På tryffeltur i Italien
Jordens diamanter, svarta guldklimpar och kulinariska knölar - tryffels alla olika smeknamn säger ju en del om hur lyxiga och läckra dessa delikatesser är. Klart jag blir nyfiken på att testa! När vi var i Italien, passade vi på att gå på tryffeltur med hund.
På tryffeljakt i Italien
Redan innan Italienresan hade jag drömt mig bort till de gröna tryffelskogarna. I en finsmakande flärd skulle vi leta, hitta och sedan avnjuta delikatesserna – kanske skulle de vara små, men ändå. Med tanke på att ett kilo kan kosta kring 6000 kr, skulle jag vara glad att bara hitta och smaka en smula. Tack vare en lockig och lurvig italienares goda luktsinne och ivriga språng, kunde vi plocka famnarna fulla och sedan äta den längsta, godaste och lyxigaste lunchen jag varit med om.
En dag i tryffelskogen med hunden Chicco
När vi kommer till gården, som ligger utanför byn Busso i den italienska regionen Molise, står hunden Chicco redo. Han kan knappt stå still för han vet vad som väntar. Lockarna lever sina egna liv när han studsar kring husses ben. Idag ska vi få vara med när Chicco och hans husse letar efter tryffel. Chicco springer lyckligt omkring på gården och markerar de träd där han har luktat sig till tryffel. Vi gräver upp tryffel efter tryffel och till slut har jag inte plats för fler i famnen. Jag som hade förväntat mig smulor – dyra sådana, men ändå – har fickorna och famnen full i jordiga diamanter! Chicco blir rikligt belönad efter dagens jakt och unnar sig en lång, skön siesta efteråt. Vi däremot, sneglar förväntansfullt mot det dukade bordet och den unika doften av stekt tryffel sprider sig från köket.
Tryffeltankar tolkar hjärnan som passion
Doften, ja. Det sägs att tryffel innehåller ett ämne som påminner om när vi är upprymda och passionerade. När vi luktar och smakar på tryffel, attraherar vi samma delar av hjärnan och våra sinnen tror att det är passion på gång. Vilket det i och för sig är! Samtliga svampar (för tryffel räknas faktiskt som en underjordiskt växande svamp) är svarta, vilket är det vanligaste. Det finns även vita tryfflar som är de mest exklusiva eftersom de växer djupt ner i jorden och är svåra att leta rätt på. Tryffeln lever i symbios med träd och vissa växer de särskilt bra med, som ek, hassel och bok.
Ett hemligt ställe på tryffelkartan
Tryfflar växer vilt i hela världen, men de mest kända “tryffelländerna” är Italien, Kroatien och Slovenien. Den vita tryffel kommer nästan uteslutande från den italienska regionen Piemonte. Regionen där vi reser runt, Molise, är inte lika känd för sina tryfflar - än så länge. Klimatet här är ypperligt för delikatesserna och faktum är att Molise är den andra största producenten av tryffel i Italien. Det är bara en fråga om när Molise sätts på tryffekartan på riktigt, menar de.
Går det att tröttna på tryffel? Kan man få “för mycket av det goda”? Det undrar jag och frågar en dam i gårdshuset. Hon jobbar med produktionen av tryffelprodukter och står just nu och strimlar tryfflar. Berget av tryffelflingor når henne upp till knäna och hon svarar på min fråga med att le och ta upp en näve och låtsas kasta som konfetti. Jag behöver inte kunna italienska för att förstå den gesten. Tryffel finns i mängder här och självklart kan man tröttna även på delikatesser som är värda sin vikt i guld…
Lunch deluxe med extra tryffel på allt
Lunchen som följer är ett ljuvligt maraton av olika rätter – färskostar, grönsaker, bruschetta, polenta och kroketter – allihopa smaksatta med tryffel. Och detta var bara förrätterna… När huvudmåltiden, secondi, kom in visste jag att det inte fanns plats i magen för mer mat men smaklökarna suktade efter mer av den rostade, umamistarka tryffelsmaken. Så givetvis gjorde jag plats för en tallrik pasta - enkel med enbart olivolja, salt och tryffel men oj, så god och mäktig.
Precis när jag tänkte att jag måste ätit min beskärda del av tryffel för hela livet, under en och samma lunch, kom kocken in med en svart diamant på fat med ett litet rivjärn. “Lite mer tryffel kanske?” Ja, varför inte? För det kan nog inte bli för mycket av det goda! Inte när vi menar tryffel, iallafall.
Tips! Vill du följa med på tryffeltur och äta en italiensk långlunch efteråt? Besök Molise Trufel Hunting i Busso, Molise, Italien genom att kontakta Karin på Art & Breakfast. Karin driver ett pensionat i byn Ripabottoni som ligger en kort bilresa från Busso. På Art & Breakfast får du hjälp med både boende, guidning och tryffelbesök!
Läs gärna mer om mina italienska matminnen och den ljuvliga trädgården i Ripabottoni.
Det bästa med att bo på hotell? Hotellfrukost såklart! Att sätta sig vid dukat bord, plocka tallriken full av godsaker, njuta av maten i lugn och ro… Det är vad jag längtar mest efter när jag sover på hotell och definitivt det jag minns bäst av hela hotellupplevelsen.