Där historien sitter i väggarna: Villa Tugenhadt i Brno, Tjeckien
Från utsidan ser inte huset mycket ut för världen. Fyrkantigt och avskalat som en blek skokartong. Men insidan är något helt annat. Familjen som byggde, ägde och bodde i huset har en story olik alla andras - men valde att vara och förbli tysta. Huset, Villa Tugenhadt, har däremot en historia som ska berättas för eftervärlden.
En villa med vita väggar men mörka skuggor
Det sägs att historien sitter i väggarna. Det stämmer bra, inser jag, när jag kliver innanför tröskeln till Villa Tugenhadt. Här finns nästan hundra år av arkitekturhistoria i varje vrå och skrymsle. Men i skuggorna gömmer sig också de mörka delarna av Europas moderna historia - med världskrig, nazism, förtyck och förföljelse.
Greta och Fritz Tugenhadt lät bygga sina drömmars hus åt sin familj med de tre barnen på 30-talet. Villan blev funktionalismens mästerverk, designat och inrett av den tyska arkitekten Mies van der Rohe. Husen blev en symbol för det rena, ljusa, enkla och eleganta. Väggarna var vita och panoramafönstren släppte in framtidens solljus.
Familjen Tugenhadt flyttade in 1930 men sin växande barnaskara men blev redan efter åtta år tvungna att lämna huset. De var nämligen judar och i dåvarande Tjeckoslovakien pyrde nazismen som en kolsyrad dryck på väg att explodera. De hann fly innan kriget bröt ut, först till Schweiz och senare till Venezuela, där ytterligare två döttrar föddes. Men livet i Villa Tugenhadt fick de lämna bakom sig - för alltid.
Från paradvilla till ruckel till världsarv
Familjen kom aldrig tillbaka till huset igen. Det togs över av nazister som använde det som högkvarter. Senare blev det ett stall för Röda Arméns hästar. Efter det ett barnsjukhus. Så småningom en balettakademi. Det dröjde länge innan staden Brno förstod villans betydelse för eftervärlden, men då var världens främsta funkishus redan ett ruckel. Så småningom köpte dock kommunen huset och rustade det till sina forna dagars glans och år 2001 blev det ett världsarv av UNESCO.
Arkitektintresserade kanske associerar Brno med en viss stol. Den, och många andra arkitektoniska skatter från funktionalismen finns i berömda Villa Tugenhadt.
Inredningen är, då som nu, inspirerad av naturen, med stora bitar av trä, sten och glas. Designen skulle lyfta naturens egna skönhet och inte låta onödiga saker ta fokus från enkelheten, menade arkitekten. Ursprunget till den berömda Brnostolen kommer härifrån och givetvis finns det karaktäristiska stolen med sina stålbalkar till armstöd på flera ställen i Villa Tugenhadt.
Matsalsbord med makt
En annan detalj i inredningen som har haft stor betydelse för historien är matsalsbordet. Det runda bordet består av tre delar som kan byggas på allteftersom – en innercirkel för middagarna med familjen, en mellancirkel för formella möten och en yttercirkel med diameter på flera meter som skulle inge makt och pondus.
Det var vid den största storleken på bordet som det ett väldigt särskilt avtal fattades. Politikerna bestämde, över huvudena på folket, att Tjeckoslovakien skulle bli Tjeckien och Slovakien. Två signaturer, en handskakning och så blev ett land till två.
När jag går runt i de stilla, kala rummen är det som att tiden har frusit fast. Allt verkar sig likt som på familjens tid på 30-talet, förutom barnens spring i stentrappan och de viktiga diskussionerna kring mötesbordet. Samtidigt är det något som saknas. Här är nästan 100 år satt sina spår och jag inser hur många historier som faktiskt sitter i villans väggar. Jag önskar att jag kunde lyssna till dem alla men väggarna stirrar tysta på mig. Jag lämnar Villa Tugenhadt med känslan att många hemligheter försvann när familjen tvingades fly. Idag finns därför bara de märka skuggorna i hörnen kvar, hur vit och ljus villan än lyser.
Besök Villa Tugenhadt
Villa Tugenhadt är ett världsarv sedan 2001 listat av UNESCO. Det är därför väldigt populärt att besöka så var ute i god tid när du köper biljetter! Gärna 2 månader i förväg...
Öppettider: onsdagar-lördagar, kl. 9-17
Pris: vuxen 300 CZK, student 180 CZK
Adress: Černopolní 45, 613 00 Brno, Tjeckien
Mer: Läs boken The Glass Room innan du besöker Villa Tugenhadt. Den baseras delvis på verkliga händelser från huset och om familjen. Tack Anna för tipset!