Tunisien - semester vid Medelhavet med direktflyg från Arlanda
Tusenåriga badritualer och smakrik mat. Myllrande storstäder och mysiga marknader. Världsarv som får vilken historieintresserad som helst att hisna och boutiqehotell för alla som gillar lyx (till bra priser). Jag pratar om Tunisien, ja. Och snart blir det väldigt smidigt att åka hit för svenskar!
Ny direktlinje från Stockholm till Tunis
I juni 2023 börjar det tunisiska flygbolaget Nouvelair flyga direkt från Stockholm (och Köpenhamn) till Tunisiens huvudstad Tunis. Resan tar 3 timmar och 50 minuter från Arlanda - bara 10 minuter mer än till Mallorca. Jag tycker verkligen att Tunisien är ett färgstarkt och spännande alternativ till de mer klassiska resmålen kring Medelhavet. På en vecka här kan du få både storstadskänsla, historieinjektion, riktigt god mat och dryck plus strandliv (sol- och badtips: ön Djerba). Ha Tunisien i åtanke om du ska boka en Medelhavsresa i år!
Upplevelser över förväntan
När åkte till Tunisien var reaktionerna nästan enbart “Åh, där jag var på solsemester på 70-talet!” och “Var inte den arabiska våren där?” Jag såg extra mycket fram emot den här resan, just för att se hur (och om) den bilden skulle stämma överens med det jag upplevde. Det gjorde det inte. Det var snarare något helt annat. Bättre! Mer färgstarkt, intressant och genuint charmigt.
Jag minns olivoljan, harissan, de tusenåriga ruinerna i Kartago, thalassoterapin och marknaden i medinan. Glömmer inte heller de fjäderlätta vinerna, frasiga filodegsknytena och kolasöta dadlarna.
Här kommer en bildbomd som visar lite mer av det Tunisien jag upplevde. Fler inlägg samlar jag i kategorin Tunisien.
Gatukonst i Erriadh
En ung kille i Erriadh visar upp konstprojektet Djerbahood 2.0 som har satt hans by på den internationella kartan.
Kryddhandlare på marknaden
Ras el hanout är en populär kryddblandning som betyder “kryddhandlarens huvud” och syftar till att bara han kan det hemliga receptet.
Tunisisk förrätt
Harissa, oliver, bröd och olivolja är en vanlig förrätt i Tunisien.
Brik med tonfisk och ägg
Brik är filodegsknyten som är vanliga i det tunisiska köket.
Marknaden i medinan
Medinan är den gamla stan, här i Tunis myllrande kvarter.
Franska fotspår
Att Tunisien har varit ett franskt protektorat märks, inte minst i gastronomin.
Tunisien är dadlarnas hemland! Här växer många olika sorter och frukten är en stor exportvara.
Ingen tunisisk marknad utan en ordentlig kryddbod!
Vitlök är flitigt använt i det tunisiska köket.
En gyllene solnedgång över Medelhavet.
I påskas var vi i Nora och lunchade på Bonnatösens burgare. Bergslagens bästa? Ja, bland de jag har ätit - absolut!
Jag gillar ju visserligen att upptäcka något annorlunda på resor och att försöka se bortom det typiskt turistiga. Men klassiska sevärdheter är ju ändå klassiska av en anledning. Så är det inte lite kul ändå att kunna checka av dem?
Tack och hej till 2023! Ett annorlunda år då jag varit hemma mer än någonsin - vilket delvis har märkts på resebloggen. Färre inlägg om resor, samtidigt som jag gjort andra “resor” som tagit både tid, energi och pengar.
Resevärlden är full av begrepp som speglar trender och behov i omvärlden. Jag tycker ofta att begreppen säger mer om tiden vi lever i, än vad de faktiskt betyder. Nyorden i resevärlden bidrar också till att skapa nya reseanledningar och engelska ord som slutar på -cation verkar vara särskilt gångbara.
Mitt i Småland breder Store Mosse ut sig. Nationalparken med sina väldiga vidder och mjukaste mossa. Det liknar Serengeti, den afrikanska savannen, fast utan gnuer och zebror förstås. Här är det istället fladdermöss, fåglar och en och annan älg som rör sig i naturen. Och så vi då.
En av de finaste etapperna av Bergslagsleden är, i mitt tycke, den fjärde. Den sträcker sig mellan Nyberget och Uskavi och är 23 kilometer lång. Jag gick den etappen en solig septemberdag med bästa tänkbara vandringsällskap - Idun i magen.
Den stora frågan när det kommer till resor lyder… upptäcka eller upprepa?
Antal timmar som jag har surfat på reserelaterade webbsidor är… miljontals. Dels är ju resor mitt största intresse, dels kräver resor (tycker jag) en hel del research om de lokala guldkornen. På de här webbsidorna slinker jag ofta in för att boka (eller bara få inspiration till resor och upplevelser).
Det är en annan del av Spanien som ligger framför mina fötter – eller framför mina pjäxor, snarare. Det är bländande vitt och de branta bergen är täcka av pudersnö -inget jag tidigare förknippat med Spanien. Det skulle kunna vara svenska fjällen eller ett skidparadis i Schweiz – men vi bara knappa två timmar från den spanska solkusten.
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.