Reseblogg för nyfikna

View Original

"Cava kommer att bli framtidens champagne"

Bubblande eller sammetslent. Mörkt som natta eller vårfräscht fint. Vi åkte strax bortanför Barcelona, till vinets och cavans heliga land - Penedès och Priorat.  Här, bland de böljande bergen och gröna ängarna växer oliver, mandlar och förstås vindruvor. "Kataloniens trädgård" är framförallt känt för sina  ädla drycker i både rött och vitt, men också de berömda bubblorna. 

Cavafabrik och guldskumpa

I Sant Sadurní d' Anoia stannade vi till för att besöka en cavafabrik, Jaume Giró y Giró. Cavan från denna bodega vann nyligen pris för Spaniens bästa skumpa! Givetvis testade vi dessa vinnande bubblor. Hur det smakade? Bättre än det luktade. Som nålstick i näsan och kolsyra i hjärnan, ungefär.

Vi tassande ner i den mörka, fuktiga källaren och spanade in vinflaskor med vita rumpor, jäsande cavaflaskor och dammiga släktklenoder. Jag trivdes dock bäst ovan jord och gillade vinflaskornas former förr i tiden! 

Vita bubblor från Penedés

Sen åkte vi vidare i trakten kring Pendés, där vi hälsade på Marta på familjegården Más Comtal. Hon berättade om sitt liv på vingården och visade oss runt hemma hos sig. Det var ett riktigt bra besök som jag verkligen kan rekommendera! Men gissa om vi blev förvånade när hon ratade cavan och bjöd på sparkling white wine from Penedès. 

Det är en rätt "ny" dryck som kommer ta upp kampen om bästa bubblets förstaplats med målet att peta cavan från toppen. Más Comtal ligger i framkant och tar fram vinet, som på spanska kallas Penedès Espumoso, helt efter traditionella metoder. Smaken var för mina otränade smaklökar väldigt lik cavans. Marta rättade mig och berättar att den är syrligare eftersom det lilla sockret som tillsätts för jäsningen i cavan inte är tillåten i Penedès Espumoso. 

"Det mousserande vita vinet från trakten kommer bli framtidens champagne när våra barnbarn har tagit över gården", sa Marta. Om det blir så eller inte, återstår att se. Tills dess tycker jag du ska smaka nya bubblor från Penedès nästa gång du är sugen på något spruttigt. 

Kryssade glas för cava

Stora, orangea solar lyste i träden och gav skön skugga. Himlen var klarblå och inte en molntuss så långt ögat kunde nå - till vinmakarnas förtvivlan... Det måste nämligen regna på våren för att ge god skörd på hösten. Än så länge hotar torkan och vinrankorna är törstiga.

Visste du att cavaglas har små, nästintill osynliga, kors i botten? Det är för att bubblorna ska stiga rakt upp mot ytan utan att svänga på vägen. Och ju mindre bubblor, desto bättre kvalité på drycken!

Vinprovningen

Martas mysige pappa korkade upp både en, två och tre flaskor av sina favoritviner. Vitt, rött och bubbel. Mellan klunkar och gurglingar drog han en och annan anekdot från familjegården som gått i arv sedan 1600-talet.

"Hmm... Djupt, körsbär, sammet. Stänk av hallon. Känner du syran? Jäääävligt gött vin det här." Mästarsmakaren talade och jag kunde knappt hålla mig för att fnissa upp det jääävligt goda vinet genom näsan.

Jag hittade en släkting i cavaland! Ytterligare en Rosellare som tycks gilla det här med gott i glaset (Rosell är ett typiskt katalanskt efternamn, vilket är ganska praktiskt i mitt arbete när jag presenterar mig).

Fakta

Penedès ligger bara 4 mil söder om Barcelona och är en skön paus för storstadströtta fötter och trafikbrusiga öron. Området är mest känt för att Spaniens mest kände vinmakare, Miguel Torres Jr, har sin bas här och för fina fina viner och goda cava. Vilafranca är ett givet stopp för besökare, där den familjeägda vingården Más Comtal bara ligger en halvtimmes bilfärd bort. De har turer på både engelska och spanska, men ring och boka innan!

Vill du veta mer om Penedès nya vita bubbel? Lästips här!

Priorat ligger ännu lite längre söderut och tar ungefär 2 timmar med bil att åka till från Barcelona. Största staden heter Falset, men om du vill uppleva riktigt mysiga katalanska byar rekommenderar jag kullerstensdrömmen Gratallops och den medeltida byn Siurana. Här kan du på egen hand titta in hos vinmakare och smaka lokala viner. 

Foto: Carin Rosell