Sommar i Dalarna: vandring och naturupplevelser
Det skrev författaren Rosa Åkerhielm om Dalarna år 1907. Hon var skribent för Sveriges Turistförenings (STF) årsböcker och åkte på en två veckorsresa i mitt hemlandskap, Dalarna. De cyklade, vandrade och åkte några sträckor med tåg (klimatsmarta resenärer långt före sin tid) och fick uppleva hela landskapet från norr till söder. Resereportaget blev en målande berättelse om kulande järnakullor, färgglada folkdräkter, gästvänliga fäbodar och allvarsamma fjäll.
Jag är uppvuxen i Borlänge, en grå industristad enligt många, men också knutpunkten för de djupa skogarna och de blånande bergen runtomkring. Fram till några år sedan var Dalarna alldeles för nära och för alldagligt för att jag verkligen skulle uppskatta att se mig om i trakten. Nu är Dalarna det enda stället jag vill vara i sommar.
Tips i Dalarna till dig som gillar natur och vandring
Vandra uppför Gesundaberget i Mora. Sommartid är Gesundaberget i Mora ett bra utflyktsmål om du gillar att vandra ordentligt. Berget ligger på 514 meter över havet och blickar ut över Siljans klarblå vatten. Utsikten över sjön och de bulliga bergen i olika gröna nyanser är värt vartenda steg.
I Borlänge finns naturreservatet Frostbrunnsdalen. Det är en djup ravin med så mycket grön växtlighet att det liknar en svensk Amazonasdjungel. De stora träden nere i dalen skapar en skuggig vagga som alltid är svalkande på sommaren. Här finns också en källa som sades ha läkande krafter. Du kan dricka vattnet rakt ur bäcken, det är både iskallt och kristallklart! I Frostbrunnsdalen finns också ett sommarkafé med väldigt gott raw food-fika.
Carl Larsson-leden i Falun är en lättvandrad stig mellan Falun och Sundbornsbyn som är uppkallad efter en av Sveriges största konstnärer och stilbildare. Start är vid Skyttepaviljongen i Falun och mål är 8,5 kilometer senare vid Carl Larsson-gården i Sundborn. Vandringen tar ungefär 2 timmar så kan komma lagom hungrig till Hyttstugan för lunch, innan du vandrar tillbaka. Självklart tycker jag du ska passa på att besöka det annorlunda och vackra konstnärshemmet också. Hela gården är som taget ur en dalaromantisk saga, med både japanska influenser och hantverk i finaste folklore.
Vildmarksleden startar och slutar utanför Bjursås i Falun och snirklar sig 35 kilometer genom skog, över myrar och förbi fäbodar. Inför den här turen lämnade vi tältet hemma. Vi ville hellre sova i vindskyddet på Ärtknubben, som är en av Dalarnas finaste utsiktsplatser.
—> Läs om vandringen längs Vildmarksleden här.
Bispergs klack är ett berg som man kan vandra upp på och få en otrolig utsikt över södra Dalarnas slätter. Visste du att det är ett så kallat sydväxtberg? Det betyder att berget vetter åt söder och därför behåller värmen längre. Det i sin tur gör att floran är lite annorlunda här, eftersom blommor och växter som vanligtvis vill ha ett varmare klimat trivs bra här. Bonustips: 20 minuters bilfärd härifrån ligger Kulinariet, som är en samlingsplats för olika lokala mathantverkare i Dalarna. Här finns de äkta vedugnsgräddde Skedvibröden, en saluhall med kött, grönsaker och andra råvaror från lokala producenter.
—> Här kan du läsa om vår vandring till Bispergs klack.
I dalafjällen finns många fina vandringsleder att upptäcka. Det är så annorlunda med fjällvandring, än att vandra i skog! Och då är ändå dalafjällen så kallade “snällfjäll”… Jag har skrivit om våra vandringar nationalparkerna Fulufjället och Töfsingdalen, men även vandrat i områdena kring Hävlingen och Grövelsjön. Kan verkligen rekommendera alla ställen. Blogginlägg om det kommer, såklart, men har du frågor innan är det bara att kommentera här eller skicka ett mejl eller DM!
Vandringar jag vill göra i Dalarna
Sist men inte minst, ett tips på vandring som jag är nyfiken på och vill göra - kanske i sommar, kanske nästa år.
Siljansleden
Sjön Siljan är för många synonymt med Dalarna. Här ligger pittoreska städer och byar som ett pärlband kring den djupa sjön med det kalla, blåa vattnet. Den böljande bergen välver sig borta i horisonten och skiftar från mossgrönt till lavendelblått. Siljansleden går i två loopar och är totalt 34 mil. Jag har inte klurat ut vilken bit av leden jag helst vill gå än, men vill gärna upp till fäbodarna vid Fryksås höjder och till vindskyddet vid Norra Garberg, som ska ligga särskilt fint. Har du tips på vandringar längs Siljansleden? Kommentera gärna isåfall!