Eget spa i skogen + enkelt tips på skrubb
Det var en sådan där perfekt kväll i juli. Mjuka vindar, varmt i vattnet och bara susningar i skogen. Jag hade länge velat fixa en egen liten spakväll, men varken haft tid eller rätt känsla i kroppen. Nu hade jag både och. Kvällen var fortfarande ljus och ljum - och platsen kunde inte vara bättre. Bastun vid vår stuga i Dalarna blev skogsspa för en kväll.
Lyxiga saker i all ära (och visst är det härligt med “riktiga” spaställen också), men det behöver inte alltid vara svårt eller dyrt att få en flärdfull fläkt då och då. Vårt lilla skogsspa bestod av en vedeldad bastu, en sjö, en hink med varmvatten och en skål med hemmagjord skrubb (recept finns längre ner). Lätt att fixa, lyxigt att njuta av!
Recept på hemmagjord skrubb
Skrubben funkar på såväl ansikte som kropp. Välj de kryddörter eller blommor du gillar eller har hemma för tillfället. Lavendel, rosenblad och mynta är nog säkra kort! Om du använder den i duschen, tänk på att minimera oljan som rinner ner i avloppet, då för mycket olja kan orsaka stopp.
1 del rapsolja
2 delar socker
några nypor kryddor/blomblad (jag tog enbär)
Blanda allt väl och häll i en tättslutande burk. Ta en liten näve när du ska skrubba och skölj väl efteråt.
I påskas var vi i Nora och lunchade på Bonnatösens burgare. Bergslagens bästa? Ja, bland de jag har ätit - absolut!
Jag gillar ju visserligen att upptäcka något annorlunda på resor och att försöka se bortom det typiskt turistiga. Men klassiska sevärdheter är ju ändå klassiska av en anledning. Så är det inte lite kul ändå att kunna checka av dem?
Tack och hej till 2023! Ett annorlunda år då jag varit hemma mer än någonsin - vilket delvis har märkts på resebloggen. Färre inlägg om resor, samtidigt som jag gjort andra “resor” som tagit både tid, energi och pengar.
Resevärlden är full av begrepp som speglar trender och behov i omvärlden. Jag tycker ofta att begreppen säger mer om tiden vi lever i, än vad de faktiskt betyder. Nyorden i resevärlden bidrar också till att skapa nya reseanledningar och engelska ord som slutar på -cation verkar vara särskilt gångbara.
Mitt i Småland breder Store Mosse ut sig. Nationalparken med sina väldiga vidder och mjukaste mossa. Det liknar Serengeti, den afrikanska savannen, fast utan gnuer och zebror förstås. Här är det istället fladdermöss, fåglar och en och annan älg som rör sig i naturen. Och så vi då.
En av de finaste etapperna av Bergslagsleden är, i mitt tycke, den fjärde. Den sträcker sig mellan Nyberget och Uskavi och är 23 kilometer lång. Jag gick den etappen en solig septemberdag med bästa tänkbara vandringsällskap - Idun i magen.
Den stora frågan när det kommer till resor lyder… upptäcka eller upprepa?
Antal timmar som jag har surfat på reserelaterade webbsidor är… miljontals. Dels är ju resor mitt största intresse, dels kräver resor (tycker jag) en hel del research om de lokala guldkornen. På de här webbsidorna slinker jag ofta in för att boka (eller bara få inspiration till resor och upplevelser).
Det är en annan del av Spanien som ligger framför mina fötter – eller framför mina pjäxor, snarare. Det är bländande vitt och de branta bergen är täcka av pudersnö -inget jag tidigare förknippat med Spanien. Det skulle kunna vara svenska fjällen eller ett skidparadis i Schweiz – men vi bara knappa två timmar från den spanska solkusten.
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.