Reseblogg för nyfikna

View Original

Secondary cities - alt resmål till klassiska weekendstäder

En stor hype inom resor förra året var att åka till ”secondary cities”, alltså alternativa resmål till de klassiska storstäderna. Trenden verkar leva vidare även 2020, vilket såklart hänger ihop med hållbarhetsfrågan – men också ringar in vad som många resenärer faktiskt lockas av. Dessa alternativa resmål som kallas secondary cities är ofta landets andra stad eller en stad som motsvarar huvudstadens utbud – bara att den är lite mindre eller inte lika känd. Tänk Lyon istället för Paris, Valencia istället för Barcelona.

Varför är det mer hållbart att åka till secondary cities?

Hållbara resor kräver egentligen ett inlägg för sig (inte bara ett, utan gärna många och långa) men kortfattat tänker jag att resmål med en balanserad turism har större chans att vara hållbara. Turismen sliter helt enkelt mindre på både stad och natur. Besöksmål och upplevelser får ”vila mellan varven” och de som arbetar inom besöksnäringen får troligtvis bättre arbetsmiljö.

Vill du lära dig mer om hållbara resor ska du läsa fantastiska bloggen Resa medvetet. Linda, som driver bloggen, ger så många kloka perspektiv på olika typer av hållbarhet och medvetenhet.

Tågstation i Tczew i Polen.

Vad lockar oss att välja secondary cities?

När du reser till New York, Paris, ​​Barcelona eller någon annan typisk weekendstad, vet du att du inte direkt är ensam om att åka dit. Vi räknar med trängsel i tunnelbanan, på museer och i affärer. Vi tar för givet att köa i timmar och betala det dubbla ”för att det är turistpriser”. Det tycks ingå.

Samtidigt vill ”svenska resenärer idag uppleva semesterlandets mer genuina, autentiska kultur, vilket är lättare om resan går till en något mindre stad dit färre turister söker sig”, som Ticket skrev i sin trendspaning inför 2019.

Att känna sig som en lokalbo och upptäcka saker bortanför guideböckernas topp-10 lockar många resenärer idag. Jag är bland dem. Jag vill snubbla in en liten restaurang där alla gäster pratar det lokala språket. Jag vill att man tar mig för en lokalbo på stan och ber mig om vägbeskrivning. Jag vill upptäcka det alternativa, som är lika bra och kanske till och med bättre.

Då känns plötsligt timslånga köer och turistträngsel på torgen inte så roligt. Vad gör man då? Googlar secondary cities såklart! Här är några tips på alternativa resmål till klassiska weekendstäder som jag har varit till (och några som jag vill besöka).

Glasgow.

2 funderingar kring secondary cities

Självklart finns det nackdelar med secondary cities. Resbloggen Resfredag har skrivit om några mindre bra saker, som att ställen kan vara stänga i lågsäsong och att resan dit kan vara lite krångligare. Jag funderar också på två saker:

  1. Hur hållbart är det att resa till en plats och sen resa vidare? Ur ett klimatperspektiv är det väl bättre att åka till, säg London, och stanna där än att ta sig vidare till, säg, Brighton? Men det beror såklart på hur man reser. Med tåg klarar nog secondary cities den här kritiken.

  2. Att kalla en stad för secondary city förutsätter ju att något är ”primary city”. Om Berlin är den första staden är Hamburg då för alltid på andraplats? Som att en lillebror alltid identifieras i relation till det större syskonet, inte som egen person.

Sopot i Polen - en av trillingstäderna längs kusten.

Tips på secondary cities

Toledo istället för Madrid. En kort tågresa från den spanska huvudstaden ligger sagostaden Toledo. Här möts tre religioner i en väldigt vacker historisk stadskärna.

Brno istället för Prag. Jag tjatar om Brno, men det är bara för att jag föll så pladask för den här staden. I storlek som en småstad men med utbud som en storstad. 2,5 timme med tåg från Prag.

Bratislava istället för Wien. De slovakiska och österrikiska huvudstäderna ligger bara en timmes bussresa ifrån varandra. Upplev två städer på en resa!

Glasgow istället för Edinburgh. Det skiljer inte ens en timme mellan de två skotska städerna. Trots det tyckte jag de var väldigt olika - både som städer och utbud.

Sopot istället för Gdansk. Egentligen är de tre städer - “trillingstäderna vid polska Rivieran”. Men den tredje staden, Gdynia, hann jag inte få någon bild av så jag tipsar därför om Sopot istället för det vanligare resmålet Gdansk. De ligger nära varandra och du kan till och med åka spårvagn mellan.