Legenden om den grekiska salladen - och andra smakrika stories från Aten

Äta-i-Aten-Grekland.png

Den grekiska salladen

Jag som trodde den grekiska salladen bara var en myt. Ungefär lika trovärdig som att italienare lägger ananas på sin pizza och kallar den Hawaii, tänkte jag. Men nu, efter resan till Aten har jag bokstavligen fått äta upp alla mina fördomar.  Sallader med olivoljeglänsande fetaost, solvarma tomater och saftigt salta oliver har gett mig mersmak.

Tips: Av många goda grekiska sallader, var det en som var särskilt smaskig. Den hittar du på Taverna Platanos på Diogenous 4, Athina 105 56.

Grekisk sallad och den lokala ölen, Mythos, på Taverna Platanos.

Grekisk sallad och den lokala ölen, Mythos, på Taverna Platanos.

Oliverna

Gröna, svarta, lila och röda. Beska, syrliga, salta och sträva. Grekiska oliver spänner över ett helt smakspektra och dyker upp både här och var i Greklands traditionella rätter. Men godast är de bara som de är, tycker jag. På matmarknaden bad vi försäljaren plocka ihop en påse med olika sorter och smaker. Väl hemma provade vi allihopa och hittade såklart varsin favorit.

Tips: Den stora matmarknaden i Aten säljer främst kött och fisk (adress: Aristogitonos 9, Athinas, 10552) men på gatorna omkring finns marknadsstånd med grönsaker, frukt, olivolja, ost, sötsaker och örter.

En olivpyramid på matmarknaden.

En olivpyramid på matmarknaden.

Yoghurten

Kampen om yoghurten är hård – och jämn. Grannländerna Grekland och Turkiet är båda stolta exportörer av yoghurt i världen och får mig att känna mig lika vilsen i mejerikylen varje gång. Vad är skillnaden och vad ska vara till vad, egentligen? Grekisk yoghurt ska tydligen vara lite friskare och syrligare än den turkiska – och såklart obligatorisk i tzatziki. Yoghurten vi åt i Aten serverades oftast en av många mezetallrikar, med ringlad olivolja och kryddad med dill, eller i dessertform, som på bilden nedan med inlagda körsbär.

Tips: Ät meze som grekerna gör och beställ in ett gäng rätter att dela på. Vi gjorde missen att plocka av den gemensamma maten till våra egna tallrikar, medan alla våra grekiska bordsgrannar åt direkt från serveringsfat till mun. De små faten ni får på bordet är bara för brödet, lärde vi oss sen...

Grekisk yoghurt med inlagda körsbär på toppen.

Grekisk yoghurt med inlagda körsbär på toppen.

Sötsakerna

Så sött att käkarna klistrar ihop sig - så minns mina smaklökar de grekiska sötsakerna! Dadlar, sirap, nötter och honung i bakelserna såg visserligen glansigt gott ut, men efter sockerchocken sa kroppen snabbt stopp...

Tips: Många bagerier i Aten säljer kakor och bullar per hekto. Istället för antal, betalar du för vikt.

grekiska-kakor-sanna-rosell.jpg

Kaffet

Grekiskt kaffe kokas i speciella kannor och serveras i små koppar. Men, var på din vakt – det är inte som det ser ut och för guds skull, svep den inte som en espresso. Halva koppen består av sump, som du inte vill sila tänderna med, tro mig... De få dropparna kaffe som återstår är dock starka och ordentligt rostade.

Tips: Sippa på ouzo för att mildra smaken. Eller skippa kaffet och svep ouzon på direkten istället.

grekiskt-kaffe-sanna-roselljpg

Ouzon

Det doftar starkt av lakrits och bränner hela vägen ner i magen. Ouzo är Grekland kända starksprit och passar bra ihop med mezerätter. Blandas den ut med iskallt vatten blir det vackra, vita slöjor i glaset.

Tips: Om ni är flera som vill dricka ouzo, beställ en flaska ("carafe") istället för enskilda glas. En flaska räcker till 4 glas och kostar kring 7 euro (på en finare bar i Plaka), medan ett glas kostar 3 euro.

Solsken fångat på flaska.

Solsken fångat på flaska.