En kväll på spa på Söderköpings brunn

En av Söderköpings många fina broar.

En av Söderköpings många fina broar.

Inlägget är skrivet i samarbete med Söderköpings Brunn. Bilder, text och åsikter är som vanligt mina egna.

En kväll i juli på vår semesterresa genom Östergötland checkade vi in på ett hotell i Söderköping. Och inte vilket hotell som helst, utan det anrika kurhotellet Söderköpings Brunn. Jag har skrivit om besöket tidigare, men nu ska jag berätta om det allra bästa med hotellet: “Brunnens” spa.

söderköpings-brunn-spa-2.JPG

Dricka brunn som dåtidens hälsokur

Söderköpings Brunn har anor från 1700-talet och namnet kommer från dåtidens syn på hälsa - att dricka brunn. Hotellet är byggt på helgonet Ragnhilds källa som fanns där redan på medeltiden, men först för 300 år sedan blev att ”dricka brunn” den hetaste hälsotrenden. Rent och friskt källvatten var kraftfullare än mediciner och botar allehanda krämpor och bekymmer, enligt dåtidens läkare.

Vid brunnarna växte kurorterna upp och kom att likna små samhällen med kyrkor, affärer, bostäder och restauranger. Hit åkte de förmögna för att umgås i societeten, dricka litervis med vatten, äta gott och roa sig.

s%C3%B6derk%C3%B6pings-brunn-spa.jpg

“Upplevelse-spa” på Söderköpings Brunn

Söderköpings brunn har verkligen tagit fasta på tema vatten. I deras nyrenoverade spa är det is, ånga och varmvatten - alltså vatten i olika former - som får våra muskler att slappna av och tankarna att tystna för en stund. Vi kliver in i ”upplevelseduschar” med tropiskt regn med fågelkvitter, vattenstrålar som masserar från sidorna och moln av dimma som svalkar.

Sedan fortsätter vi i basturum med mynta- och äppeldoft, vidare in under rör som släpper snömos på oss och avslutningsvis stoppar vi fötterna i bubblande fotbad. Kroppen är mjuk och mosig men samtidigt pigg inuti och pirrig utanpå.

s%C3%B6derk%C3%B6pings+brunn-spa-4.jpg

Fönster från golv till tak fyller relaxdelen med ljus och det porlande ljudet är skönt sövande. På måndagar till fredag lunch ingår inträde till spa i logipriset. På helgerna kostar det 475 kronor och då ingår spakit, kimono, tofflor och frukt.

Beskrivningen “upplevelse-spa” är mitt personliga försök att förklara hur det faktiskt kändes, det är inte så Söderköpings Brunn kallar det. Men att njuta av spats alla finesser som dessutom tilltalade alla sinnen var precis det - en genuin upplevelse!

Inlägget är skrivet i samarbete med Söderköpings Brunn. Bilder, text och åsikter är som vanligt mina egna.