Reseblogg för nyfikna

View Original

Lyxhelg med dalasmaker på Bruntegården i Rättvik

Det är maj och den svenska sommaren är alldeles i startgroparna. Vi åker genom Dalarna och ska fira min 30-årsdag i efterskott, med det bästa jag vet: att äta och dricka gott med familjen! De röda husen, gröna fälten och Siljans blåa spegel är så fint att jag vill rama in hela landskapet. Efter en slingrig väg uppför berget checkar vi in på Bruntegården, ett pensionat och restaurang på Lerdalshöjden i Rättvik.

Bruntegårdens bastanta timmerhus har dock betydligt fler år på nacken än mina nyss fyllda 30. Det byggdes redan på 1800-talet och flyttades då från en grannby till sin nuvarande plats. Han visst vad han gjorde, Bohm-Hans, som ägde huset! För utsikten härifrån tar verkligen andan ur en och läget kunde inte vara bättre. Det blå mashavet, och de lika blå bergen bakom, vill liksom inte släppa taget om blicken. Jag fastnar ideligen och tittar på de blå konturerna av skog och sjö.

Är man en telefonkiosk i Dalarna, är man självklart kurbitsmålad!

Bruntegården - restaurang med boende i Rättvik

Det är inte bara utsikten som är fin på Bruntegården. Själva huset är gemytligt och välkomnande. Soffor som säger “sitt ett stund och vila lite” och kurbitstavlor som påminner om landskapets själ. En stor eldstad höjer nog mysfaktorn ännu mer på vintern, men med helgens 30 grader hamnar vi istället snabbt på den fläktande altanen.

En trappa upp ligger rummen. De är 12 till antalet och inredda på olika, personliga sätt. Bruntegården är snarare en restaurang med rum än hotell med restaurang - och tro mig, du vill verkligen stanna kvar efter de pangmåltider som serveras. Att bo över på gården förlänger middagskänslan och du behöver inte ordna med taxi efter desserten.

Solbad vid Långbryggan och Siljan i Rättvik

Innan middagen tar vi en runda i Rättvik. Den lilla staden med sin långa brygga, fina sandstrand och mysiga hembygdskvarter är en pärla i Dalarna. Sommartid flockas både campinggäster och sol-och-badare vid Siljans strand. Att strosa på Långbryggan är ett Rättviksmåste! Den är hela 628 meter lång och har beskrivits som “nästan lika lång som evigheten” av poeten Bo Bergman. Den byggdes på slutet av 1800-talet. och var då en angöringsplats för ångaren S/S Rättvik, som trafikerade Siljan. Vi badar i Siljan, soltorkar på bryggan och vilar lite på rummen innan middagen.

“Rätterna är små smakbomber som exploderar i munnen”

På Bruntegården finns Lilla avsmakningsmenyn med fem rätter, eller Stora avsmakningsmenyn med sju rätter, att välja mellan. Till båda serveras tilltugg innan. Bruntegårdens matfilosofi sammanfattas fyndigt på deras webbplats: “…jordärtskockor, hallon, hjortron, svampar, abborre, löjrom....och är det bra kvalitet så hamnar det i grytorna.”

Maten är, kort och gott, fantastisk. Rätterna är små smakbomber som exploderar i munnen. I kombination med de rekommenderade vinerna blir det en upplevelse för alla i familjen. Med både allätare, fiskätare och en vegan i familjen på fem är vi nämligen lite av en utmaning för restauranger. Bruntegården fixar dock våra olika önskemål med bravur och dessutom håller de sin lokala filosofi med närodlade råvaror i säsong.

Dalasmaker på menyn och sol över Siljan

Att vi är i Dalarna märks i menyn: ärtbullen, traditionellt bakad på Rättviksärtan men numera på lokal gulärta, är ett recept från ägarens mormor Rut. Hon dyker upp vid fler tillfällen under middagen, bland annat i brödkorgen som är fylld med hembakad med anis och fänkål.

En av förrätterna toppas av ämnesgurka, vet du vad det är? Det visste inte jag, men lärde mig under kvällen att det är “sneda gurkor”, alltså de exemplar som inte är tillräckligt perfekta för att säljas i butik. Bruntegården gör däremot en rätt med fisk, kärnmjölk och pepparrot med sin sneda, men alldeles utsöka, gurka.

Efterrätten är lika somrig som björkarnas sus och blommorna i diket: jordgubbar, jordgubbssorbet, fläder, gräddfil & maräng i en härlig blandning. Det är en perfekt sista tugga av en helkväll med dalasmakerna. Efteråt tar vi en promenad uppför berget och ser solen gå ner över Siljan.