Nybörjares guide för att odla egna grönsaker
I betalt samarbete med Impecta
Häromdagen la jag upp en bild på en kopp med blåbär på Instagram. Jag skrev om hur lyxigt det känns att plocka fram bär ur frysen. Augustiminnen tinar upp och sätter både smak och färg på oktoberfrukosten. Jag blir så glad på sensommaren och hösten när frysen fylls med svamp, grönsaker och viltkött. Kanske är det någon urinstinkt i mig som säger “fyll på förråden inför vintern”? Eller helt enkelt att jag tycker det är kul att äta sådant som inte har gått omvägen via en butik?
För att få frysen full behövs såklart allt plockas, skjutas och odlas. Min mamma är vass på tomater, pappa på sallad av alla de slag och min sambo delar jaktintresset med hela sin familj. Det finns omkring mig, med andra ord. Plocka bär går på rutin för mig, men jag är fortfarande grön (i dubbel bemärkelse) när det kommer till odling. Men det ska det bli ändring på. Är 2022 kanske året då min lägenhetsbalkong prunkar av hemmaodlade grönsaker?
Med tanke på de nybörjargröna fingrarna, kommer här en steg-för-steg-guide i samarbete med fröhandeln Impecta. Det är därifrån jag har köpt fröerna till tidigare odlarprojekt, som blommor och örter. Så här kommer en steg-för-steg-guide - från en nybörjare, till andra nybörjare!
Odla enkelt - steg för steg
Bra planteringsjord, fröer, vatten och ev. gödning är grunden till odling. Det går lika bra att odla på en balkong som i en trädgård men man måste såklart anpassa vad man odlar till den yta som finns. Jag har testat både att driva upp små skott i växthus (med värmematta under) och direktsått i krukor utomhus. Fördelen med det förra är att man kan börja tidigare och har lite mer koll på plantbebisarna. Det är dock lite pilligare att skola om skotten. Jag tycker direktsådd känns enklare och mer nybörjarvänlig, så steg-för-stegen här nedanför handlar därför om det.
Steg ett: Förbereda jord och frön
Börja med att kolla igenom jorden, den ska vara ren från ogräs och helst så kallad “såjord”. Den är sandigare och mindre näringsrik än vanlig planteringsjord vilket är en fördel för frön. Vanlig planteringsjord ska dock också gå bra har jag läst (men inte testat själv). En del frösorter kräver lite förberedelse i form av blötläggning eller ruggning. Det brukar stå på påsen, så läs gärna där så du kan förbereda fröna på rätt sätt.
Jag fyller först krukan med vanlig planteringsjord till ungefär tre fjärdedelar. Den sista fjärdedelen fyller jag med såjord, vilket gör att såjorden lägger sig som en täcke överst i krukan. Detta gör att fröna först växer i såjorden, men när de får rötter når de ner till den vanliga jorden och får mer näring.
Steg två: Så och skapa bra förutsättningar
När jag började odla på balkongen, sådde jag mest “säkra kort”. Jag ville inte bli besviken och tappa sugen i början, så förhållandevis enkla kryddväxter, sallader och gröna blad åkte ner i jorden. På fröpåsarna från Impecta står det tydligt hur de ska sås. Jorddjup, jordkvalitet och tidsperioder skiljer sig åt. Persilja, basilika och andra kryddväxter brukar vara lätta. Många lyckas även bra med chili och sockerärtor. Hos Impecta finns massor av fröer till örter, grönsaker, gröna blad och ärtor. De har också ett bra sökfilter som hjälper till att sålla utbudet. När du har sått i jorden efter påsens instruktioner - kom ihåg att vattna lagom mycket!
Steg tre: Gallra och skydda
Behöver du gallra? Läs på påsen, så vet hur du om plantan mår bra av att skiljas åt från sina grannar eller inte. Om det är lite för kallt nattetid för plantan att så utomhus kan du skydda hela krukan med fiberduk. Det håller även skadedjur som sniglar borta.
Steg fyra: Skörda!
Nu ska fröet få gro i sin egen naturliga takt. Efter några månader har fröet förhoppningsvis vuxit upp till en färdig grönsak och är redo att skördas. Kom ihåg att så i omgångar, så att du kan skörda med jämna mellanrum under hela säsongen.
Sist men inte minst. Att äta nyskördade och hemodlade grönsaker är förstås svårslaget, men fyll gärna frysen om det blir överskott. Att äta augustis skörd i oktober är ett bra sätt att få mersmak av sommaren!
I betalt samarbete med Impecta
Om jag säger guf, drys och flødeboll - säger det dig någonting? Mitt danska ordförråd är inte så stort, men dessa tre ord har jag nu lärt mig. Tack vare Ormesta glasskafé i Örebro.