Att göra i Aten - 4 tips för en weekend

aten.jpg

Har du koll på vad du kan göra i Aten? Många Greklandsresenärer ser bara huvudstaden som ett ofrånkomligt stopp på väg ut till övärlden. Aten är en sagostad, med sockerbitsliknande hus i miljontals, tusenåriga tempel och mosaikmönstrade kyrkor. Och då har jag inte ens nämnt den grekiska mezen... Här är fem saker att göra på en weekend i Aten:

1. Besök Akropolismuseet

Den heliga tempelklippan Akropolis lyser i gudomligt guldsken, högt över staden. Det är Atens främsta sevärdhet som kompletteras med det nybyggda Akropolismuseet. Väl värt är det att besöka både klippan och museet - på den förstnämnda står man mest och häpnar och på den sistnämnda får du förståelsen till alla "varför" du kommer ha.

Museet öppnar kl. 9 vintertid och kl. 8 sommartid. Var där tidigt för att slippa köer och mycket folk i gallerierna. På fredagar har de kvällsöppet till kl. 22. Biljetterna kostar 5 euro per person. Tips! Notera de tomma hålrummen på museet - de är medvetet byggda som en tyst protest och statement till omvärlden. De påminner besökarna om Greklands konflikt med Storbritannien som handlar om att de ska skicka tillbaka de statyer de "stal" under på 1800-talet.

Läs mer: Besök Akropolis - antikens heliga klippa

Akropolismuseet har “hål” i väggarna av symboliska skäl.

Akropolismuseet har “hål” i väggarna av symboliska skäl.

Atens främsta sevärdhet Akropolis syns på håll genom museets fönsterväggar.

Atens främsta sevärdhet Akropolis syns på håll genom museets fönsterväggar.

2. Gå in i ortodoxa kyrkor

Den grekisk-ortodoxa kyrkan är den största religionen i landet, vilket är tydligt även om du bara besöker Aten några dagar. Vi bodde nära Metropoliskatedralen och vaknade till klockspelet varje morgon, men du behöver inte ha en ofrivillig väckarklocka för att bli påmind om religionen.

Gå in kyrkorna om de är öppna, ofta är målningarna och ikonerna väldigt vackra och berättar många bibliska historier. På söndagar är det mässa som du kan ta del av om du håller dig i bakgrunden. 

ortodox-kyrka-aten.jpg

3. Titta på evzones ritualer

Varje hel timme, varje dag, utför den grekiska arméns bästa soldater en liten rituell uppvisning utanför Parlamentet. Vaktbytet är en sevärdhet som jag först hade svårt att ta på allvar, men med lite fakta bakom förstod jag varför denna slow motion-dans i vita kjolar är så viktig för den nationella stoltheten.

Vakterna, som kallas evzones, vaktar Den okända soldatens grav och står prick stilla under sina pass - förutom när de byter poster och utför en extremt långsam, kontrollerad "funny walk" med höga knän och klacksparkar. De är klädda i arméns högtidsdräkter och bär traditionella vapen. Den veckade kjolen symboliserar åren Grekland var under turkiskt styre - 40 veck för 40 år. 

Att stå fullständigt fastfrusen timme efter timme är tufft, självklart fysiskt men också psykiskt. Därför mediterar soldaterna för att hitta stillhet i sinnet inför sina pass i vaktkurerna!

Att bli en "evzone" är en ära inom den grekiska armén.

Att bli en "evzone" är en ära inom den grekiska armén.

På söndagar utför de en extra lång ritual, men varje dag är värt att se vaktbytet.

På söndagar utför de en extra lång ritual, men varje dag är värt att se vaktbytet.

4. Promenera uppför berget Lykabettus

Lykabettus är Atens högsta berg som ger en maffig utsikt över staden. Högst upp på berget finns ett kapell tillägnat Hagios Georgios som byggdes på 1800-talet. Tips! Ta gärna promenaden uppför berget. Det är bara 270 meter högt och stigen slingrar sig sakta uppför. På köpet får du hela den väldiga utsikten över Aten i alla väderstreck. Alternativet är linbana, men den kostar 30 euro/person och på köpet får du långa köer och trängsel.

5. Bonus: ta metron till havet från Aten

Hamnstaden Pireus är för många känt som porten till den grekiska övärlden. En gång i tiden var det en slitet charmig fiskeby som nu har växt med exklusiva fiskrestauranger och yachter i lyxförpackning. Ta tunnelbanan hit (7 stopp med gröna linjen från Monastariki) för att andas in frisk, salt luft och strosa i hamnen bland utländska vrålåk och puttriga fiskebåtar.

Vi åt på en lunchrestaurang som serverar skaldjur styckevis - inte som färdigkomponerade "rätter". Vi beställde blåmusslor och bläckfisk och adderade då bröd och oliver och annat som vanligtvis brukar komma på tallriken.

Tips! Köp biljett till tunnelbanan i maskinen på marknivå (endast cash) eller betala med kort i bemannad kassa vid perrongen.