Se, göra och äta i sommarstaden Nora
Tåg, glass och trähus - vilken stad tänker du på då? Nora såklart! Den lilla småstadspärlan i Bergslagen är som tagen ur en sagobok av Elsa Beskow. Husen går i samma färgskala som Tant Gröns, Tant Bruns och Tant Gredelins stora kjolar - men det är faktiskt en annan författare som har satt staden på kartan. Vet du vilken?
Att göra i Nora
Tips på vad du kan göra i Nora för att uppleva staden på bästa sätt.
Lär känna deckarförfattaren Maria Langs stad
Författaren Maria Lang växte upp i Nora och använde sin hemstad som förlaga till staden Skoga, där hennes spännande deckarböcker utspelar sig. I böckerna finns beskrivningar av gator, kvarter och även verkliga personer. Det är just kontrasten mellan de hemska, mystiska morden och den gulliga, sömniga småstaden som gör böckerna så bra, tycker jag.
Tips! I filmerna "Kung Liljekonvalje av dungen" och "Inte flera mord" (2012) finns många miljöer som enkelt känns igen i verklighetens Skoga. Hämta en karta på turistbyrån eller gå på en guidad vandring i Maria Langs fotspår så är du mitt i mordmysteriet.
Åk historiskt tåg i Nora
År 1856 invigdes Sveriges första normalspåriga järnväg för persontrafik. Det var i Nora och sedan dess är tåget och dess kulturhistoria en viktig del av staden. Området kring stationshuset är vackert att gå omkring vid, likaså bangården bland lokstallar och verkstäder.
Vill du åka gammalt tåg kan du ta ångloket till Järle eller Pershyttan sommartid. Det är en fin tur i gamla vagnar som tuffar fram i vacker Bergslagsnatur. Köp biljett på Nora 120-åriga tågstation, ombord på tåget eller på www.nbvj.se
Cykla runt sjöarna
Nora ligger nära många sjöar och det finns fina vägar för att cykla runt dem. Norasjön runt är 22 km och passerar bland annat Rosengården och Lilla Trädgården. En lite längre tur är runt de två sjöarna Usken och Fåsjön, 50 km. Siggebohyttans bergsmansgård och badplatsen vid Uskavi är fina stopp längs den här turen. Lägger du till ytterligare ett varv runt Norasjön på cykelturen blir det 65 km. Cyklar kan du hyra på Nora Camping.
Att se i Nora
Ibland behöver man inte göra så mycket för att lära känna en ny stad, det räcker med att bara gå runt och titta… Här är mina bästa tips!
Göthlinska gården
Av alla vackra trähus i Nora är nog Göthlinska gården det allra vackraste. Huset är sandfärgat och har fönster med gröna spröjs som storögt blickar ut mot Norasjön. Gården var familjen Göthlins borgarhem på 1800-talet där tiden plötsligt stannade. När den sista dottern dog hade hon nämligen en sista vilja: att hemmet skulle bevaras för all framtid. Idag är Göthlinska gården ett museum som visar hur en rik familj levde för mer än hundra år sedan.
Bara genom att öppna ytterdörren reser besökaren tillbaka till slutet av 1800-talet. I köket står sockertoppen framdukad som om gästerna kommer vilken sekund som helst. Solhatten ligger framme, redo för en fin promenad i parken. Läs mer på hemsidan för öppettider och priser.
Kvarteret Bryggeriet - Noras kreativa kvarter
Vad händer när konstnärer, kockar, hantverkare och smyckesdesigners flyttar in i gamla industribyggnader? Det blir ett kreativt kvarter såklart! Kvarteret https://kvarteretbryggeriet.se/ i Nora är en mötesplats för skapande, hungriga och nyfikna. Här finns mikrobryggerier, restauranger, gallerier och butiker med textil, smide och smycken. Sommartid hålls också konserter här!
Trästaden Nora
Faktum är att själva staden kvalar in på ”se i Nora-listan”. Som en av Sveriges tre trästäder (de andra är Eksjö och Hjo) är det en upplevelse att bara strosa omkring på kullerstensgatorna och titta på husen. De flesta byggnaderna i Nora är från 1700- och 1800-talet och har tidstypiska innergårdar och skvallerspeglar. På sommaren blommar rosorna i gatuhörnen och trähusens fasader lyser i solgult, puderrosa och pistagegrönt. Det känns som att Tant Grön, tant Brun och tant Gredelin skulle kunna dyka upp bakom vilken husgavel som helst.
Att äta i Nora
Nora är en riktig fikastad med många kaféer och konditorier. Men bland sockerbullar och kaffe med påtår finns också restauranger som sätter Nora på matkartan.
Noraglass
På 20-talet flyttade en änka med fyra barn till Nora. Hon hette Selma Gerdin och skulle komma att sätta staden på kartan och dessutom skapa smakminnen åt flera generationer. Selma öppnade en allt-i-allo-affär där hon även sålde våfflor. Dessa ”wofflor” fylldes med nymodigheten ”glace”. Det var naturligtvis glassen och inte våfflorna som kom att göra succé bland Noraborna. Snart spreds ryktet om den goda glassen och hela familjen arbetade i glasstillverkningen.
Idag är Noraglass synonym med staden. Glassen är dagsfärsk och finns alltid i tre smaker – vanilj, hasselnöt och en för dagen unik smak.
Selma G:s våfflor
Men Selmas våfflor föll inte i glömska bara för att glassen blev känd! I Våffelstugan vid Göthlinska trädgården lagas våfflor precis som på 20-talet, med hemlagad smet på bland annat vispgrädde och vetemjöl. Inga konstigheter! Våfflorna har matiga tillbehör som lax, chevré, rödbetor och sallad.
Björks kafé och skafferi
Björks ligger granne med Bryggerikrogen i det kreativa kvarteret i Nora. Maten som serveras här presenteras just som “kreativ” och lagas på så lokala råvaror som möjligt.
Bryggerikrogen
Restaurangen ligger, kanske inte så förvånande, i kvarteret Bryggeriet. Här serveras finare rätter både till lunch och middag. Vi åt dagens lunch som är smart presenterad på menyn: kött, fisk eller vegetariskt med kål, jordärtskockor och tomater. Elegant och enkelt!