Midsommar i Dalarna
Midsommarafton i Dalarna. Årets längsta dag som fullkomligt svallade av solsken. En kväll som aldrig hann bli natt innan den blev morgon igen. Röda timmerstugor och dalahästar vid de vita knutarna. Sju sorters blommor i kransen som alltid kliar och färskpotatis små som fågelägg. Kristallklar snaps, grusig hemfärd på cykel och nakna nattabad. Visst låter det nästan för idylliskt för att vara sant?
Det är det inte. Årets midsommarafton firade vi i Dalarna och den var både sann och underbar!
Skedvibröd till midsommarmaten
På en alldeles egen udde, omfamnade av sjö och skog åt alla håll, grillade vi middagen medan solen letade sig ner bakom grantopparna. Bland sommarpotatis, sallad och bakad fetaost på bilden gömmer sig det lokala knäckebrödet från Skedvi Bröd. Extra salt och väldigt knaprigt, precis som jag vill ha det!
(Skedvi Bröds fabrik ligger i byn Stora Skedvi och är öppet för besök. Det går numera under namnet Kulinariet som är ett centrum för lokalt och småskaligt mathantverk.)
Nattabad i soluppgången
Efter maten blev det mer mat, mer snaps, efterrätt, musikquiz, dans och marshmallows över elden. Trots att solen höll på att gå ner, var det fortfarande varmt och vattnet i sjön var badvänligt. När hade vi senast en sån här fin midsommarafton tro?
Vi cyklade hem på småtimmarna längs de slingrande grusvägarna kring Vikasjön. När vi hade cyklat en timme ungefär, vände solen vid horisonten och minut för minut ljusnade världen igen. Ett rosa skimmer speglades i varje liten tjärn vi passerade, samtidigt som dimman låg tät över åkrarna. Det var en mystisk och magisk morgon som vi hade turen att vara vakna till! Väl hemma vid stugan blev nattabadet i soluppgången en svalkande avslutning på den midsomrigaste midsommar jag hittills upplevt.
Stämningen innan vi äntrar underjorden är uppsluppen, ja nästan lite pirrig. För 80 meter under oss väntar en unik upplevelse utöver det vanliga – Gruvfruns basturitual i Tuna Hästbergs gruva.
Från receptionistens första “hej och välkomna” till att vi checkar ut känns det som att vi gästar en härlig moster av det äldre slaget. En sådan där som har bokhyllorna fulla med souvenirer och anekdoter från ett långt, galet liv. Och henne vill man ju hälsa på ofta, eller hur?
Grövelsjön i norra Dalarna är väldigt populärt bland vandrare och det är lätt att förstå varför. Det är smidigt att ta sig hit och finns många vandringsleder, både korta och långa. Här är mina bästa tips på vandringar i Grövelsjön, allt från 9 till 45 kilometer.
Säsongen när de blåa bären fyller skogarna är här - och inte bara fyller, utan fullkomligt överöser dem. Det blev vi varse om, när en vanlig skogspromenad i Dalarna blev en vandring i rena rama blåbärspajen.
Det var en sådan där perfekt kväll i juli. Mjuka vindar, varmt i vattnet och bara susningar i skogen. Jag hade länge velat fixa en egen liten spakväll, men varken haft tid eller rätt känsla i kroppen. Nu hade jag både och. Kvällen var fortfarande ljus och ljum - och platsen kunde inte vara bättre. Bastun vid vår stuga i Dalarna blev skogsspa för en kväll.
Det är maj och den svenska sommaren är alldeles i startgroparna. Vi åker genom Dalarna och de röda husen, gröna fälten och Siljans blåa spegel är så fint att jag vill rama in hela landskapet. Efter en slingrig väg uppför berget checkar vi in på Bruntegården, ett pensionat och restaurang på Lerdalshöjden i Rättvik.
När jag planerar en resa vill jag gärna att den ska ha en röd tråd. En tematiserad tanke bakom valet av resmål och upplevelser, helt enkelt. Det kanske låter överdrivet och komplicerat men det är egentligen tvärtom. Resans röda tråd håller ihop helhetsupplevelsen och gör det enklare att välja - och välja bort. Kanske ska du planera sommarens resa utefter ett särskilt tema? Här får du tre tips på temaresor!
Det finns många fina vandringsleder i södra Dalarna som passar för ett par timmars tur eller en halvdag. De leder jag tipsar om här utgår från Borlänge, Falun och Säter.
När vi vaknade på morgonen var himlen redan rosa. “Vackert-väder-moln”, som min mormor skulle sagt. När molnen blossar upp och får hela himlen att skifta i korall, då blir en klar och kall dag. Så vi visste vad som väntade när vi packade fika, extra jackor och dubbla vantar inför skidturen i det fjälliknande naturreservatet Gyllbergen.
Frostbos Fina, Koppslahyttans Underbara, Hinsbos Lycka och så nyheten Ängarnas Under. Visst låter det som poesi även i dina öron? Det skulle kunna vara namn på vackra dikter, men det är bättre än så. Det är ostar! Närmare bestämt goda kvalitetsostar från mejeriet Murboannas utanför Borlänge.