Matresa i Närke - lokala smaker, hemtrevliga gårdsbutiker och härodlad mat
Just nu blundar jag för att det är grådisig januari, glashala gator och gröt i skålen. Istället för den rätt trista verkligheten, ser jag smörgula rapsfält, aprikosa hönsägg och bärnstensskimrande ostar. Det känns väldigt avlägset nu, men i augusti förra året var det också en verklighet - en färgsprakande och välsmakande sådan.
En dallrande het sommardag åkte norska bloggaren Helle och jag på en kort matresa i Närke. Vi åkte runt på slingrande grusvägar i södra Närke, bland bondgårdar och björkskogar, och stannade till hemma på gårdsbutiker och bondgårdar. Det är dem jag vill berätta om nu - Adam, Karolina, Håkan och alla andra duktiga mathantverkare - som gör sådana här smakrika resor möjliga.
Första stoppet: Kafé och butik Ostbiten i Granhammar
20 minuter med bil från Örebro, ser vi lämnat industrierna och motorvägarna i backspegeln medan de öppna fälten och gröna ängarna ligger framför oss. Bykyrkornas torn sträcker sin spets upp mot himlen och försöker picka hål på molntussarna som svävar förbi. Vi närmar oss sakta kyrkan, som är vårt riktmärke när vi letar efter byar. För kyrka betyder by, än idag, och första byn på vår lilla matresa är Granhammar, där Ostbiten ligger.
På Ostbitens gård bor, förutom Karin och Håkan Strömberg Lundqvist, både hästar, getter, kor och höns. Och en och annan påfågel, visar det sig när den ståtliga plymen hälsar oss välkommen på gården. De gör både mjölkprodukter och garn av sina djur och har både butiksförsäljning och ett stickkafé. Alla Ostbitens ostar görs på fjällkornas mjölk, som har högre proteinhalt än vanlig komjölk.
De har 15 olika ostar i sortimentet och vi har turen att få smaka på några av dem. På en bricka med grannen Karintorps marmelad av gröna tomater och kex ligger Gamla Conny, Hedda Halloumi, Barbro, Erik, Håkan och Evert. Ostarna är döpta efter bekanta och har sina karaktäristiska smaker. Conny är kryddad med kummin och Erik är en Morbierost. Håkan däremot, är en brie och bästsäljaren, det är blåmögliga Evert.
De hundratals hönsen sprätter fritt och glatt på gården. Jag tror aldrig jag sett så många olika sorters höns: prickiga, fluffiga, turkosa och lilaskimrande. Eftersom de ser olika ut, ser även äggen olika ut. På en tallrik ligger några färska, fortfarande ljumna, ägg i hela pastellskalan.
Adress: Östra Granhammar 164, 719 91 Vintrosa
Tips! Ostbiten är öppet särskilda dagar i veckan, kolla hemsidan för aktuella öppettider. Hemtrevlig och mysigt boende i närheten är Bäcks Bed & Breakfast.
Andra stoppet: Jannelunds gård i Mullhyttan
Nästa besök är hos Adam Arnesson på Jannelunds gård. Han blev först uppmärksammad som “Twitterbonden” för att han sålde kött från sin gård via Twitter och åkte runt till köparna. Idag säljer han fortfarande kött men odlar även grönsaker och spannmål som många restauranger köper och lagar stjärnklassad mat av. Dessutom odlas kulturgrödor på Jannelunds, till exempel det ett viktorianska maltkornet från 1830-talet, som så småningom ska bli öl.
Vi sicksackar mellan kronärtskockornas pelare och majsens sträva strån, förbi rödbetornas volangformade blad och in i en djungel som är fullkomligt prickig av tomater. Det är som att traska runt i en ätbar, målad tavla. Vi plockar bland blad och frön, smakar och luktar på naturens små konstverk. Att det här kan hamna på din eller min tallrik sen, är rätt fantastiskt, eller hur? Lyxen med härodlad mat.
Jannelunds gårds vision är att vara framtidens hållbara lantbruk. På ett år halverade det sina utsläpp - men kunde producera tre gånger så mycket mat. De kallar sig planetskötare och räknar in ansvaret för djuren och jorden samt kärleken till maten i den viktiga rollen. Även gastronomi och sensorik är ledord för Adam och hans familj på gården - de har bland annat haft pop up-restaurang på åkern med enbart egna råvaror och levererar salladskål till den lokalt producerade kimchin från Kimchifabriken. Här tummas det varken på kvalitet, smak eller omsorg.
Adress: SÖDRA ÖVRATORP 3328, 716 91 Fjugesta, 716 94 Mullhyttan
Kommande stopp är Berga gård och Lyckliga hönans glass. Snart kan du läsa nästa del av smakresan!