Reseblogg för nyfikna

View Original

Weekend i Lissabon - vad vi såg, gjorde, åt och drack

De knallgula spårvagnarna, de branta kullerstensgatorna och den goda maten direkt från havet. Det avslappnade utelivet, den söta doften från konditorierna och det billiga, ”gröna” vinet. Det finns många skäl att åka till Lissabon. Här är tipsen för en weekend i Portugals huvudstad!

Stadens sju kullar

Lissabon är lika delar storstad som strosarstad. De sju kullarna som staden är byggd på känns verkligen i benen – men belönar också med magiska utsikter från höjderna. Att gå genom de olika stadsdelarna är som att uppleva olika städer på en och samma dag.

Alfama, den äldsta delen, har labyrintiska gator med kullerstenscharm och toppas av den moriska borgen Castelo de São Jorge. Baixa däremot, är ett strikt rutnät av raka gator som också kallas Lissabons ”downtown”. Här finns många av Lissabons sevärdheter varvat med shopping, hotell och restauranger. Barrio Alto är en knutpunkt för nattliv och fado. På ett casa de fado kan man uppleva den portugisiska bluesen, fadon, som är en vacker klagosång med influenser från arabisk och afrikansk musik.

Lissabon är en fotovänlig stad. De färgglada fasaderna har förgyllt många selfies sedan Portugals huvudstad blev ett populärt weekendresmål för några år sedan. Staden är en av Europas äldsta metropoler, samtidigt som de trendiga krogarna och sena nattlivet ger känslan av en bubblande metropol. Här finns prisvärd fine dining, skönt barhäng och romantiska gränder. Lägg därtill fina stränder och pråliga palats som nära dagsutflykter så förstår man varför Lissabon hamnar högt på weekendlistan.

Åka spårvagn i Lissabon

Som omväxling till promenaderna kan det vara skönt att åka kollektivtrafik. Spårvagnarna som åker på skrangliga spår och med skavda hörn upp och ner för Lissabons gator har blivit symboler för staden. De har troget trafikerat den portugisiska huvudstaden sedan början av 1900-talet, även om det numera finns en tunnelbana också.

Faktum är att spårvagnarna i Lissabon varierar mellan nya vagnar med luftkonditionering och de gamla, gula, gulliga. För att åka med både spårvagn, metro och buss finns kort som man tjänar att åka mycket på, som dygnskort eller tredagarskort. Det brukar vara snabbt intjänade pengar om man vill åka några turer.

Den klassiska spårvagnslinjen 28E

Den ikoniska spårvagnen på linje 28E går från Campo du Ourique och fortsätter till Alfama och ytterligare en liten bit till. Spårvagnen går ganska sakta så det finns tid att kika in i de mysiga gränderna och speja ut över havet.

Är du klaustrofobiskt lagd, väljer du en tur tidigt på morgonen eller sent på kvällen. Samtidigt som du insuper en dos Lissabonkultur får du även en sightseeing till andra delar av staden. Det är lika många turister som Lissabonbor som väntar in just den spårvagnen - några för att pendla, andra för att instagramma.

Jag har skrivit ett utförligare inlägg om att åka spårvagn i Lissabon, med tips på turer och hållplatser.

Äta och dricka

Med tanke på Lissabons närhet till havet är det kanske inte så konstigt att de lokala specialiteterna är marina. Rätten caldeirada är en gryta med olika sorters fisk och skaldjur, toppat med örter och tomater. Pastéis de bacalhau är kroketter gjorda på torsk, som för övrigt är en väldigt vanlig fisk i portugisisk matlagning. Det sägs att det finns fler portugisiska recept med torsk än vad det finns dagar på ett år!En enkel och väldigt god rätt är sarinhas assadas, helt enkelt stekta sardiner. De serveras oftast med stekt potatis och massor av olivolja.

Fisk, skaldjur och vinho verde

Till fisk- och skaldjursmiddagarna passar det bra med ett fräscht vin som det portugisiska vinho verde. Det är, namnet till trots, inte grönt vin. Vinho verde kan vara både rött och vitt och syftar på att det är ungt snarare än dess färg. Ett moget vin heter vinho maduro.

Mercado da Ribeira är Lissabons matmarknad som slog upp sina portar redan 1892. Då var det mestadels en fiskmarknad, idag är det ett mecka för trendsökande foodies och kreativa kockar. Pinfärska skaldjur på tjusiga fat varvas med matiga mackor med lokala råvaror – härifrån går man inte hungrig.

Pasteis de nata - perfekt till starkt kaffe

En sötsak som sprider ljuvliga dofter på Lissabons gator är pastéis de nata. Det är en smördegsbakelse med äggkräm som ursprungligen heter pastéis de Belém då originalet bakas på ett bageri i Lissabons stadsdel Belém. Avnjut den med en kopp starkt kaffe på det eleganta kaféet Confeitaria Nacional, så kommer energin ta dig uppför många av stadens branta backar sen.

Kaféet ligger vid Praça da Figueira och öppnade redan år 1829. Det var en Baltasar Rodrigues Castanheira som startade det – och samma familj driver Confeitaria Nacional än idag!

Tips på boende

I Lissabon finns det stjärnströsslade hotell, billiga hostel och allt däremellan. The Indy House är ett charmigt boende i mellanprisklassen i ett lugnare område. Det sitter mycket historia i den anrika byggnadens väggar och fasaden är vackert färgstark – precis som de flesta husen i Lissabon. Här kan man både laga sin egen frukost i gemensamt kök, sköta allt själv i lägenhet eller hyra rum och få frukosten serverad.

Dagsutflykt till Belém

Strax väster om Lissabon ligger byn Belém som numera har växt ihop med huvudstaden. Det går täta bussturer hit och en promenad tar ungefär en timme. Belém är en perfekt utflykt på en halvdag när backarna i Lissabon blivit för krävande och folkmyllret för tröttande.

Här finns många sevärdheter för den historieintresserade, till exempel:

  • monumentet Torre de Belém

  • klostret Mosteiro dos Jeronimos

  • konditoriet Fábrica Pastéis de Belém

Torre de Belém sägs vara Lissabons mest fotograferade monument - och det är lätt att förstå varför. Rosenblad, spiror, kristna kors och vapensköldar – symbolerna som smyckar monumentet skulle visa hur stor och stark Portugal var på sin storhetstid.

Tornet uppfördes för att uppmärksamma den portugisiske upptäcksresaren Vasco da Gamas expeditioner. Det var också den högtidliga vattenvägen in till Lissabon, så det var viktigt att Torre de Belém utgjorde en pampig entré.

Lästips! Resebloggaren Cathinka Ingman bor i Portugal och skrivit ett jättebra inlägg om Sintra och Cascais. Ett “måste” vi inte hann med på vår Lissabonweekend men definitivt kommer åka till nästa gång!


See this gallery in the original post