Colombia: Street art i Bogotá
Bogotá brinner. Lågorna slickar husfasaden och skimrar i blått, grönt och lila. I eldhavet skymtar jag en flygande kolibri och Disneys Askungen genom ett fönster. I den annars så gråa, avgastunga stadsbilden är väggmålningarna färgglada inslag. Fantasin är gränslös när det kommer till street art i Bogotá.
Tur i graffitins värld
Det är en stilla söndagsmorgon i Bogotás centrumkärna, eller ja, så stilla det kan bli i en 8-miljonersstad som aldrig sover. Med Bogotá Graffiti Tour vandrar runt i fantasiernas och färgernas stadsdelar, där väggarna exploderar av kulörer, kontraster och brinnande budskap. Vi håller oss i La Candelaria, stadens äldsta del där husen är gamla, låga och skeva. Till skillnad från den nya stadens höghus och tunga trafik, ser La Candelaria ut som en färgglad leksaksvärld.
Turen tar 2,5 timmar och guiden berättar personligt om konsten vi ser, och framförallt konstnärerna bakom dem. Han tycks känna de flesta som vänner och betonar att graffitikretsen i Bogota är liten, trots sin internationella status. Han droppar namn som DJ Lu, Juegasiempre och Daxs.
Namnen är förstås tagna för att kunna tagga sina verk med, men personerna bakom är varken hemliga eller blyga. De är snarare allkonstnärer med starka åsikter och idéer som inte alltid går i linje med makten. De målade väggarna blir därför platser att tycka och uttrycka sig på. Det är protester och politiska frågor, men också kärleksbrev och hejaramsor till favoritlaget. Guiden kallar det ett Twitterflöde fast IRL och jag håller med om likheterna...
Förbjuden konst till frigjord trend
Colombias huvudstad är stjärnmärkt på graffitins världskarta. Från att ha varit stämplat som klotter och där graffitikonstnärerna sköts till döds av polisen, är nu staten vänligare inställd till den fria konsten (och till och med sponsrar vissa konstprojekt). Det är visserligen fortfarande förbjudet att måla på offentliga byggnader, men de allra flesta målningar finns på vanliga hus och har blivit godkända av husägaren.
Är graffitin fri konst? Är det fritt fram för färg, form och fantasi? Eller är det ett kluddigt kaos av klotter? Graffitigänget som håller turen har förstås sina åsikter och vill visa den finaste sidan av Bogotás fria konst. Men de ger inget förskönande skimmer utan snarare sitt perspektiv på verkligheten. Hur var och en sen tolkar graffitin är en annan fråga
(och ett helt annat blogginlägg...)
Jag skriver det här från mitt fönster med utsikt över Bogotá och tänker på street art-Askungen som gör detsamma. Graffiti är inte konst i helt min smak, men vad vore egentligen en storstad utan street art om inte alldeles, alldeles… grå och tråkig?
Mer info om Bogotá och street art
Bogotá Graffiti Tour har turer varje dag kl. 10 och 14. Turen tar ca 2,5 timmar och är gratis, men guiderna tar tacksamt emot dricks på 20.000-30.000 pesos (60-90 SEK).
Läs mer om grafittikonsten på How to Bogotá, en blogg på engelska skriven av Bogotábon Naomi.