Torka mat i ugn inför vandring
Vill du torka mat i ugn? Att torka sin egen mat går jättebra i vanlig ugn. Resultatet blir lätta och goda maträtter som du kan ha med dig på vandringar!
Det mest lästa inlägget på min blogg någonsin är tipsen på god mat som passar på vandringar. Det är kul att ni uppenbarligen är många som vill äta gott på era utflykter! Därför tänkte jag följa upp med ett liknande inlägg - med god OCH lätt mat som funkar på vandringar. Nu ska vi torka mat i ugn!
Att torka mat i vanlig varmluftsugn är enkelt och faktiskt rätt roligt. Du kan variera maten nästan i oändlighet och kan ta med dina favoriträtter i torkad version ut på vandringar. Det tar lite tid att torka mat i ugn, men när maten väl är snustorr och smulig håller den väldigt länge. Om du har torkat maten på rätt sätt håller den i flera år. Därför är det smart att göra en stor laddning och torka mycket på en gång, så har du ett "lager" klart.
Vad kan man torka i ugn?
Röda linser, god buljong, mycket kryddor och gryn brukar vara basen i våra måltider när vi är ute flera dagar. Det är gott, väger lite, ger mycket mättnad och är lätt att tillaga. Om vi är ute ännu längre, vill vi förstås ha så lätt packning som möjligt. Då är det perfekt att preppa i förväg med att torka mat i ugn.
Här är några tips om torkad mat:
Ju mer vatten maten innehåller, desto längre tid tar det att torka. Satsa därför hellre på torrare maträtter som färs och gryn än soppor.
Fetare råvaror har kortare hållbarhet - även i torkat tillstånd. Bacon, lax och liknande kan härskna snabbt.
Lägg den torkade maten i en papperspåse tills du ska ta med den ut på vandring. Då kan du hälla över i en zip-påse. De bruna kompostpåsarna är perfekta att förvara torkad mat i.
2 maträtter som passar bra att torka i ugn
Jag tycker egentligen inte det är någon rocket science med god mat när vi är ute och vandrar - för oftast är jag så himla hungrig att allt smakar himmelskt. Men för att göra det lite mer kulinariskt och genomtänkt, har jag gjort två maträtter som jag vill tipsa om. Det är vanliga recept och jag har helt enkelt torkat maten i ugn i efterhand. Jag har inte angett några mängder av varje ingrediens - tänk istället storkok och gör mycket mat, som du sen portionerar upp så det passar dig.
Kokos- och linsgryta med mathavre
Röda linser
Gul lök
Vitlök
Olja
Kokosmjöl (inte kokosmjölk)
Mathavre
Kryddor (jag hade i paprikapulver, chili och buljongtärning)
Hacka och stek lök och vitlök i lite olja. När det har brynts, häll i röda linser och slå på vatten (lite mindre än vad som anges på linsernas förpackning). Låt koka tills det har fått en grynig konsistens. Häll i alla kryddor och rör om. Ta fram en ugnsplåt med bakplåtspapper på. Bred ut linserna på pappret med en slev.
Ställ plåten i ugnen på 50 grader och ha en glipa vid luckan. Beroende på hur tjock linsgrytan är på plåten, kan torkningstiden variera. Om det är ett lite tjockare lager av linsgryta, du kan bryta isär det efter ett tag och vända bitarna upp och ner. Då torkas bitarna jämnt.
Kokosmjölet är ett pulver, så det behöver inte tillagas och torkas. Tillsätt det i slutet, när linsgrytan är helt torr. Mixa allt i en matberedare om du vill, då blir resultatet finfördelat. Om du vill ha det mer i bitar, låter du det bara vara och kan smula sönder det lite med fingrarna.
Mathavren: koka den enligt tiden på förpackningen. Häll av och häll ut på en plåt för att torka i ugnen, som ovan.
Rökig böngryta med pasta
Svarta bönor
Paprika
Lök
Olja
Vitlök
Liquid smoke
Tomatpuré
Kryddor
Pasta
Koka bönorna och häll av ordentligt. Hacka och stek lök, paprika och vitlök i lite olja. Bred ut lök- och paprikahacket med tomatpurén och bönorna på en plåt med bakplåtspapper på. Skvätt på några droppar liquid smoke och häll på kryddorna. Rör om ordentligt och ställ plåten i ugnen på 50 grader. Glänta lite på ugnsluckan. Det tar ca 10 timmar tills bönröran är knastertorr.
Pastan: Koka pastan och torka den så gott du kan. Häll ut den på en plåt och ställ i ugnen, 50 grader. När pastan är torr, kan du mixa den i matberedare.
Voilà! Nu har du många portioner av två goda maträtter. Perfekt prepp inför vårens utflykter! Nästa gång ska jag testa att torka ärtsoppa. Borde bli jättegott att ha med ut på tur! Har du några tips på goda maträtter att torka? Vad har du helst med dig på vandringar?