Liten reseguide - vad du ska äta, se och göra i Brasov (Rumänien)
Känner du till Brasov, kopplar du säkert igen det med "staden vid Draculaslottet”. Brasov är dock så mycket mer än ett gammalt vampyrslott och förtjänar mer tid än bara en dagstur från Bukarest. Här är mina bästa tips till vad du ska se, göra och förstås äta i Brasov.
Res hit
Med bil från Bukarest tar resan tre timmar. Tåg tar något längre, men har avgångar flera gånger dagligen. Vi hyrde bil och var väldigt nöjda med friheten som en egen bil ger och de fina vägarna.
Bo
Brasov ligger avlång och inklämd mellan två höga berg. Staden har två centrumkärnor, Piata Stifulo (vid Svarta Kyrkan) och Piata Uniiri (vid Stadshuset). Du bor lika charmigt och vackert vid båda torgen, där det finns många hotell och enklare vandrarhem. Vi bodde på hotellet Casa Iacob som både har rum i huvudbyggnaden och en lägenhet några kvarter bort.
Vi bodde i den sistnämnda i tre nätter för ca 700 SEK. Då ingick frukost, wifi, eget kök, tvättmaskin – ja, rubbet! Prisvärt.
Göra
Häng i staden! Brașov är en liten storstad eller en större småstad, alltså med kvarterscharmen kvar men den stora stadens bubblande uteliv. Det är på gatan det händer, oavsett om det är spontana musikspelningar, godaste gatumaten eller roligaste uteställena.
I Brasov kan du besöka Svarta Kyrkan, svarta och vita tornet, fortet och andra medeltida byggnader. Utanför staden finns fler sevärdheter:
Gör en dagstur till slottet i Bran, ”Draculas slott” – MEN var beredd på galet långa köer och väldig trängsel. Inträde kostar ca 90 SEK, med guide kostar det extra. Undvik helger och andra lediga dagar när många lokala turister också besöker slottet.
Vandra i byn Măgura. Den lilla fåraherdebyn ligger ungefär en timmes slingrig och stenig bilresa från Brasov. Den är en av endast två byar i hela Rumänien som ligger inuti nationalparker – rätt unikt och väldigt vackert! Från ”byn”, som mest består av en kyrka, ett par hagar och en handfull stugor utkastade på bergssluttningarna, kan du vandra olika slingor. Fråga om vägbeskrivning på något av vandrarhemmen, där du också kan ladda upp med god gulasch.
Äta
För icke-köttisar är Rumänien inte matens Mecka, precis. Men det går att bli mätt och nöjd ändå – och dessutom få smak av det lokala.
Det anrika konditoriet Kronstedt skvallrar om Brasovs tyska historia. Gräddbakelserna och rågbrödet trollar dig bak till det tyska rikets storhetstid på 1800-talet. Den rumänska folkdräkten tar dig dock tillbaka till verklighetens nutid – och den är dessutom gjord i 100% choklad. Var? Strada N. Balcescu nr. 62.
Smaka, lukta, känn och köp sedan hem dina favoriter bland ost och frukt från marknaden. Vi köpte halloumiost med örter från en lokal mjölkbonde. Med nybakt baguette och färska björnbär till blev det resans kanske enklaste, men absolut mest minnesvärda, frukost.
Köp piroger från bagerier. De fylls med antingen potatis/spenat eller olika köttblandningar. Kostar runt 10 SEK.
Har du varit i Brasov? Kommentera gärna med dina tips!