Resa till Georgien: mat, vin och vandring
Vandring, god mat och orange vin - det var våra önskningar inför resan till Georgien. Och så bra det blev sen! Här kommer en kortversion av vandringarna, den (vegetariska) maten och det bärnstensfärgade vinet.
5 dagar, 3000 meters höjdskillnader, hundratusentals vandringssteg, fyra nyanser av vin och heliga platser från tio sekler och tre religioner. Det är den korta versionen av vår resa till Georgien. De längre inläggen - om hur vandringarna i Kaukasusbergen kändes i benen, hur det georgiska vinet får samma färg som bärnsten och vad som kännetecknar en riktig brakmåltid i Georgien - kommer så småningom.
Men så finns det de där ögonblicken som mår bäst av att berättas så färska som möjligt. Sådana minnen som inte blir bättre med åren utan helst ska beskrivas med orden som kommer spontant i stunden och med bilder som visar precis hur det var, utan filter och färgfix.
Här är fem av höjdpunkterna från Georgien:
“På nästan 3000 meter över havet är luften är klar och kall. Vi får ta långa, djupa andetag för att lungorna ska kännas någorlunda mätta på syre när vi vandrar upp mot Holy Trinity church. Kyrkan ligger på en bergstopp och vandringen blir till slut klättring när stigen blir för brant.”
“Balkongerna i Tbilisi sätter färg på de slitna fasaderna och mjukar upp stenväggarnas gråskalor. De är dekorerade med pråliga detaljer och blommande klätterväxter och hänger ut som svalbon över kullerstensgatorna.”
“Bärnstensfärgat och syrligt strävt - det är mitt första intryck av Georgiens orangea vin. Det kallas vanligtvis för amber wine och får sin karaktäristiska färg av att skal, kärnor och kvistar från vindruvorna ligger och drar i vinet i flera månader. På vinprovningen får vi även sippa på rött, vitt och rosé - allt georgiskt och vissa av dem har även lagrats i de traditionella lerkrukorna, qvevri.”
“Badhuskvarteret i Tbilisi är enkelt att känna igen på sina kupolformade tak där det pyser ut ånga - annars är den lätt ruttna doften av svavel svår att missa. Vi doppar oss i ömsom varma, ömsom kalla bad och låter kroppen mjukna till i den ångande bastun, innan skrubbarna kommer in med hinkar och trasor. Efter en timme glöder huden av skrubbdamens hårda tag och huvudet är kristallklart av doppen i det iskalla vattnet.”
“Kryddstarka influenser från Asien, mustiga grytor från bergen och färgstarka råvaror från kusterna - det är georgisk mat snabbt beskrivet. Aubergine, valnötter, granatäpple, salt ost och spenat sätter färg på tallriken och matchar fint, både i smak och färg, med naturvinerna från landet.”
Framför oss tornar Kaukasus spetsiga siluett upp sig från sin bästa sida mot den klarblå himlen. Vid bergens fot ligger den lilla byn Kazbegi, en knutpunkt för vandrare och skidåkare. Det blir bergsbestigning. Vi klättrar, kryper och kravlar. Snön är meterdjup och skaren håller bara ibland. Andra gånger sjunker benen djupt ner i snömassan.