Min bucket list med levande kulturarv
Visste du att Unesco (United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) har en särskilt lista på sånger, traditioner och hantverk i världen?
De kallas immateriella kulturarv som är värda att bevaras, enligt Unesco, och antogs år 2003 som en motpart till de (lite mer kända) världsarven. Tanken är att rädda icke-materiella skatter som finns i olika kulturer i världen, som sociala seder, muntliga traditioner, hantverk och särskilda kunskaper.
Skillnaden mellan kulturarv och världsarv
Precis som världsarv (som katedralen Notre Dame och templet Angor Vat - fysiska platser som skyddas från förstörelse och föroreningar) ska de immateriella kulturarven räddas till eftervärlden. De ska leva vidare i våra samhällen, så att våra barn och barnbarn får chans att uppleva de unika kulturerna som generationerna innan oss har skapat.
Till skillnad från världsarv som vi enbart kan "se", kan kulturarv "upplevas". Det tycker jag är en fin skillnad som är värd att ta med sig när vi reser. Fråga dig om du reser för att se saker eller för att uppleva dem? Troligtvis det sistnämnda. Därför är borde du kika på listan över Unescos kulturarv lite extra och tänka på den nästa gång du planerar en resa. Se eller uppleva? Du har säkerligen redan upplevt flera kulturarv redan! Här är fem kulturarv som jag vill uppleva:
Lavash - socialt stärkande bröd i Armenien
Lavash är ett traditionellt bröd i Armenien. Det bakas av mjöl, salt och vatten och bankas ut mot utsidan på ugnens vägg. Där får det hänga i ungefär en minut innan det gräddas klart i ugnen. Det är inte bara bakningen som har klassat lavash som kulturarv, utan också symboliken och kunskapen. Lavash bakas för det mesta av kvinnor som för vidare tekniken till sina döttrar. Det knyter sociala band, stärker familjens sammanhållning och symboliserar äktenskap och fruktsamhet.
Kvevri - flertusenårigt vin i Georgien
Kvevri är stora lerkrus som jäser och lagrar vin. Dagens Georgien sägs vara vintillverkningens vagga och man har hittat kvevri som är 8000 år gamla. Insidan av krusen smörjs in med bivax, men det ger ingen smak åt vinet. Däremot ska det vara det ultimata sättet att ta till vara på - och lyfta fram - druvornas allra bästa smaker. Idag lagras väldigt små kvantiteter vin i kvevri, men jag lockas ändå att lära känna Georgien. Sommarens resmål kanske? Mer Georgieninspiration får du hos Ladies Abroad.
Pizzaiuolo - pizzaiuolo i Neapel, Italien
Det finns pizza - och så finns det pizza. Det vet vi alla. Men sen finns det pizzaiuolo! Det är inte bara en gudomlig pizzaslice - utan också ett hantverk, en uppvisning och en social ställning. Sättet att göra pizzaiuolo på (med fyra steg som innebär att pizzan ska rotera) kräver lång erfarenhet och när en bagare behärskar tekniken blir den en Master Pizzaiuolo. Många hem i Neapel har sin egen pizzaugn, där konsten att snurra pizzaiuolos med rätta snitsen blir en spexig show och en brygga mellan generationer.
Silbo Gomero - visselspråket på La Gomera, Spanien
När jag första gången flyttade till Spanien för tio år sen, blev jag paff över hur få som verkligen pratade spanska - alltså kastilianska, den spanska vi lär oss i skolan. I Valencia pratar de helst valencianska, i Barcelona är det förstås katalanska (mer än någonsin nu) och i Baskien ska vi inte ens försöka oss på att bli förstådda... På en av de kanariska öarna, La Gomera, har de dessutom ett språk som visslar. Silbo gomero växte fram av ursprungsfolket som behövde ett sätt att kommunicera mellan de djupa dalarna. Idag är det obligatoriskt att lära sig silbo gomero i skolorna på ön. Jag har inte varit på La Gomera - men iallafall kommit så nära att jag kunde speja på den från grannön Teneriffa.
Fado - folkmusikstilen från Portugal
Vad blir det om man mixar portugisiska sjömanssånger, afrikansk slavmusik och arabisk folksång? Fado! Det är klagofyllda sånger med texter om hjärta och smärta. Ofta beskrivs fado med det portugisiska ordet saudade, som ska vara svårt att översätta men kan liknas med hemlängtan, sorgsen nostalgi och kärlek. Rätt fint ändå? Jag har aldrig varit i Portugal men Lissabon står verkligen på min lista. Cathinka/På vift har rest mycket i Portugal och hennes bilder därifrån är förtrollande vackra.
Snart skriver jag om fem andra kulturarv - som jag har besökt! Vilka kulturarv från Unescos lista har du upplevt? Eller vad skulle du vilja ha med på kulturarvslistan?