Det här vill du veta innan du åker till Kuba
Maten, vädret, valutan, boendet... Att åka runt på Kuba blir så mycket roligare (och enklare) med ett par värdefulla tips på resan!
Den kubanska maten
Mat på Kuba stavades länge (och stavas fortfarande) först och främst ransonering. Med många decennier av begränsad mängd ris, kyckling, bönor, kaffe, ägg och socker är det förståeligt att kubansk mat inte vinner några kulinariska priser. De flesta kan idag äta sig mätta, men mängden - och framförallt kvalitén - på maten skiljer sig mycket beroende på vilken valuta du betalar i.
Olika valutor på Kuba
På Kuba gäller olika valutor beroende på vad du handlar och vem du är. Till slut gav jag upp att försöka begripa systemet, men såhär funkar det i teorin:
Pesos cubanos (CUP) är den lokala valutan som används av kubanerna själva. Ris och bönor tre gånger om dagen kostar då motsvarande några kronor och en kula glass på ett "kubanskt" café kostar 10 öre. På vissa "kubanska" ställen, som bio och marknader kan också utländska besökare betala med cubanos (men räkna med att köa i evighet - något som inte behövs med den andra valutan...) 24 cubanos är 1 convertible.
Pesos convertibles är icke-kubanernas valuta och har en fast kurs mot dollarn. Rikare kubaner köper t.ex. toalettpapper, leksaker och elektronik med den här valutan. Den är desto dyrare, men en dagens rätt betalat i ger nästan lika mycket kyckling som ransoneringen erbjuder per månad...
Rom - symbolen för Kuba
Kombinationen rom + Kuba är mycket mer än bara mojitos. Det är nog mest Hemingways förtjänst att rom- och myntadrinken förknippas med Kuba. I verkligheten har ju väldigt få kubaner råd med cocktails utan dricker sin rom som den är. Ren och bärnstensfärgad. Canchanchara är staden Trinidads typiska cocktail med rom, honung, lime och soda som traditionellt dricks ur en kopp av keramik.
Bilarna på Kuba
Korallrosa, ärtgröna, himmelsblå och kanariegula vrålade Buicks och Chevrolets omkring på gatorna och pyste avgaser. Och när de inte rullade, stod de huller och buller i stan och blev lappade och lagade. Alltid ompysslade och putsade för att likt troféer återigen kunna vråla och pysa. Turisttaxis är ofta bilar av den här typen, medan skruttiga vita Lador är billigare men inte lika "fräsiga" att åka i. Gulsvarta Lador kör vanligtvis bara kubaner men stannar ibland för utlänningar.
Bo i casas på Kuba
Att bo "hemma hos" och verkligen dimpa rakt ner i kubaners familjeliv var helt klart det bästa med resan. Vissa casas particulares är populärare än andra, och standarden därefter. En del behöver man boka långt innan (speciellt i högsäsong) medan andra casas går bra att snacka sig fram till på gatan. Någon har alltid en kusin som har en ingift moster som har en tältsäng över... Symbolen för casas particulares ser ut såhär:
Lantliv och liftning på Kuba
På Kubas landsbygd är det hästdroskornas lugna lunk som bestämmer tempot. Inget går snabbare än det rytmiska klapprandet av hovar, och "hästbussen" kommer när den kommer. Annars, upp med tummen på kubanskt vis och använd det statliga liftningssystemet. Bilar i statens tjänst är skyldiga att plocka upp liftare och det finns till och med arbetare som organiserar köer och turer. De kallas amarillos (gula) på grund av sina gula skyddsvästar.
Favoritställe 1: Playa Larga
På öns södra kust ligger Playa Larga, en sömnig fiskeby som har vaknat till liv sedan alltfler kubaner gjort om sina hem till casas particulares. Trots att fler och fler americanos (som är samlingsnamnet för alla vita utlänningar) syns i byn, är vardagslivet kvar i sin stilla lunk. Det var en skön paus att komma hit från Havanna och få somna till syrsornas sång istället för storstadsbrus. Dock ligger Playa Larga nära nationalparken Cienaga de Zapata som är träskmark där kusthoppare och andra kryp, knott och mygg lever loppan.
Favoritställe 2: La Boca
La Boca är ett annat litet paradis på Kuba. Byn ligger strax utanför Trinidad och är i princip ett gäng hus längs (den enda) grusvägen. La Boca har varit en sommarby för kubanerna själva, men allt fler familjer rustar nu upp sin gamla sommarstuga för att kunna erbjuda mat och husrum åt turister.
Vädret på Kuba
Vädret på Kuba skiftar och behöver inte alls betyda solsken och klarblå himmel bara för att deras varma vinter börjar i november. Det är förstås alltid varmt och fuktigt på Kuba, men under orkansäsongen (juni-oktober) kan det vara skyfall och storm.
För några år sedan bilade vi på Kuba med hyrbil. Den kubanska bilkulturen var något helt annat än hemma i Sverige - annorlunda och väldigt mycket roligare! Vi lärde oss en del om det kubanska sättet att köra bil och fick en del tips längs vägen. Dessa tips, och lite om det kubanska liftandet, kan du läsa om i det här inlägget.