Träden ligger orörda och slängda som plockepinn, precis som det ska vara i ett naturområde som sköter sig själv.
Lars-Erik berättar att skogen svämmas över varje år och bildar stora, fina vattenspeglar. Jag kan tänka mig att den 1,6 kilometer långa spången (längsta alsumpspången i världen, tror man!) då kan ge känslan av att gå på vatten…
Sveriges äldsta boplats och Slinga dig
Om Posta-Nillas led är en blinkning till historien, är det här en resa ännu längre tillbaka i tiden. Vid Finjasjön ligger Sveriges äldsta boplats, som man har bekräftat genom ett 14 000 år gammalt fynd – en liten flintasten. Här bodde renjägare som levde som nomader, men slog läger vid platser som passade för jakt, som Finjasjön. Idag finns inget kvar av boplatsen, men vetskapen om att människor har bott och levt av naturen här för så länge sen… är lite svindlande.
En annan sevärdhet kring Finjasjön är fågelplattformen Slingra dig. Det är en spång som ringlar fram till en plattform med utsikt över sjön. Den är arkitektritad och kurvar sig lika mjukt som spången slingrar sig. Lars-Erik pekar ut några finesser i arkitekturen:
- Här, vid bänkens höjd och här, vid räckets höjd, markerar var Finjasjöns vattennivåer har varit tidigare. På 1800-talet sänkte man vattennivån i sjön för att skapa mer betesmark, så där vi sitter nu var mitt i sjön förut.
Kortare och lite längre vandringsleder
De fyra vandringslederna är skapade som åttor, så att man kan gå åt ena hållet på förmiddagen och andra hållet på eftermiddagen. Vandringsledernas hubb är Hovdala slott, där lederna möts och det även finns restaurang och kafé som kommer lägligt efter en halvdags vandring.
Förutom de fyra vandringslederna finns kortare slingor, som Dammslingan som går precis intill en sjö och in i trolska skogar. Den längsta och mest heltäckande leden av dem alla är Hovdalaleden. Den kombinerar natur, kultur och historiska upplevelser från de andra, kortare, vandringslederna. Den är även Skåneled och markeras därför med Skåneledens orangea ledbricka.
Tips inför din vandring på Hovala
Landskapet är kuperat, så räkna med lite extra vandringstid i planeringen.
Hovdala är ett av de bästa ställena i Sverige för att se fladdermöss. Här finns alla fladdermussorter utom en och på sommaren kan du boka in dig på en fladdermusvandring i skymningen.
Längs Jakten på Gullspira finns en rastplats som har ett särskilt syfte: yoga! Platsen heter Mossen och är en rofylld oas med mjukaste mossa och omfamnande träd. Här står två breda bänkar där man kan yoga, meditera eller bara vila lite.
Om du vill starta vandringen vid Hovdala slott, kan du boka närtaxi med Skånetrafiken under sommaren, annars är det en promenad på 2 km över Äspehöjden från Tormestorp ner till slottet.
Hässleholm är lätt att nå med tåg från olika håll i Sverige och vandringsleden börjar redan vid tågstationen.
Vandringslederna på Hovdala
I Posta-Nillas spår (26 km, 13 km+13 km)
Jakten på Gullspira (21 km, 12 km+9 km)
Höjdarnas Höjdarled (22 km, 13 km+9 km)
Finjasjöleden (20 km)
Dammslingan (4 km)
Hovdalaleden (57 km)