Tre vackra svenska slott att besöka i sommar
Vad är väl ett besök på slottet om inte alldeles, alldeles…? Ja, vadå? Magnifikt, mäktigt, mystiskt kanske. Många slott ruvar på historier och hemligheter som bara väggarna kan berätta. Jag tycker det är roligt att gå omkring i välbevarade, historiska miljöer och fantisera om hur livet var för personerna som bodde där då.
Slottsfruarna, kökspigorna, stallpojkarna, påkläderskorna och trädgårdsmästarna. Var de lyckliga, oroliga, kära, rastlösa? Drömde de om ett annat liv utanför slottsmurarna? Vad tänkte de om framtiden? Kunde de någonsin ana att människor, flera hundra år senare, skulle komma att förvandla deras slottshem till museum och bli kända sevärdheter?
—> Läs mer om hur livet kan ha varit på slottet Malbrok i Polen
Jag vill tipsa om tre slott som jag har besökt och gillar lite extra. Dels för att de ser ut som typiska Disneyslott - med tinnar och torn, blommande trädgårdar och lömska vallgravar, dels för att de ligger i städer som är fina att besöka sommartid.
Örebro slott - ett kungligt vasaslott mitt i Svartån
Självklart tipsar jag först och främst om slottet i min egen hemstad. Robust och rojalistisk står det där, med Svartåns virvlande forsar omkring sig. Det är stans givna medelpunkt och även landshövdingens bostad.
Ingen vet riktigt hur gammalt slottet är. Troligtvis byggdes ett stenhus med försvarstorn på medeltiden, som senare blev en borg med fängelser. Under vasatiden förvandlades slottet till ett magnifikt, kungligt slott som byggdes om efter inspiration av den franska renässanstilen.
Idag är delar slottet öppet för besökare. Sommartid kan du besöka fler delar än vanligtvis, bland annat stängda rum, källare och torn som tidigare inte varit publika. Du kan även gå en guidad tur med eller utan teaterkaraktär. Mer information om Sommarslottet i Örebro hittar du här.
Är du vid Örebro slott vill jag även tipsa om vackra gamla kvarteret Wadköping, fika på Jeremiabageriet (som var poeten “Jeremia från Tröstlösas” skrivarstuga) och gå en tur längs Svartån till Osets naturreservat. Allt ligger inom 20 minuters promenadavstånd från slottet.
Gripsholm slott - ett sagoslott med svenska kändisar
Gripsholms slott ligger strax utanför Mariefred. Det är, precis som Örebro slott, en vasaborg och byggdes på 1500-talet på uppdrag av Gustav Vasa. Här finns Europas bäst bevarade teater från 1700-talet och många kungliga rum är oförändrade sedan t.ex. hertig Karls tid.
På Gripsholms slott finns även statens stora porträttsamling med tavlor av betydande personer i Sverige från Gustav Vasas tid och framåt. Här hänger alltså svenska kändisar från många hundra år!
Besöker du Gripsholms slott, tycker jag du ska ta dig tid att strosa runt i Mariefred. Det är en fin sommarstad som ligger intill Mälaren. När vi var där, var det grönsaksmarknad på stan och flera små gallerier och hantverksbutiker var öppna. Vi gick även runt i naturreservatet Hjorthagen som tillhör slottet. Här strövar ett hundratal dovhjortar omkring, precis som på vasakungarnas tid.
Läckö slott - biskopsborg med de bästa bullarna
Läckö slott ligger i Lidköping, längst ut på en udde i Vänerns skärgård. Högt och ståtligt sträcker sig slottet mot himlen och vattnet omfamnar hela den stora, grönskande trädgården. Slottet var på medeltiden en biskopsborg men gavs senare till adelssläkten de la Gardie. Magnus Gabriel i den släkten skrev inte bara in sig i historieböckerna som greve, diktare, riksmarsalk (och även utvisad) utan också som personen som förvandlade Läckö slott till det vackra slott det är idag.
Precis intill slottet finns en fin trädgård med grönsaksland och kryddodlingar. Det är härifrån som restaurangen Hvita hjorten och kaféet bland annat hämtar sina råvaror och lagar god och lyxig mat. Jag åt mitt livs godaste - och definitivt dyraste - kanelbulle här. Är det en slottsbulle så är det!