Loka brunn - en helg på hälsokällan i Bergslagen
Det var höst i luften men fortfarande sommar i marken när vi åkte från stan. Det tunga regnet plaskade mot bilrutan och från den varma asfalten ångade stora moln. Ju djupare in i de trolska Bergslagsskogarna vi körde, desto större blev kontrasten mellan årstiderna. Vi var mittemellan i flera olika betydelser - balanserade mellan sommar och höst, stad och skog, semester och vardag, grönt gräs och gula löv.
Lokas vatten skapade hälsokällan i Bergslagen
Efter en dryg timmes bilresa från Örebro var vi framme vid Loka brunn, hälsokällan i Bergslagen. Loka Brunn är ett idylliskt hotell med spa och anor från 1700-talet. Hit reste människor för att koppla av och kurera sig, precis som man gör idag. Vattnet i Loka brunn är smått heligt och berättelserna om den välgörande drycken är många: den dövstumme drängen som fick tillbaka sitt tal, den svage drängen Klen-Anders som föll i gyttjan och klev upp som Stark-Anders - och förstås kung Adolf Fredrik som fick sin migrän botad genom att dricka 8 liter vatten i en vecka.
Vi är dock inte här för att bota några krämpor - utan för att njuta i fin natur, sätta punkt för sommaren och bara ha det bra. Och bra, det är det lätt att ha på Loka brunn. Skogen är nära, tystnaden är vilsam och vattnet är stilla. Jag kommer på mig själv att höra mina egna andetag när jag står på bryggan som sträcker ut sig i sjön Loken. Samtidigt som vi checkar in, tappar min mobil täckning och jag spenderar kommande dygnet helt offline. En lycklig slump eller en påminnelse om vad som är viktigt just nu? I vilket fall, vårt dygn på Loka blir en intensivkur i konsten att ta det lugnt.
Loka Brunns lilla “by”
Loka Brunn ägs av familjen Spendrup sedan 2007. De äger också Grythyttans Gästgivaregård som ligger bara någon mil bort. Familjen bor faktiskt här, i en egen villa, så ofta de kan. Hela Loka Brunn består av flera byggnader som samsas om landremsan mellan sjöarna Norra och Södra Loken. Här finns 54 hus i olika stil, från timmerhus i finaste Falu rödfärg till jugendromantiska villor. De bildar en by komplett med kyrka, restaurang, bastu och vattensalong. Det känns lika fridfullt och hemtrevligt att komma hit som om det vore hem till en god väns sommarställe, underligt va?
Saker att göra på Loka brunn
Eftersom Loka Brunn ligger i Bergslagens trolska skogar, med sjöar och stigar runt knuten, är det självklart naturen som erbjuder de flesta aktiviteterna.
Vandringsleder från Loka Brunn
Flera vandringsleder utgår från hotellet. En kort och fin promenad är 2 kilometersrundan längs Södra Loken. Den är en del av den historiska kungsvägen som gick till Loka förr i tiden. Gör gärna en avstickare på Kärleksstigen som går längs med vattenbrynet. En längre runda, på 6 kilometer, startar med en mördarbacke djupt in i granskogen och uppför berget. Det är den galnaste uppförsbacken jag någonsin varit med om! Men rundans fortsättning genom ängar och myrar gör det väl värt att kämpa sig uppför.
Tips! Det finns vandringsstavar att låna gratis i Vattensalongen.
Sparitual på Vattensalongen
Lokas spa heter Vattensalong av en anledning. Ägarna tyckte nämligen att “spa” symboliserar inåtvända och slutna upplevelser. En salong däremot, är en plats för social stämning och skönt häng - precis som de ville skapa på Loka. Så Vattensalongen är Lokas sätt att skapa tillfällen till trevligheter, men såklart också avslappning för den som önskar det. Här finns pooler, bastur, massage, skönhetskurer och behandlingar med den välkända gyttjan och tallbarsoljan. Läs mer om öppettider och priser på Loka Brunns hemsida.
Dricka brunn
Vattnet som sägs vara välgörande finns i Lokasalongen. Rummet där brunnen står är inrett med inspiration från naturen utanför - gardinslöjorna skulle kunna vara grankvistar och de svarta trappstegen liknar det svarta skiffret i berget. Två muggar vatten ska man dricka, då gör vattnet bäst verkan, sägs det.
Frukosten
Loka Brunns frukostbuffé serveras i matsalen i Stora Societetshuset. Det är elegant inrett med vita dukar och antika möbler. Frukosten läggs upp på små fat och de varma rätterna ligger i kopparkittlar. Det känns som att äta frukost som en 1700-talsgrevinna - men med roligare 2000-talsutbud som kombucha och hummus. Dock finns även gamla klassiker som leverpastej, sill och gröt för den som gillar att starta dagen så.
Lyxen att bara få vara
Lugn och lyxig, det är så vår lilla vistelse på Loka kändes. Regnet fortsatte att förvandla sommar till höst och vi kurade på rummet. För två som inte har TV hemma var det en lyx att ligga i sängen och zappa hejvilt. Vi tog en promenad till sjöarna för att fota och tittade in på museet som ligger här, Sveriges Kurortsmuseum. Jag blev frusen under regnkappan och längtade “hem” till rummet för en varm dusch. Sen ner mellan bolmiga täcken och fluffiga kuddar och mera TV medan regnet s momattrade fönsterrutan. Underbart!
Där någonstans mellan Allsång på Skansen och en thrillerfilm på trean kom tankarna om kontraster igen. Konstraster mellan det som varit och det som kommer, mellan varma vindar och kalla kvällar och mellan täckningsfria timmar och mobilens ständiga plingande. Och det slog mig - det är nog just kontrasterna som gör Loka Brunn så speciellt.
Att dricka porlande champagne i en bubbelpool vid en mörk tjärn i Bergslagen. Att hitta kantareller i skogen vid hotellrummen och sedan äta det skogliga guldet på Loka Brunns stjärnrestaurang. Att lyssna noggrant efter ljud du tycker dig höra - när du sen kommer på att det faktiskt är tystnaden du lyssnar till.