Resa utomlands under pandemi - såhär var det
Förra veckan var jag i Tunisien. Inför resan hade jag resfeber utan dess like och jag nojade över covidbevis, hälsodeklarationer, vaccinationsintyg och PCR-tester på flygplatserna. Jag kände mig helt enkelt ringrostig på att resa, trots att det bara var två år sedan jag var utomlands. Men världen är inte vad den var - och kanske inte jag heller, tänkte jag.
Det visade sig att både världen och jag var ungefär som förut. Oron var (som oftast) i onödan, men jag är glad att jag hade alla papper i ordning och hade gjort rätt förberedelser inför flygen. Tack vare det gick allt bra och flöt på smidigt, trots lite längre procedurer med fler kontroller än förut.
Om du ska ut och resa snart, kanske du vill veta mer om vilka dokument jag hade och vad man ska tänka på. Kraven för att kunna resa ändrar sig snabbt och skiljer sig mellan olika länder, så håll dig uppdaterad med rätt information. Mitt inlägg är ingen komplett lista, utan snarare tips som kan underlätta och saker som jag lärde mig i efterhand.
Covidbevis, PCR-test, antigentest… vad är vad?
Först en liten ordlista, så att alla begrepp är klara:
PCR-test
PCR-test tas av hälso- och sjukvårdpersonal, eller av dig själv och kallas då egenprovtagning. Testerna analyseras på ett labb och ger svar (ofta inom 24 timmar) på om du har en pågående infektion av covid-19. Det krävs ett negativt PCR-test för att få ett reseintyg utfärdat.
Antigentest
Ett antigentest kan visa om du har en pågående infektion. Det ger snabb svar, oftast inom 30 minuter, men är inte lika känsliga som PCR-tester. De är därför inte helt tillförlitliga och kan inte ge reseintyg.
Självtest
Ett självtest är ett antigentest som du tar själv. De ska inte användas som smittspårning eller friskhetstest.
Covidbevis
Covidbeviset är ett dokument som går att få både digitalt eller på papper. EU:s covidbevis är ett intyg som gäller för resor inom EU plus andra länder i världen. Beviset visar att du har fått vaccin mot covid-19, att du har testat negativt för eller har blivit frisk från covid-19. Det finns tre typer av covidbevis:
Vaccinationsbevis: intyg på att du är vaccinerad mot covid-19
Testbevis: intyg på att du har testat negativt mot covid-19
Tillfrisknandebevis: intyg på att du har varit sjuk i covid-19, men blivit frisk
Hälsodeklaration
Vissa länder kräver att resenärer lämnar in en hälsodeklaration vid inresa. Det är ett dokument där du fyller i uppgifter om din hälsostatus, vaccinering och eventuell kontakt med personer som har varit sjuka i covid-19.
Att tänka på inför resan
Alla papper i ordning
Inför min resa till Tunisien krävdes hälsodeklaration, negativt PCR-test och covidbevis. Flygbolaget skickade hälsodeklarationen till mig digitalt, som jag senare fick skriva ut och signera. PCR-testet tog jag i Örebro vilket gav en QR-kod som jag hade med mig både digitalt och på papper. Det kostade 950 kronor, då ingick både test (i svalget) och reseintyg. Covidbeviset laddade jag ner från E-hälsomyndighetens webbplats.
Obligatoriskt munskydd
Utöver dokumenten, krävdes munskydd på flygplatserna och under hela flygresan, utom när du äter eller dricker. I vissa länder, t.ex. Tyskland, krävs särskilda munskydd (de som ser ut som kaffefilter) men på min resa gick det bra med vanliga blåvita skydd. De resenärer som däremot hade hemmagjorda munskydd fick inte använda dem, utan fick nya av flygpersonalen.
Checka in online
Mitt flygbolag, Air France, krävde att jag laddade upp alla obligatoriska dokument på deras sida innan resa. Trots det kunde jag inte checka in online i förväg, utan bara registrera min incheckning. Jag var ändå tvungen att gå till incheckningsdisken och visa upp dokumenten. Så där tjänade jag ingen tid på flygplatsen.
Att tänka på under resan
Gott om tid på flygplatsen
Flygbolaget uppmanade att komma till flygplatsen i tid - gärna med generösa marginaler. Jag är glad att jag hade gott om tid i Paris där jag mellanlandade, för det tog minst 2 och en halv timme att passera alla kontroller och gå till nästa gate. Och då var jag ändå inom samma terminal på Charles de Gaulle. Så minst 2 timmar är bra att ha vid mellanlandning!
Byt munskydd var fjärde timme
De blåvita munskydden ska bytas var fjärde timme. Hur var det då att ha munskydd i nästan tolv timmar i sträck? Inte så farligt faktiskt. Luften är ju rätt torr i flygplanen, så det blev aldrig den där fuktigt, instängda känslan. Efter ett tag hade jag till och med glömt att jag hade munskydd på mig, så fick påminna mig själv om att byta det efter de fyra timmarna.
Utöver de många dokumenten, mer väntetid på flygplatserna och munskydden var det inga konstigheter att resa igen. Om det var värt allt fix innan och under resan, undrar du kanske? Ja, alla gånger! Flygpersonalen, både på marken och i luften, var otroligt hjälpsamma och serviceinriktade. Deras tålamod med tusentals post-pandemiresenärer varje dag är imponerande.
Bra webbsidor att hämta information från
På UD:s webbsida med generella råd till resenärer finns information om försäkringar, svensklistan och reseavrådan. Här finns också en lista på länder, där du kan välja land och läsa vad som gäller just där.
På Folkhälsomyndighetens webbsida finns rekommendationer och nyheter som gäller om du planerar en längre resa (både inrikes och utrikes).
På E-hälsomyndighetens webbsida kan du läsa mer om covidbevis och hämta ditt eget intyg.
Mina dokument
Då jag reste till Tunisien, var jag tvungen att fylla i en hälsodeklaration från tunisiska myndigheter att visa upp vid inresa. Den skulle fyllas i, skrivas och signeras. Utöver det krävdes ett negativt PCR-test som var max 72 timmar gammalt då jag steg ombord på planet. Dessutom var det krav på covidbevis (att jag hade tagit dubbla doser vaccination).
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.