Georgiens vackraste katedral Svetitskhoveli - och berättelsen om hur den blev magisk
Katedralen Svetitskhoveli ligger i Mtskheta, den historiska staden och före detta georgiska huvudstaden. När vi parkerar bilen på en av de många slingriga kullerstensgatorna är det svårt att en gång i tiden var det här landets viktigaste stad. Idag liknar de låga, sneda husen med buckligt plåttak och flimrande Coca-colaskyltar mest en halvtrist, mellanstor by.
När vi följer kullerstensgatan till änden av staden glömmer jag snart den sunkiga småstadskänslan. Precis innan floden och bergen tar över bebyggelsen tronar katedralen upp sig, bestämd och orubblig. Här har den stått emot invasioner och krig i hundratals år och varit knutpunkt för generationer och åter generationer.
En katedral med tusenårig historia bär på många bra berättelser
De första stenarna till katedralen lades redan på 1000-talet och har under århundradena byggts om, byggts ut och byggts på. Förståeligt nog är Svetitskhoveli utnämnt till världsarv av UNESCO och berättelsen om katedralen är välkryddad med religiösa metaforer och dramatiska människoöden. Som sig bör i en riktigt bra story - och här kommer den:
Enligt berättelsen började det med en georgisk jude som hette Elias. När ryktet spreds om att Jesus hade blivit korsfäst red han dit så fort han kunde. Väl framme, fick han tag på Jesus kläder och köpte dem. Elias tog med sig kläderna hem till Georgien och räckte över de blodfläckade trasorna till sin syster Sidonia. Det skulle han inte ha gjort. All smärta, sorg och förtvivlan som Jesus hade känt vid korsfästelsen fanns fortfarande kvar i kläderna och – och överfördes på Sidonia att hon blev så överväldigad att hon dog.
Det heliga trädet som lindrar livets smärtor
Efter det fruktansvärda dödsfallet ville Elias ge sin syster en fin begravning. Men trots att hon var död kunde de inte få henne att släppa greppet om kläderna. Till slut var de tvungna att begrava Sidonia med Jesus kläder och på hennes grav växte sedan ett magnifikt cederträd.
Många, många, många år senare skulle katedralen Svetitskhoveli byggas och det krävdes många arbetare och mycket virke. Ingen av byggarbetarna kunde dock ana att de skulle jobba med magiskt byggmaterial…
Cederträdet som hade vuxit sig stort och ståtligt på Sidonias grav höggs i sju delar för att bli pelare i katedralen. De spikades fast på marken och sex av dem stod stadigt, men den sjunde svävade… Det läckte till och med vätska som helade alla människor, vilken sjukdom de än led av.
Än idag är katedralen Svetitskhoveli en helig plats för sjuka och deras anhöriga. De vallfärdar hit för att be om lindring och välsignelse. Kanske är det Sidonia som vakar över de som kommer hit med smärta och sorg - samma känslor som hon själv fick bära på och tillslut tog hennes liv? Katedralens namn kommer från den här historien. ”Sveti” betyder pelare och ”tskhoveli” är georgiska för ”livgivande”, symboliskt översatt till “katedralen med den helande pelaren”.
Mer om Svetitskhoveli
Katedralen ligger i Mtskheta, strax öster om huvudstaden Tbilisi.
Byggnaden är Georgiens näst största kyrka.
Georgiens första kristna kungapar döptes i Svetitskhoveli.
Katedralen klassas som ett världsarv av UNESCO, men samma organisation rapporterar också att den har allvarliga skador så att hela byggnaden hotas att rasa.
Tips! Besök gärna katedralen på en söndag då det är mässa flera gånger om dagen.
Tips 2! Är du kvinna, bär något som täcker huvudet och kläder som döljer knän och axlar när du besöker katedralen.