Hösthelg på Hotellet i Dalkarlsberg

I samarbete med Hotellet i Dalkarlsberg

”Men vad ska ni göra då?” undrade min kompis när jag beskrivit helgens planer. Jag hade just berättat om övernattningen på hotellet i den lilla byn Dalkarlsberg i Bergslagen. Omgiven av djupa skogar och svarta sjöar var det en perfekt plats att mysa in hösten på, tyckte jag. Hon tyckte mest det lät mörkt och ödsligt.

”Vadå göra? Vitsen är ju att göra så lite som möjligt. Mysa så mycket som möjligt”, sa jag – och så blev det!

dalkarlsberg_hotell-32.jpg

Den mysigaste helgen i mannaminne! En armada av tända ljus och det varmaste välkomnandet mötte oss på Hotellet i Dalkarlsberg, som det logiskt nog heter. Johan Brandon-Cox, som äger och driver hotellet, hade just plockat in årets sista ros på rummet och lagt nyskördade morötter på trappen. Vardagsrummet glittrade av levande ljus och en hembakad kaka stod passande nog bredvid tekopparna. 

Bo i svit på hotell i Dalkarlsberg

Och ja, alla dessa rum jag just nämnde är inkluderat i bokningen. På Hotellet i Dalkarlsberg ingår hela övervåningen i bokningen, vilket är sovrum, badrum, vardagsrum, hall – och en skrivhörna! Utanför huset finns också en stor trädgård, damm, brygga, kanot och båt att låna. 

I över hundra år har hotellet huserat både gäster och resenärer. Sen det byggdes 1874 har det varit både järnvägshotell och värdshus. Det sägs ju att historien sitter i väggarna – och det gör det verkligen här, i där de handbilade timmerstockarna som har lirkats fram under lager av tapet. 

Dalkarlsberg och gruvorna 

Dalkarlsberg var, som många andra ställen i Bergslagen, en liten ort som växte fram kring gruvan. Redan på 1100-talet kan gruvarbetet här ha börjat, vilket isåfall gör dem till Sveriges äldsta gruvor. Så småningom drogs järnvägen genom Dalkarlsberg och i samband med det, byggdes herrgården som bostad åt trafikchefen vid järnvägen. Herrgården är idag privatbostad och ligger mittemot hotellet. 

Läs mer om Bergslagen här!

Tema historia fortsätter. När vi tar en kort runda i skogen passerar vi både rester av en kolarkoja, ruiner från gruvtiden och blåa stenar från järnframställningen. Livet som gruvarbetare var hårt och tungt, det förstår jag, och därför är jag extra tacksam att få boa in mig i värmen på hotellets övervåning. 

Rusk ute, mys inne

Vi äter morotskaka, dricker te och skålar i bubbel. Jag förpackar mig tätare i den varma filten när jag hör hur vindarna viner utanför. Hösten kom med regnrusk och stormvindar just idag – så att mysa in den nya årstiden kunde inte varit mer lägligt. 

När frukosten dukas upp följande morgon, tänder jag ännu fler ljus. Det är som att dussintalet kvällen innan gav mig mersmak av de dansande, värmande lågorna. Det blir påtår och tretår av kaffet och jag minns knappt när frukoststunden var såhär lång och skön senast. Och det är precis så det ska vara. För att göra så lite som möjligt ger plats åt det där andra – att bara vara så mycket som möjligt.

Tips när du besöker Dalkarlsberg

  • Gå vandringsslingan på 2,5 km och njut av äkta Bergslagsskogar. Turen passerar historiska lämningar i naturen - och en tipspromenad!

  • Gör en utflykt till Nora och fika på Café Da Capo eller Slottspigornas Café. Ta en promenad från mysiga Bryggerikvarteret till Norasjöns strand.

  • Besök kulturreservatet i Pershyttan och strosa omkring i den gamla, fina bergsmansbyn. Sommartid brukar det finnas ett café i en tågvagn här.

  • Om du vill äta middag på Hotellet i Dalkarlsberg kan du ta med dig plockmat och annat gott snacks. I sviten finns kylskåp, micro och kaffe- och vattenkokare. Vill du äta på restaurang, kan jag verkligen rekommendera Bryggerikrogen i Nora.

dalkarlsberg_hotell-15.jpg

I samarbete med Hotellet i Dalkarlsberg