Reseblogg för nyfikna

View Original

Gdansk: Hur ett polskt helvete blev en drömweekend

”This is hell” säger den polska damen som sitter bredvid mig på flyget och pekar ut genom fönstret. Vi går in för landning över Gdansk och jag tittar helt oförstående på henne – på andra sidan glaset ser vi ju en halvö som ser paradisisk ut, täckt av pudervit sand och vårgröna växter? Men… Vad väntar där egentligen, som jag inte vet? Hinner jag tänka innan det slår mig vad hon menar:

Hel (med ett ”l”) heter halvön som omfamnar den polska kusten - och är raka motsatsen till ett helvete. Det här är min reseguide till en drömweekend i norra Polen:

Tvillingstäderna Gdansk och Sopot

Men det kanske är ett helvete ändå, tänker jag sen. I alla fall för den besökare som inte gillar:

  • solnedgångar som speglar sig i havet

  • fina restauranger med färsk fisk och skaldjur till (mer än) halva priser mot i Sverige

  • mysiga matmarknader med lokala delikatesser

  • guldspetsade drinkar och smakrika ostar

  • grönskande natur och långa sandstränder

  • prisbelönta, historiska museer i världsklass

  • livliga uteställen och skoj gatuliv och så vidare...

Då kan det möjligtvis vara rena rama helvetet och tanten på flyget skulle isåfall ha en poäng.


Gdansk har historia i varje gathörn

En helg i Gdansk är egentligen för lite tid för att lära känna staden på riktigt. Trots att staden är liten till ytan, sitter det så mycket historia i varenda gathörn och överallt finns en berättelse att ta del av. Bara genom att strosa på de medeltida kullerstensgatorna vandrar man längs kapitlen i en historiebok.


Från ruiner till ro

Havet och himlen tävlade om den blåaste nyansen denna sommarhelg. Gdansk var sitt finaste jag, människorna myllrande mellan marknader och caféer och i hamnen skred kajaker ljudlöst in mot staden. En rofylld sommaridyll. Dagar som denna är det svårt att förstå hur söndertrasad, sliten och skadad Gdansk var efter andra världskriget.


Second World War Museum skruvar och smärtar

Second World War Museum är vid första anblicken en byggnad som skruvar på dina sinnens förstånd. Den lutar, vinklar, vrider sig. Men den största delen är den du inte ser - de flesta våningar ligger under jord, kanske som en symbol för det som doldes, gömdes och lades i mörker under kriget. 

Museets insida griper tag om mitt hjärta och vill inte riktigt släppa taget, inte ens när jag kommer upp i solens ljus. Utställningarna handlar mindre om vad som hände och mer som vilka det hände. Svartvita foton på spruckna familjer, sönderrivna lappar med sista hälsningen och berättelser om människoöden som ingen historiebok ville skriva om.

I kontrast till det svåra och svarta, är parken runt Second World War Museum grönskande och livfull. Barnen leker tafatt och har, som tur är, ingen aning om att de leker i historiens mörka avtryck.

(Öppettider: alla dagar utom måndagar kl. 10-19, entré ca 50 SEK)


Äta och dricka i Gdansk

Vad är typisk polsk mat? Syrliga smaker som surkål, smetana, rågbröd och sill. Söta bakverk och rökta korvar. Pikant dill och picklad rödlök. Tunga piroger och magstarkt Goldwasser. Polsk mat och dryck liknar den svenska matkulturen, fast lite mer av allt - surare, starkare, mer stekt. Tips på två restauranger och en matgata du inte får missa i Gdansk:

Piwna 47

Granne med världens största kyrka i tegelsten, Mariakyrkan, ligger restaurangen Piwna 47. Den med basic kunskaper i polska vet att piwna betyder öl, men här erbjuds väldigt mycket mer än bara bärs. Det är traditionell polsk mat twist och elegans, som abborre med ärtpuré, rädisor och chokladsås (!) och en hutt Goldwasser. En rätt kostar ca 100 SEK.

Mariacka Street

Gatan kantas av mindre matställen, pubar och caféer. Stämningen är avslappnad, livlig och bjuder in till ett, två, tre glas piwna med picklade gurkor som tilltugg. 

Filharmonia

Okej, jag måste erkänna att jag trodde jag hade hamnat fel. Magen kurrade och vi skulle ju äta?! Inte lyssna på klassisk musik... Men Polska Filharmoniska Orkestern har en restaurang med samma namn där de serverar mat som om det vore en symfoni med medryckande melodi. Här åt jag mitt livs godaste rödbetssoppa!

Gdansks specialitet "guldvatten" är en shot med 40 procentig likör, kryddat med flingor av 22 karats guld. Klicka på videon!