6 tips på korta vandringar i södra Dalarna
Mina favoriter bland korta vandringar i södra Dalarna.
När jag är hemma i Dalarna och hälsar på brukar vi ofta gå en längre promenad eller ta en vandringstur över dagen. Det är ett kul sätt att umgås med familjen och upptäcka nya ställen hemmavid. Faktum är att jag känner till södra Dalarnas vandringsleder hundra gånger bättre nu, än när jag bodde där!
Det finns många fina vandringsleder som passar för ett par timmars tur eller en halvdag. De leder jag tipsar om här utgår från Borlänge, Falun och Säter. Har du fler tips på kortare vandringar i södra Dalarna? Kommentera gärna, så lägger jag till dem i inlägget allt eftersom!
Tips på kortare vandringar i Dalarna
Tunaåleden
Tunaåleden slingrar sig 6 kilometer mellan åkrar, ängar och hus i Borlänges yttre områden. Som du kan ana på namnet, följer leden delvis Tunaån genom ravinlandskap och kohagar. Längs vägen ser du Stora Tunas spetsiga kyrktorn och Romme Alpins skidbackar bortanför skogarna. Det är en fin, stadsnära tur som passar året om.
Bysjörundan
Om du tittar på en karta över Borlänge ser du att Dalälven rinner som en pulsåder genom kommunen. Strax norr om stadskärnan gör älven dock en oväntad, skarp sväng och vänder nästan tillbaka. Sen gör den några tveksamma krokar innan den fortsätter rinna söderut. Mitt i "svängen" ligger Bysjön, som förr i tiden var ett nav för både sågverk och timmerflottning. Här finns vandringsleden Bysjörundan som är 11 kilometer lång. Den går genom hagar, skogar och förbi vikingagravar och rastplatser för fåglar.
Tips! Ibland är det lite svårt att hitta och följa leden. Följ de röda stolparna som är markerade med ett vitt kryss.
Bispergs klack
Bispergs klack är en del av ett berg som ligger utanför Säter. Av de tre höjderna - Jätteklacken, Griggers klack och Bispergs klack - är den sistnämnda den högsta. 315 meter över havet ger en vidunderlig utsikt! Själva vandringsleden är bara 1,3 kilometer lång men stigningen gör att den är ansträngande ändå. Leden startar vid parkeringen i Bispergs by.
Vandringsled i Säterdalen
Fram till alldeles nyss förknippade jag Säterdalen med barnkalas, dagisutflykter och minigrisar som man fick klappa. Det var (och är säkert fortfarande) ett populärt ställe för barnfamiljer - men tack och lov har jag upptäckt att det är mycket mer än så.
Säterdalen är först och främst en häftig ravin med Amazonasliknande skog. Det känns smått exotiskt att gå under de tjocka bladverken och bland slingrande växter. Vandringsleden är kort och går längs ån, men vissa år är det lättare att ta sig fram än andra. Ravinlandskapet förändras ständigt så vandringsleden är på naturens villkor.
Carl Larsson-leden
Leden, som är tillägnad konstnären Carl Larsson, går från Falun till Sundborns by. Carl Larsson hade bostäder på båda ställena och gick ofta däremellan. Genom skogen och över berget var den snabbaste vägen för Carl Larsson - och på samma stigar kan du gå än idag. Från startplatsen vid Skyttepaviljongen i Falun till målet i Sundborn är det 8,5 kilometer. Längs stigen finns informationstavlor med konstnärens beskrivningar och betraktelser.
Läs mer om Carl Larsson-leden på naturkartan.se.
Kyrkbytjärn runt
Ytterligare en kort vandring i Faluområdet är Kyrkbytjärn runt. Vintertid är sjön uppskattad av skridskoåkare och på våren är det många fåglar som häckar här. Oavsett om du gillar fåglar eller inte, är det fint att gå runt sjön. Turen är 3 kilometer lång och passerar både utkikstorn, rastplatser och slogbod med eldstad.
Jag är uppvuxen i Borlänge, en grå industristad enligt många, men också knutpunkten för de djupa skogarna och de blånande bergen runtomkring. Fram till några år sedan var Dalarna alldeles för nära och för alldagligt för att jag verkligen skulle uppskatta att se mig om i trakten. Nu är Dalarna det enda stället jag vill vara i sommar. Kanske kan jag inspirera även dig att åka hit på besök i sommar?